Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2023 02 21

Kaip prižiūrėti skirtingas plautuves, kad džiugintų švara, ir kokios priemonės tiks labiausiai?

Greičiausiai sutiksite, kad palaikyti švarą virtuvinėje kriauklėje yra kasdienis iššūkis, nes čia nuolat atsiduria nešvarūs indai ir maisto likučiai. Kokios priežiūros priemonės joms tiks labiausiai?
Virtuvinė kriauklė
Virtuvinė kriauklė / 123RF.com nuotr.

Patarimas paprastas – prižiūrėti kriauklę reikėtų kasdien, kad vėliau netektų nuleisti rankų susidūrus su įsisenėjusiomis dėmėmis. O jeigu jau susidūrėte, naudoti galite ne tik pirktines priemones.

Norint užtikrinti optimalią priežiūrą, svarbu žinoti, iš ko pagaminta virtuvės kriauklė, kadangi yra daugybė priemonių, kurias galima naudoti įvairių tipų kriauklėms atnaujinti ir jų „išvaizdai“ palaikyti, rašoma homesandgardens.com.

Teigiama, kad bet kurią virtuvės kriauklę galima išlaikyti geros būklės. Kokiais patarimais ir informacija dalijasi ekspertai?

Nerūdijančio plieno plautuvės

Nerūdijantis plienas taip vadinamas dėl to, kad yra atsparus rūdijimui, o ne dėl to, kad ant iš šios medžiagos pagamintos kriauklės nesimato jokių žymių.

„Tokia virtuvės kriauklė lengvai nusidažo, nes į ją patenka beveik viskas, – sako Chrisas Woottonas, valymo paslaugų įmonės „Poppies“ generalinis direktorius. – Dažniausiai dėmės matomos ant šviesaus porceliano kriauklės, tačiau net ir nerūdijantis plienas yra linkęs į tai.“

Jis sako, kad jeigu turite namuose sodos, vadinasi, esate pasiruošę išvalyti nerūdijančio plieno virtuvės kriauklę.

„Pirmiausia išplaukite kriauklę ir nusausinkite ją, tada užtepkite šiek tiek valgomosios sodos tiesiai ant dėmių arba ant šluostės ir nušveiskite kriauklę, kad pašalintumėte likusias dėmes, – sako C.Woottonas. – Valgomoji soda taip pat kovoja su nemaloniais kvapais. Tada į kriauklę įpilkite šiek tiek acto ir leiskite jam sureaguoti su soda. Nuplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite švaria šluoste arba virtuviniu popieriumi.“

Kad kriauklė maloniai kvepėtų, galite ją patrinti apelsino arba citrinos žievele. Tai ne tik suteikia kriauklei gaivų aromatą, bet ir padeda jai blizgėti. Galiausiai virtuvinį rankšluostį patepkite alyvuogių aliejumi ir įtrinkite visą kriauklę.

Nerūdijančio plieno kriauklę žinovai pataria nusausinti po kiekvieno naudojimo, kadangi jeigu jūsų vanduo kietas, ant jos greitai išryškės kalkių dėmės.

Keraminės plautuvės

„Tokias kriaukles reguliariai valykite karštu muiluotu vandeniu ir minkštu skudurėliu, – pataria Paulas Illingworthas, „Abode“ dizaino vadovas. – Tai daug paprasčiau ir labiau tinka tokio tipo kriauklei nei valyti rečiau, kadangi pastaruoju atveju teks įdėti daugiau pastangų“.

Kalkių nuosėdoms pašalinti naudokite minkštą arba mikropluošto šluostę ir lygiomis dalimis sumaišytą vandens ir baltojo acto mišinį. Po to kruopščiai nuplaukite ir nepalikite acto liestis su paviršiumi. Sudėtingoms vietoms nuvalyti galima naudoti plastikinį šveistuką arba seną dantų šepetėlį

Vida Press nuotr./Virtuvės kriauklė
Vida Press nuotr./Virtuvės kriauklė

„Po naudojimo nusausinkite kriauklę, kad ateityje nesusidarytų nuosėdų, o valydami ar ruošdami maistą visada išplaukite kriauklę vandeniu“, – sako P.Illingworthas.

Niekada nenaudokite šių priemonių: purškiamų valiklių, metalinių šveistukų, šveitimo priemonių, baliklių ir labai koncentruotų nutekamųjų vamzdžių valiklių, kurių sudėtyje yra druskos, sieros ar panašios rūgšties.

Emaliuota arba porceliano plautuvė

„Panašiai kaip keraminę, emaliuotą ar porceliano kriauklę labai lengva išvalyti naudojant keletą ingredientų, kurių jau turite namuose“, – sako Lucy Searle, „Homes & Gardens“ vyriausioji redaktorė.

Ji pataria pirmiausia sumaišyti vandenį ir actą lygiomis dalimis.„Sudrėkinkite tirpalu minkštą šluostę ir kruopščiai išvalykite kriauklę. Nuplaukite vandeniu, o tada užpurkškite šiek tiek sodos sumaišytos su vandeniu. Naudokite seną dantų šepetėlį ir gauta mase gerai įtrinkite dėmę. Dar kartą nuplaukite ir pabaigai panaudokite pusę citrinos, kad kvapas būtų gaivus.“

Granitinės ir kitos dirbtinio akmens plautuvės

Granitui valyti pasigaminkite pastą iš valgomosios sodos ir baltojo acto, o tada minkšta šluoste įtrinkite kriauklės paviršių. Nuplaukite vandeniu ir nusausinkite šluoste. Įtrinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus į kriauklę, palikite kelioms minutėms ir nuvalykite virtuviniu rankšluosčiu.

Varinė plautuvė

Tokie modeliai atrodo stulbinamai, tačiau valyti iš vario pagamintą virtuvės kriauklę reikia atsargiai, nes ji gali būti pažeista. Ką daryti? Nenaudokite nieko per daug šiurkštaus ar abrazyvaus. Norėdami išvalyti, tiesiog sumaišykite švelnų muilą su švariu vandeniu ir švelniai patrinkite minkšta šluoste.

Daugumą kriauklių, ypač tas, kurių paviršiai yra švelnesni, pavyzdžiui, vario ar emaliuoti, geriausia valyti švelnaus indų ploviklio ir vandens mišiniu. Niekada neprašausite, jeigu prieš įsigydami plautuvę išsiaiškinsite, kokios priemonės jai valyti tiks labiausiai. Valydami ir prižiūrėdami kasdien jūs tikrai išvengsite įsisenėjusių ir sunkiai pašalinamų dėmių, todėl pirmas žingsnis norintiems džiaugtis visada švaria plautuve – kasdienė ir reguliari priežiūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius