-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 15

Keisčiausi klausimai draudimo bendrovei: kas būtų, jeigu būtų, ir ar nuo to gali apsaugoti draudimas?

Ar draudimas jums padovanotų naują rankinę, jei apsiperkant Gariūnuose ją įpjautų vagis? O ar galima apdrausti renginį nuo netikėtai užklupusio lietaus? Į šiuos ir kitus keisčiausius klausimus draudimo bendrovės „If“ inicijuotame projekte „Laimė jaustis saugiai“ atsakinėjo įmonės atstovas Dominykas Trimonis.
Rimantė Kulvinskytė ir Dominykas Trimonis
Rimantė Kulvinskytė ir Dominykas Trimonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Draudimo bendrovės „If“ atstovas Dominykas Trimonis jau anaiptol ne vienerius metus nardo šioje srityje. Šiuo metu bendrovėje jis užima robotų statytojo pareigas, tiesa, gal ne tokias, kaip daug kas iš pirmo sykio įsivaizduotų.

„Kai kalbame apie robotus, žmonės dažnai įsivaizduoja materialinius robotus – kalbant apie namus – robotą siurblį, kalbant apie industriją – robotą, kuris surenka automobilius, ir pan. Visgi robotai yra ne tik materialūs, bet ir programiniai. Jie kaip tiltai – sujungia įvairias aplikacijas ir gali replikuoti tai, ką žmonės daro kompiuteryje“, – pasakoja specialistas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Trimonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominykas Trimonis

Tačiau D.Trimonis ekspertiškai gali papasakoti ne tik apie robotus, bet ir draudimą. Podkaste „Laimė jaustis saugiai“ jis priima laidų vedėjos Rimantės Kulvinskytės iššūkį atsakyti į keisčiausius jos klausimus, susijusius su draudimu.

Ar draudimas gali gelbėti nuo potvynių? Ar paskolinus automobilį draugui ir jį sudaužius, galima gauti išmoką? O kas atsakingas už partrenktus gyvūnus ir jų paliktą žalą? Apie tai ir dar daugiau – podkaste „Laimė jaustis saugiai“.

Užsidegusi vestuvinė suknelė ir meilė rizikai

Kad geriau suprastume draudimo radimosi užuomazgas, visų pirma D.Trimonis grįžta į 1600-uosius Londone. Vyras prašo įsivaizduoti, kaip ten sudega miestas, o šiuolaikiniais mastais skaičiuojat padaroma maždaug 1,5 mlrd. eurų žala.

„Taip ir atsirado tokia paslauga – kažkas važiuoja ir, jeigu tavo namas dega, gesina. Bet tam reikėdavo turėti tokį specialų ženklelį, o gaisrininkai važiuodavo tik pas tuos, kurie jį turi . Taip žmonės nusprendė, kad namo degimo rizika yra nesmagu“, – sako pašnekovas.

Dabar yra ir riziką mėgstančių, ir jų nepernešančių. Tačiau draudžiantis šis faktorius yra gerai pamatuojamas – kaip savo D.Trimonis, užsiimant rizikinga veikla, natūralu, visko gali nutikti. Būtent dėl to draudikui svarbu pranešti, jeigu mėgstate užsiimti ekstremaliomis ir rizikingomis veiklomis. „Jeigu neinformuoji apie riziką, už tą dalį nebus mokama išmoka“, – pabrėžia vyras.

Na, ir štai šioje pokalbio vietoje pasipila ir žadėti R.Kulvinskytės klausimai. Moteris iš pradžių prisimena kiek tragikomišką jos draugei nutikusį atvejį, kuomet jos šuo įlipo į kriauklę tam, kad indus išlaižytų, ir netyčiom paleidus bėgti vandenį užpylė tris aukštus. Ar šiuo atveju moteris galėjo gauti draudimo išmoką?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė

„Čia galiotų civilinės atsakomybės draudimas, kurio esmė – atlyginti žalą kitam“, – sako D.Trimonis. Visgi vyras priduria, kad augintinio savuose namuose nuo sau pačiam daromos žalos išeiti nepavyktų.

O kaip būtų, jeigu išėjus apsipirkti į Gariūnus vagis įpjautų prašmatnią rankinę? Ar draudimas suteiktų naują? „Namų turto draudimas dengia tuos daiktus, kuriuos pasiimate su savimi, žala atlyginama, bet prieš tai vertinama, – sako pašnekovas. – Į daikto vertinimą dažniausiai stengiamės žiūrėti lanksčiai, kad žmogui įrodinėjimas nebūtų našta.“

Kikendama R.Kulvinskytė pašnekovą kamantinėja toliau. Šįkart ji siūlo pagalvoti, ar švenčiant vestuves Maldyvuose, nusprendus šokti per laužą, tada vestuvinei „D&G“ suknelei užsidegus ir jaunikiui nuotaką įmetus į vandenyną, galima gauti išmoką dėl sugadintos suknelės.

„Namų turto draudimui Maldyvai yra per daug toli nuo namų teritorijos. Jeigu taip nutiktų, čia galiotų tik kelionių ar nelaimingų atsitikimų draudimas. Gaisro rizika suknelei negalioja, todėl reikėtų jau spręsti kitaip, bet jeigu taip nutiktų, kad jaunoji išsisuktų koją ar apdegtų, tada draudimas išlaidas padengtų“, – į komplikuotą R.Kulvinskytės klausimą atsako draudikas. Jis priduria, kad namų turto draudimas galioja Europos šalyse, todėl jeigu ši suknelė būtų sudegusi Graikijoje, turint reikiamą apsaugą, draudimas žalą atlygintų.

Tuomet R.Kulvinskytei kilo kitas klausimas: ar galima organizuotą renginį apdrausti nuo lietaus? Juk jeigu rengi fakelų šou, atsiradęs lietutis gali sugriauti visus planus.

„Yra toks verslo pertraukimo draudimas. Jo paskirtis – padėti verslams, kai atsitinka tokie atvejai. Iš pradžių verslas įvardija esmines jo rizikas, o draudikas ieško būdų, kaip pagerinti situaciją“, – pasakoja draudikas.

Ar draudimas gali gelbėti nuo potvynių? Ar paskolinus automobilį draugui ir jį sudaužius, galima gauti išmoką? O kas atsakingas už partrenktus gyvūnus ir jų paliktą žalą? Apie tai ir dar daugiau – podkaste „Laimė jaustis saugiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius