Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 13

Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorei? Pataria specialistė

Gyvatvorės vėl išgyvena renesansą – tik šiais laikais jos atlieka ne vien apsauginę funkciją, bet ir daugelį kitų: atskiria ūkinę ar gyvenamąją zoną nuo reprezentacinės; puošia aplinką, sukuria įdomias augalų kompozicijas ir suteikia kiemui intrigos; atlieka ekologinę funkciją, nes joje apsigyvena sodui naudingi sparnuočiai bei smulkieji gyvūnėliai; sumažina gatvės triukšmą ir sulaiko dulkes; gyvatvorės iš žydinčių vijoklių ypač padeda atsipalaiduoti, o su valgomomis uogomis – suteikia naujų skonio atradimų.
Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorėms?
Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorėms? / Vida Press nuotr.

Iš gyvatvorių galima sukurti įdomius labirintus ar žaliąsias sodo figūras; jos paslepia nepageidaujamus statinius (šiukšlių konteinerius ar komposto dėžes); ir daug kitų įdomių dalykų…

Kada geriausia sodinti. Jei augalai, skirti gyvatvorei, auga vazonuose, tai bet kada. O jeigu plikomis šaknimis, t.y. neseniai iškasti, tai gan anksti pavasarį (kovą–balandį), kol nesprogsta jų pumpurai (lapuočiai), o spygliuočiai – keliomis savaitėmis vėliau. Paskui vėl galima rudenį, kai pradeda gelsti ir kristi lapai. Lepesnius augalus geriau sodinti pavasarį, kad šaknys spėtų prigyti.

Paskirtis

Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.
Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.

Rūpesčiai

  • Paruošiama vieta.
  • Naujai pasodintą gyvatvorę reikia žiūrėti, kad neišdžiūtų per visą vasarą, kol visai neįsišaknys.
  • Karpoma priklausomai nuo augalo – lapuočiai auga greičiau, geriausia anksti pavasarį, spygliuočiai lėčiau – šiltu metų laiku.
  • Tręšimas ne visoms būtinas. Mulčiavimas. Laistymas. Sniego nupurtymas.

Nekarpomos (laisvai augančios) gyvatvorės. Žydinčių augalų gyvatvorės: lanksvų, rododendrų, alyvų, rožių, hortenzijų, jazminų, deucijų (radastų), meškyčių, budlėjų, amorfų, krūminių sidabražolių, egzochordų, veigelių, kolkvicijų ir kt.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos

Nemėgsta karpymo. Pušys, ąžuolai, beržai, magnolijos, riešutmedžiai.

Spygliuočiai: cūgos, eglės, kadagiai, kėniai, kukmedžiai, maumedžiai, puskiparisiai, tujos (Smaragd, Columna, Elegantissima, Elwangeriana Aurea, Fastigiata, Globosa, Hoveyi, Rheingold, Brabant, Wareana Lutescens ir kt.).

Lapuočiai visžaliai: bugieniai, buksmedžiai, dyglainės, lauravyšnės, mahonijos.

„Fotolia“ nuotr./Tujos
„Fotolia“ nuotr./Tujos

Lapuočiai, tinkantys gyvatvorei: alyvos, alksniai, aronijos, blindės, karklai, gluosniai (Hakura Nishiki), bukai, cidonija ir svarainiai, erškėčiai, forsitijos, gudobelės, guobos, ievos, karaganos (žirnmedžiai), kaštonai, kauleniai, klevai (totorinis, trakinis), lazdynai, liepos, ligustrai, medlievos, obelys, kriaušės, slyvos, vyšnios-trešnės, pūkeniai, pūsleniai, putinai, raugerškiai, robinijos (akacijos), sausmedžiai krūminiai, sedulos, serbentai, skroblai, šaltalankiai, šeivamedžiai, tuopos, uosiai, žilakrūmiai.

Vida Press nuotr./Svarainių krūmas
Vida Press nuotr./Svarainių krūmas

Vijokliai: aktinidijos, citrinvyčiai, gebenės, kartuolė, ląstūnės, raganės, sausmedžiai, vynmedžiai, visterijos.

Vida Press nuotr./Žydinčios visterijos
Vida Press nuotr./Žydinčios visterijos

Retesnės ir įdomesnės gyvatvorės: bukų, cūgų, forsitijų, gluosnių ‘Hakura Nishiki’, vijokliai, kvepiančiais žiedais ar valgomais vaisiais; kompozicijos iš įvairių augalų, ir t. t.

Žolinių augalų gyvatvorės: levandos, lubinai, bijūnai, flioksai, ežiuolės, karpažolės, rūtos, bambukai (didbambukis, blizgusis ir kt.), piliarožės, melsvės, saulėgrąžos, viendienės, debesylai, smidrai, astrai, eraičinai, jurginai, vijoklinės (sukučiai, nasturtės, kobėjos, pelėžirnis, tunbergija).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai

Šaltinis – Medeinos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius