-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 16

Interjero dizaineris – apie klaidas įsirengiant būstą: kuo interjeras kaprizingesnis – tuo greičiau atsibosta

Jei peržiūrėsite daug skandinaviško interjero nuotraukų, vaizdai greičiausiai tarsi susilies į vieną ir ims atrodyti, kad visos nuotraukos – panašios. „Taip ir yra: šie interjerai iš tiesų panašūs“, – sako architektas, interjero dizaineris Gediminas Mačiulis. Jis siūlo į savo namus įsileisti daugiau spalvų, detalių, kurie erdvėje sukuria ne tik jaukumą, bet ir jausmą.
Architekto, interjero dizainerio G.Mačiulio kurtas interjeras
Architekto, interjero dizainerio G.Mačiulio kurtas interjeras / Mariaus Vizbaro nuotr.

„Kalbant apie interjero tendencijas, skandinaviškas interjeras populiarus jau daugiau nei dešimt metų. Kodėl? Manau, kad tai lemia gana didelis šio stiliaus baldų pasirinkimas Lietuvoje, be to, jie nėra brangūs“, – sakė G.Mačiulis.

Prieš mažiau nei tris dešimtis metų lietuvių namai buvo tamsūs ir dažnai niūrus, užstatyti tarybinėmis sekcijomis ir masinės gamybos baldų komplektais.

Natūralu, jog Lietuvai išsivadavus iš sovietmečio, atsigavus ekonomikai žmonės į savo namus panoro įsileisti daugiau šviesų, išplėsti erdves, o masyvius baldus pakeisti minimalistiniais.

Tačiau ir naujos mados bei tendencijos turi savo galiojimo laiką. G.Mačiulis sako, jog skandinavišką interjerą galima pagyvinti detalėmis, o dar tik ruošiantis įsirengti namus, reiktų apsispręsti ne tik ko norima, bet ir kas tinka.

Mariaus Vizbaro nuotr. /Gediminas Mačiulis
Mariaus Vizbaro nuotr. /Gediminas Mačiulis

„Akivaizdu, kad žmonėms dar nenusibodo vadinamasis skandinaviškas interjeras, tačiau siūlyčiau išbandyti ir kitus stilius, nebijoti naujovių, peržvelgti pasaulinius pavyzdžius ir nebūtinai vaikytis tendencijų ar madų“, – kalbėjo architektas.

Interjeras yra derinamas ir su aplinka: ar tu gyveni naujos statybos name užmiestyje, ar miesto centre, pagaliau – kas matosi pro tavo langą.

„Kalbant apie interjero pasirinkimus, visų pirma reiktų įvertinti, kur jūs gyvenate. Pavyzdžiui, aš dabar gyvenu prie upės, kuri ir matosi pro pirmojo aukšto langus. Todėl tai yra esminis, pirmasis vaizdas. Interjerą kūriau taip, kad jis būtų nuosaikus, derėtų prie upės. Kad jis nekonkuruotų, o ramintų, kad namų vidus neerzintų“, – sakė G.Mačiulis.

Specialistas pataria iš skandinaviškojo stiliaus nepulti į kitą kraštutinumą: neįsirengti labai ryšių namų, nes toks interjeras per porą metų tiesiog nusibos.

„Kuo ryškesnis, kuo kaprizingesnis interjeras – tuo jis greičiau atsibosta. Todėl aš visą laiką pasisakau už tuos interjerus, kuriuos pakankamai greitai ir paprastai galima pakeisti, atnaujinti. Pavyzdžiui, pakeičiant užuolaidų spalvą, pagalves, kilimą ir kitas detales“, - sakė architektas.

G.Mačiulio patarimai planuojantiems įsirengti ar atnaujinti namus

  • Visų pirma, svarbus teisingas išplanavimas, funkcionalumas, apšvietimas ir ar teisingai išvedžiota elektros instaliacija. Visą kitą kas 5–10 metų galima pakeisti ir atnaujinti.
  • Teisingas būsto išplanavimas priklauso ne nuo mados tendencijų, o nuo jūsų poreikių, todėl juos reiktų aptarti iš anksto: jei gyvenate su šeima, ar su žmona (vyru) iš ryto keliatės vienodu metu; skaitote lovoje ar ne? Šios detalės svarbios kuriant apšvietimą.
  • Didžiausia lietuvių klaida – noras gyventi nuosavuose namuose užmiestyje ir ten įsirengti klasikinius interjerus, nors tą riboja finansinės galimybės. Tikras klasikinis interjeras yra labai brangus. Jam netinka naujos statybos namai ir kotedžai, jis prašosi seno pastato, namo istorijos.
  • Jei norite klasikos, derinkite ją su minimalizmu.
  • Patyręs interjero dizaineris nėra prabanga. Jis padės jums sutaupyti, ir nereikės taisyti neteisingų sprendimų dalį darbų perdarant iš naujo. Interjero dizaineris svarbus ir dėl to, kad ne kiekvienas žmogus žino, kokiame aukšte virš stalviršio turi būti rozetės, kur jungiasi skalbyklės įvadas, koks dušo nuolydis, kaip ir kur bus patogiausia įjungti ir išjungti šviesą. Šios detalės, padarytos neatsakingai, vėliau gali kaip reikiant apkartinti buitį ir erzinti kiekvieną dieną.
  • Prieš pradėdami remonto darbus, atsakykite sau į klausimą: kas jus labiausiai erzina ir kokių spalvų nemėgstate?
  • Ar baldai, kurių norite, netrukdys jums vaikščioti po namus? Pavyzdžiui, jei erdvė maža – stačiakampis valgomojo stalas nėra geras pasirinkimas. Geriau – apvalus ar ovalus. Visų pirma, jis neturi kampų ir į juos neužsigausite, antra – prie apvalaus ar ovalaus stalo šeimai sėdėti yra jaukiau.
  • Visus interjero dizainerio siūlymus ir sprendimus atidžiai įvertinkite ir aptarkite. Nes bute ar name gyvens ne interjero dizaineris, o jūs, todėl jo siūlomi, nors ir geri sprendimai, ne visada gali atitikti jūsų poreikius ir gyvenimo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius