Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28

Konkurso „Mano kiemas“ dalyvė Loreta: „Sodyboje džiugina ir perintys apuokai“

„Žinau, kad Lietuvoje yra daug puikiai tvarkomų sodybų, kiemų. Tačiau mieliausia, nors ir netobula, yra ta, kurią gražindamas įdedi savo svajones, viltis, tikėjimą, kad dar sukursi savo rojaus kampelį“, – sako Utenos rajone gyvenanti Loreta Motiejūnienė.
Loretos Motiejūnienės iš Utenos rajono sodyba
Loretos Motiejūnienės iš Utenos rajono sodyba / Asmeninio archyvo nuotr.

Ponios Loretos ir jos šeimos sodyba yra vyro tėviškė. Baltais žiedų debesimis žydinčios aukštaūgės obelys, dūzgiančios bitės – toks prisiminimas L.Motiejūnienei likęs nuo pat pirmojo karto, kada čia apsilankė.

Obelys – prieglobstis paukščiams

„Stengiamės ir dabar šį sodą išsaugoti, tačiau obelys, kaip ir žmonės, sensta. Tenka genėti, atnaujinti.

Vientiso vaizdo neliko, teks palūkėti kol užaugs išgenėtos šakos, tačiau ir dabar tai puikus prieglobstis paukščiams“, – kalbėjo L.Motiejūnienė.

Inkiluose, sako ji, pirmiausiai sučirška varnėnų jaunikliai, vėliau, jiems išsiperėjus, užima vietą čiurliai.

„Kartais vakarais nejučiom net krūpteli kai virš galvos lyg strėlė pralekia čiurlys. O žvirbliai, atrodo, per vasarą neužbaigia perėjimų, vis čirkši ir čirkši inkiluose“, – buvimu gamtoje dalijosi konkurso „Mano kiemas“ dalyvė.

Piešia namui langines

Sodybos plotas yra vieno hektaro, anksčiau ją tvarkė ponios Loretos vyro tėvai. Jie čia ūkininkavo, augino gyvulius, o sodyboje stovi šimtmečius menantis jų namas.

„Netoliese mes pasistatėme vadinamąjį vagonėlį, įsirengėme terasą, apželdinome augalais.

Šiuo metu piešiu mūsų namukui langines. Gaila, kad šią vasarą dar nespėsime jų pakabinti, tad kol kas terasą puošia tik mano nulipdyti molinukai.

Savo pusiau žemaūgių obelų sodą pasodinome prieš vienuolika metų. Kasmet papildome naujomis veislėmis, nors jau tenka pagalvoti, kad gana, nebėra kur sodinti“, – pasakojo L.Motiejūnienė.

Sode – ir retesni augalai

Iš įdomesnių augalų šeimos sode auga japoniška kriaušė „Mai tai“, japoniška slyva „Širo“, puikiai peržiemojo „Hovenija“ (saldainių medis), baltažiedė šlendra, plunksnialapis lekėčius, kalikantas. Taip pat čia auga tulpmedis, ginkmedis, šilkmedis.

„Aišku, norėtųsi, kad augtų greičiau, tačiau šiaurės rytuose džiaugiamės, kad nors ir neskubėdami, gyvuoja, neiššąla.

Juokaujame, kad ir pas mus besilankančios stirnos yra tikros gurmanės. Rudenį radau nuskabytus medėjančio bijūno, geltonžiedžio bijūno „Bardzella“ pumpurus. O įprastinių bijūnų jos nelietė.

Taip pat pastebime, kad eita ir skanauta tai vienos, tai kitos obels, trešnės, kriaušės, vyšnios, lazdyno, gudobelės, cidonijos, sedulos šakelės. Kas nepatinka, guli šalia medelio“, – sakė uteniškė.

Sodyboje auga daug daugiamečių gėlių, o ponią Loretą džiugina, kad peržiemojo lauke auganti orchidėja „Cypripedium calceolus“.

Eglėse peri apuokai

Iš šiaurinės pusės sodyboje auga vyro tėvuko pasodinta aukštų eglių eilė. Jau keleri metai čia išsiperi mažieji apuokai.

„Kovo mėnesį išgirstame tylų ūkavimą, o paskui ir jauniklių cypsėjimą.

Vėliau eglių šakose pastebime ir jauniklius. Šįmet jų buvo keturi. Jiems paaugus, vakarais prasideda tikri koncertai.

Prieblandoje jaunikliai suskrenda į atskirus medžius ir kuo garsiau šaukia, kad tėvai juos pamaitintų. Būna, kad įsitaiso po miegamojo langais senoje obelyje, užmigti tokiu momentu sunkokai pavyksta“, – pasakojo L.Motiejūnienė.

Bendrovės nuotr./„Ventus“ aliuminis šiltnamis
Bendrovės nuotr./„Ventus“ aliuminis šiltnamis

Dalyvaukite konkurse „Mano kiemas“

Konkurse dalyvauti gali visi – nesvarbu, ar jūs turite didelę sodybą, o gal gėlyną įkūrėte jaukiame balkone ar šalia daugiabučio namo.

1. Siųskite savo kiemo, sodybos nuotraukas (ar vaizdo įrašą – jie ypač laukiami).

2. Kartu su nuotraukomis (būtinai – viename laiške!) pridėkite ir tekstą, kuriame būtų surašyta, per kiek laiko sukūrėte aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, kodėl jums tai svarbu ir kuriame rajone ji yra.

3. Viską siųskite adresu gyvenimas@15min.lt. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono numerį ir adresą.

Konkursas truks iki vasaros pabaigos, o vieną nugalėtoją apdovanosime rugsėjo mėnesį. Jam atiteks įmonės Gardenis“ įsteigtas prizas – aliuminio ir grūdinto stiklo šiltnamis „Ventus“.

Laukiame vaizdų, istorijų ir įkvėpimo!

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius