Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 08

M.Petruškevičiui užsakymų dėl pandemijos nesumažėjo: „Sprogsta galva nuo skambučių skaičiaus“

Koronaviruso pandemija smarkiai apribojo daugumos verslų veiklą, tačiau floristo ir dekoratoriaus Manto Petruškevičiaus darbo grafikas ir toliau lieka visiškai užpildytas. Nepaisant sumažėjusio renginių skaičiaus, žinomas dekoratorius toliau puošia jau tradiciniais tapusius Vilniaus objektus, kiekvieną žiemą traukiančius praeivių dėmesį savo dekoracijomis. „Noras puoštis yra didžiulis. Užsakymų tiek pat kaip ir praėjusiais metais“, – neslepia M.Petruškevičius.
Mantas Petruškevičius ir jo dekoras
Mantas Petruškevičius ir jo dekoras / AA studio, Tomo Adomavičiaus nuotr.

Užsakymų skaičius nesumažėjo

M.Petruškevičius pasakoja, kad pandemija jo verslo nepaveikė taip labai, kaip buvo galima tikėtis iš pradžių. Nepaisant apribojimų, dekoratoriaus telefonas netyla nuo klientų skambučių.

„Šiemet teko suburti komandą, kuri yra atsakinga už mano darbų rinkodarą, derina sutartis, biudžetus. Pačiam nebereikia vargti, nes buvo sudėtinga ir sugalvoti, dekoruoti, ir dar būti atsakingam už sutarčių valdymą. Dabar tik sprogsta galva nuo skambučių skaičiaus, nes labai daug žmonių kreipiasi.

Kalbant apie vietas, kurios visada sau galėjo daug leisti, o šiemet nebegali, reikia parodyti savo išmanymą ir iš mažai sukurti efektingą vaizdą. Bet su išmone ir idėjomis man ne problema – aš galiu iš nieko padaryti dekorą“, – teigia M.Petruškevičius.

Tomo Adomavičiaus nuotr./M.Petruškevičius
Tomo Adomavičiaus nuotr./M.Petruškevičius

Rudenį pradėjus sparčiai augti koronaviruso atvejų skaičiui, dekoratorius jautė šiek tiek nerimo dėl artėjančio šventinio laikotarpio. Vis dėlto klientai patys bandė ieškoti sprendimų ir rodė didelį norą puoštis.

„Su kai kuriais klientais jau buvome kalbėję, kad šiais metais tikriausiai reikės atšaukti planus ar ieškoti kitų sprendimų, bet dauguma po savaitės perskambino ir nusprendė puoštis. Tik pastebėjau atsiradusį norą dekorą perkelti iš vidaus patalpų į išorę. Noras puoštis yra didžiulis. Netgi nepasakyčiau, kad krizinis laikotarpis, užsakymų skaičių prilyginčiau ankstesniems metams“, – neslepia M.Petruškevičius.

Visgi dekoratorius pastebi, kad šiemet mažiau tenka puošti restoranus, kurie šiuo metu maistą tiekia tik išsinešimui.

„Kavinės, kurios visada puošiasi, tą daro ir toliau. Tik gaila, kad prie „Sugamour“ dekoro šiais metais neprisidėjau. Nusprendžiau, jog dėl esamos situacijos neįgyvendinsiu idėjos, be to, restoranas neskyrė tiek lėšų mano vizijai išpildyti. Kartais mano vizijos prasilenkia su kriziniais laikotarpiais – noriu viską išpildyti idealiai, nenuleisti kartelės, todėl kai kuriuos projektus tenka paleisti.

Yra tam tikros vietos, kurios privalo puoštis, pavyzdžiui, žinomi viešbučiai. Nepaisant krizės, jie turi rasti tam lėšų, kadangi reprezentuoja save. Todėl jų dekoravimas išliko“, – teigia M.Petruškevičius.

Kartais mano vizijos prasilenkia su kriziniais laikotarpiais – noriu viską išpildyti idealiai, nenuleisti kartelės, todėl kai kuriuos projektus tenka paleisti

Šiemet beveik nebeliko ir kalėdinių bei naujametinių renginių. Tačiau M.Petruškevičius dėl to sau nesuka galvos.

„Būdavo renginių anšlagas. Neprisimenu, kada esu turėjęs laisvą Naujųjų metų naktį, kad galėčiau tiesiog švęsti – to nebuvo jau kelerius metus. Šiemet kreipėsi į mane dėl vestuvių gruodžio 31 d., bet dar neapsisprendžiau, ar sutiksiu. Jei atvirai, norisi pailsėti ir dabar tam tinkamas laikas“, – sako dekoratorius.

AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras
AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras

Išaugo privačių namų dekoravimo užsakymai

Anot M.Petruškevičiaus, nepaisant sudėtingo laikotarpio, šiemet atsirado naujų klientų. Užsakymų dekoratorius turi ir 2022 metams, kurių vasarą pamažu pildo vestuvių rezervacijos.

„Dauguma klientų yra nuolatiniai. Malonu, kad žmonės jau planuoja dekorus vasarai, rezervuoja vestuves. Jeigu viskas gerai, kitąmet kurį laiką būsiu ne Lietuvoje, kadangi padaugėjo klientų iš užsienio: Šveicarijos, Juodkalnijos, Italijos, Graikijos“, – pozityviai žvelgia M.Petruškevičius.

Šiemet daug užsakymų dekoratorius gavo asmeninėms erdvėms – privatiems namams. Palyginus su ankstesniais metais, paklausa yra išaugusi.

„Tai yra specifinis klientas, kuris turi gražius, didelius, išskirtinius namus ir nenori gaišti laiko dekorui. Kadangi tai privatūs namai, natūralu, kad žmonės renkasi patikimus variantus. Šitas poreikis yra labai didelis. Esu dėkingas publikai, jog renkasi namų dekorą, nes tokios didelės paklausos, kuri yra dabar, nebuvo kurį laiką“, – pripažįsta M.Petruškevičius.

Tokios didelės paklausos, kuri yra dabar, nebuvo kurį laiką

Tiesa, dėl paskelbto karantino puošti asmenines erdves yra šiek tiek sunkiau. Paprastai darbo metu šeimininkų nebūna namuose arba būna vienas žmogus.

„Komandą esu sumažinęs maksimaliai, tai yra trys žmonės. Stengiamės iš karto pasiruošti daug dalykų, kad nereikėtų ilgai užsibūti namuose. Dažniausiai nevaikštome po visus kambarius, dirbame vienoje vietoje su apsaugos priemonėmis ant batų, rankų, veido, nuo šeimininkų laikomės maksimalaus atstumo“, – aiškina M.Petruškevičius.

Nors dekoratorius specialiai dėl koronaviruso situacijos užsakymų kainų nesumažino, pabrėžia, jog pinigai jam nėra patys svarbiausi. Kartais M.Petruškevičius dirba tiesiog iš idėjos.

AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras
AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras

„Kainą išlaikau, tačiau ne dėl to, kad uždarbį pasiimčiau sau už darbą. Kartais idėjos būna sudėtingos, brangu jas išpildyti, kainuoja dekoro elementai, kuriuos siunčiuosi iš užsienio. Mano dekoras yra gausus, jis reikalauja daug jėgų ir resursų. Tai kelia kainą.

O sau... Vieną kartą lieka, kitą kartą nebūtinai. Aš dirbu iš aistros ir dėl verslo, bet tikrai ne dėl to, kad būtinai turiu uždirbti. Gal keistai kitiems nuskambės, bet nesu iš tų, kur pirmoje vietoje man turi sumokėti, o po to padarysiu, kaip pavyks. Ne, dekoras yra suplanuotas, ir toks jis yra geidžiamas“, – sako M.Petruškevičius.

Kadangi didelę dalį dekoro M.Petruškevičius siunčiasi iš užsienio, dėl pandemijos pasitaiko atvejų, kai užsakymai vėluoja. Vis dėlto klientai supratingai laukia, o dekoratorius savo ruožtu stengiasi padaryti taip, jog laukimo laikas būtų kuo trumpesnis.

„Kartais dėl vėlavimų tenka koreguoti planus, bet klientai supranta. Partneriai iš užsienio, su kuriais dirbame, taip pat stengiasi, kad užsakymai kuo greičiau mus pasiektų. Dar nebuvo taip, kad susidurčiau su labai bloga situacija, kai negaučiau to, ką užsakėme“, – teigia M.Petruškevičius.

Kainą išlaikau, tačiau ne dėl to, kad uždarbį pasiimčiau sau už darbą. Man pačiam vieną kartą lieka, kitą kartą nebūtinai

Dėl ateities nesijaudina

Šiemet M.Petruškevičius puošia Trakų pilį, Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą, viešbučius „Pacai“ ir „Kempinski“ bei daug kitų objektų. Vieni iš jų jau papuošti, kiti dar laukia eilėje.

„Smagu, kad Operos ir baleto teatras norėjo puoštis, nors, atrodo, net nėra būtina, bet jie nenorėjo gadinti tradicijų. Šiais metais, nors ir karantino sąlygomis, šventinę nuotaiką kuriu daugeliui objektų“, – džiaugiasi M.Petruškevičius.

AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras
AA studio nuotr. /M.Petruškevičiaus kurtas dekoras

Pirmojo karantino metu, pavasarį, lietuviai buvo priversti sėdėti užsidarę namie, vasarą taip pat galiojo tam tikri apribojimai. Vis dėlto M.Petruškevičiaus klientai senų įpročių neatsisakė.

„Buvo darbo. Ar yra pandemija, ar ne, skirtumo mano darbe nelabai jaučiasi. Gerais laikais žmonių susirenka šimtas, dabartiniais – 10. Tačiau jeigu esi geras, į tave vis tiek kreipiasi. Kartais žmonės prašo, kad dekoruočiau vieną stalą šeimos vakarienei.

Publika yra įvairi. Gal kiti linkę ribotai galvoti, jog daugelis gyvena paprastai, nenori grožio, namų dekoro, gėlių ant stalo... Bet yra publikos segmentas, kuris prie to įpratęs ir įpročių nekeičia“, – sako dekoratorius.

Ar yra pandemija, ar ne, skirtumo mano darbe nelabai jaučiasi

M.Petruškevičius teigia dar neskaičiavęs, ar pavyks metus baigti be nuostolių. Skaičiais rūpinasi dekoratoriaus komanda, o pats M.Petruškevičius kartais taip įsijaučia su dekoru, jog pamiršta biudžeto ribas.

„Aš ir finansai yra nesuderinami dalykai. Kartais labai įsisiautėju su dekoru ir dirbantiems žmonėms būna sunku suvaldyti situaciją. Suprantu, kad reikia tilpti į biudžetą, bet iš noro padaryti gerai, jį primirštu. Man smagu eiti, grožėtis, nors su keliais šimtais eurų mažiau kišenėje, tačiau mėgaujantis tuo, ką darau“, – šypsosi dekoratorius.

M.Petruškevičius įsitikinęs, jog pasibaigus pandemijai, viskas sugrįš į įprastas vėžes. Dekoratorius nesijaudina, anot jo, jei žmogus dirba, jis ir užsidirba.

„Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje noras puoštis ir mėgautis grožiu tik padidėjo, o ne sumažėjo. Net neabejoju, kad, pasibaigus šiai situacijai, žmonės taip norės mėgautis grožiu, jog mūsų rinka turėtų išgyventi geriausius laikus. Panaikinus draudimus, visuomenė mėgausis gyvenimu, kaip niekada nesimėgavo.

Man nereikia jaudintis. Jeigu žmogus dirba ir siekia tikslų, natūralu, kad jis užsidirba. Svarbiausia, kad yra sveikata, kojos, rankos, o užsidirbti galiu pats. Nuo kiekvieno priklauso, kiek jis įdeda pastangų. Vieniems užtenka gyventi ramiai, o kiti nori skraidyti“, – sako M.Petruškevičius.

Dariaus Jakubausko nuotr./M.Petruškevičiaus kurtas dekoras
Dariaus Jakubausko nuotr./M.Petruškevičiaus kurtas dekoras

Karantinas kalėdinės nuotaikos negadina

Į kalėdinį laikotarpį anksčiau už kitus pasinėręs dekoratorius sako, kad siaučiantis koronavirusas šventinės nuotaikos jam negadina. Priešingai, apie pandemiją kartais net pamiršta.

„Aš apie tai negalvoju. Koronavirusas man nei prieš tai kažką gadino, nei dabar. Turiu daug kitų reikalų, galva užversta darbais, pandemiją esu primiršęs ir kartais elgiuosi kaip ne tokiais laikais, todėl reikia priminti sau, kas vyksta aplink.

Iš manęs Kalėdų tikrai neatims. Tiek, kiek visko būsiu dekoravęs, Kalėdos greitu metu galėtų ir baigtis. Man jau užtenka visų lempučių, briedžių ir eglučių“, – šypsosi M.Petruškevičius.

Dariaus Jakubausko nuotr./M.Petruškevičiaus kurtas dekoras
Dariaus Jakubausko nuotr./M.Petruškevičiaus kurtas dekoras

Kaip vienintelį skirtumą nuo ankstesnių metų M.Petruškevičius įžvelgia ištuštėjusį miestą, kuris dekoratoriui visai patinka. Vis dėlto jis neslepia pamažu pasiilgstantis didelės kompanijos žmonių, šurmulio ir renginių.

„Paprastai laisva diena būna tik sekmadienis. Taip pat kaip ir anksčiau. Man patinka tuštesnės gatvės, ramybė, viskas uždaryta – tik tai parodo, kad kažkas yra kitaip nei senesniais laikais. Tikiuosi, kad žmonės jau greitai galės elgtis laisviau ir atšvęsti Naujuosius metus.

Aš visai to pasiilgstu. Buvau pratęs daug bendrauti, nuolat būti tarp žmonių, man jau norisi atmosferos, kuri buvo seniau. Nors nelabai liūdžiu dėl to, priimu kaip natūralų dalyką ir poilsį nuo renginių, bendravimo“, – sako M.Petruškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius