Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Magnetukus piešianti ir daiktus dekoruojanti Asta: „Dažnai manęs klausia – kodėl katinai?“

Menininkė, verslininkė, kūrybininkė. Taip save pristato vilnietė Asta Butėnienė. Jau daugiau nei dešimtmetį jos gyvenimas susijęs su kūryba. Pradėjusi nuo paveikslų vėliau Asta atrado ir „mažąją kūrybą“ bei savo mintis „perkėlė“ ant puodelių, magnetukų bei kitų smulkių darbų. Menininkės darbus pamatyti galima įvairiose nedidelėse Lietuvos parduotuvėse ar mugėse.
Menininkės Astos Butėnienės darbai
Asta Butėnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Mano kūryba gana plati. Didieji darbai – paveikslai, tačiau dabar jų yra kiek mažiau. Pagrindas – smuklioji kūryba, tai yra magnetukai, šiek tiek papuošalų, atvirukai, taip pat puodelių, kitų nedidelių daiktų dekoravimas“, – sakė Asta.

Paveikslus intensyviai A.Butėnienė tapė maždaug ketverius metus, kai gyveno užsienyje. Sugrįžusi į Lietuvą ji atsidarė savo studiją-parduotuvę Vilniuje, todėl reikėjo, kaip sako pati, smulkesnio ir įvairesnio asortimento.

„Tada reikėjo tiesiog užpildyti lentynas, o ir prekiaujant internetu norėjosi turėti įvairesnės kūrybos. Taip pradėjau piešti ant daiktų, atsirado atvirukai.

Tai – kita kūrybos platforma. Dėl to džiaugsmas ir pasitenkinimas darbu nesumenksta. Kartais juk parduodi vienintelį atviruką ir siunti jį į JAV, Meksiką ar į kitą pasaulio kraštą. Tiek pat džiaugsmo, kai žmogus susižavi ne būtinai paveikslais, bet ir maža kūryba, kai jis nori to mažo darbelio. Aišku, ir paveikslą pakuojant, parduodant džiaugsmas yra begalinis“, – kalbėjo kūrėja.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Astos Butėnienės darbai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Astos Butėnienės darbai

Kalbant apie mažąją kūrybą, pačiai Astai mieliausi yra magnetukai, kurie įprastai skirti lipinti ant šaldytuvų. Juos – medinius – Asta gamina pati, kartu su vyru. Pjausto lentas, jas šlifuoja, tada piešia ir tvirtina magnetukus.

Žvelgiant į A.Butėnienės kūrybą, visų pirma į akis krenta spalvos ir žaismingi piešiniai: „Stengiuosi, kad būtų nuotaikingi, spalvoti ir išskirtiniai. Kaip ir paveikslai buvo, negailint ryškesnių spalvų.“

Kalbėdama apie piešinių idėjas Asta sako, kad viena idėja seka kita, tada atsiranda atkartojimas, kažkas gimsta pakeičiant spalvą.

„Nemažai yra katinų. Vėliau atsirado šuo, avis. Dažnai manęs klausia, kodėl katinai, kodėl jų tiek daug? Pati netikėtai juos atradau. Kai pirmuosius nupiešiau, pastebėjau, kad katiną nebuvo sudėtinga sužmoginti, suteikti jam charakterį, išraišką tiek kūno formų, tiek veido. Man buvo lengva juos nupiešti ir jie patiko“, – sakė A.Butėnienė.

Menininkės darbai – 15min fotogalerijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius