Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 21

„Maximos“ lentynose – pirmosios lietuviškos šilauogės: pradžioje tautiečiai šių uogų bijojo, o dabar dievina

Ar žinote, kad daugiau nei prieš 20 metų pradėjus Lietuvoje auginti ir pardavinėti šilauoges, tautiečiai jų bijojo, o dabar tiesiog dievina? Dažnas mūsų vasaros jau neįsivaizduoja be šių uogų, kurios rado vietą bene ant kiekvieno tautiečio stalo.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Šilalės rajone šilauoges auginantis ir „Maxima“ prekybos tinklui tiekiantis ūkininkas Vladas Letukas sako, kad šių uogų neįmanoma atsivalgyti – prasidėjus sezonui kasdien jų suvalgo apie kilogramą. Prekybos tinklas skelbia, kad ilgai lauktos lietuviškos šilauogės pirkėjus džiugina dar ir tuo, kad nuo pernai iš viso nepabrango.

Pasak Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės tinklo parduotuvėse šilauogėmis prekiaujama ištisus metus. Didžioji dalis produkcijos atkeliauja iš Belgijos, o liepos mėnesio antroje pusėje pirkėjai nekantriai laukia Lietuvos ūkiuose užauginto derliaus.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

„Pastebime išskirtines pirkėjų simpatijas Lietuvoje užaugintai produkcijai – žmonėms ji siejasi su kokybe, natūralumu bei geru skoniu. Šiais metais lietuviškų šilauogių sezonas, kaip ir pernai dėl užklupusios sausros, prasidėjo kiek vėliau. Tačiau šilauogių mėgėjai mūsų tinklo parduotuvių lentynose jau gali rasti ir įsigyti šių metų derliaus lietuviškų šilauogių, kurių kaina – tokia pat, kaip ir pernai – 1,99 Eur už 200 g indelį ir 4,99 Eur už 500 g indelį“, – pasakoja „Maximos“ atstovė.

Tiesa, šiais metais lietuviškų šilauogių derlius prasidėjo kiek vėliau. Tam įtakos turėjo vyravę sausi orai.

„Lietaus beveik nesulaukėme, augalus teko laistyti kone kasdien. Dar vienas išbandymas, kuris nutiko antrą kartą per 22-ejus metus – dėl saulėtų dienų kovo mėnesį nudžiūvo šilauogių pumpurai. Vis tik per tiek veiklos metų sukaupėme daug patirties, kaip nors išsisuksime – uogų parduotuvėje „Maxima“ tikrai rasite“, – juokiasi ūkininkas.

Veiklos pradžioje teko apsišarvuoti kantrybe

Jau daugelį metų šilauoges auginantis ūkininkas V.Letukas yra vienas iš pirmųjų, Lietuvoje pradėjusių populiarinti šias uogas.

„Šilauogių auginimą nulėmė atsitiktinumas. Turėjome svečių iš Amerikos, kurie pasigyrė, kad augina šilauoges. Mes pradėjome domėtis, skaityti ir štai – užteko metų, kad pradėtume patys jas auginti. Pirmuosius sodinukus atsivežėme iš Varšuvos ir užsodinome dviejų hektarų žemės plotą. Lenkijoje turėjome ne vienus mokymus, norėjome sužinoti, kaip šias uogas auginti ir prižiūrėti, kad sulauktume gausaus derliaus“, – prisimena ūkininkas.

Pirmaisiais šilauogių auginimo metais derlius nebuvo gausus, tad uogas suvalgė patys šeimininkai.

„Antraisiais metais šilauogių jau turėjome tiek, jog galėjome parduoti, tačiau nebuvo kam – tautiečiai bijojo įsigyti dar neragautų uogų, todėl jas vežėme į Švediją ir Suomiją. Veiklos pradžia nebuvo lengva, tačiau sudarius sutartis su didžiausiu lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“, pajutome susidomėjimo augimą. Prekybos tinklas pasirūpino reklama, tad žmonės sužinojo apie naujieną rinkoje – šilauoges ir jų naudą. Štai jau 18 metų bendradarbiaujame su „Maxima“ – ryte uogas nuskiname, o popiet jas jau galima rasti prekybos centrų lentynose. Galima sakyti – tiesiai nuo krūmo ant prekystalio“, – pasakoja V.Letukas, besidžiaugiantis, kad pasirinko ūkininko kelią.

Vieniems skanesnės rūgštesnės, kitiems – saldžios uogos

Per tiek metų ūkininkas jau yra atsirinkęs pačias geriausias veisles. Sako, kad šį sprendimą priimti nebuvo sunku.

„Šilauogės turi žydėti anksti, kad uogos spėtų prisirpti, bet tuo pačiu ir vėlai, kad žiedai nenušaltų. Taip pat svarbu, kad ne tik derlius derėtų kiekvienais metais, bet ir uoga būtų skani. Taip iš beveik 40 veislių atsirinkome 4, kurios labiausiai tinka mūsų kraštams“, – savo patirtimi dalinasi ūkininkas.

O kokios šilauogės labiausiai patinka Lietuvos gyventojų skoniui? Kaip pastebi V.Letukas, čia tautiečiai pasiskirsto per pusę, kadangi vieni pirmenybę teikia rūgštesnėms, o kiti – saldesnėms uogoms.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

„Tiesa, labiausiai žmonės nori lietuviškų uogų ir jas labai vertina. Pasakysiu ir tai, kad mūsų klimato sąlygos yra tikrai geros, todėl beveik nereikia naudoti jokių chemikalų. Uogos ne tik skanios, bet ir natūralios“, – aiškina ūkininkas.

Uogų skynimas – kaip smagi savaitgalio pramoga

Visus, kuriems norisi ne tik įsigyti šilauogių parduotuvėje, bet ir apžiūrėti V.Letuko ūkį iš arčiau, pasiskinti uogų, įsigyti sodinukų ar net išgirsti šilauogių auginimo paslapčių ūkininkas kviečia palaukti rugsėjo mėnesio. Mat šiuo metu visas užaugintas ir kruopščiai atrinktas šilauogių derlius keliauja tiesiai į prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves.

„Jei rudenį keliausite į pajūrį, galite pasidaryti tikrai išskirtinę pramogą – užsukite į Šilalės rajone, Žviliuose įsikūrusį ūkį sveikų bei skanių uogų“, – atvykti kviečia ūkininkas, šiuo metu turinis net 6 hektarus šilauogių. Dėl atvykimo reiktų susitarti iš anksto – ūkininko nurodytu telefonu (8 686 27371).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius