Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10

Meduoliais kvepiančios Kalėdų dekoracijos

Kai namuose pasklinda cinamono, imbiero, muskato ir gvazdikėlių aromatai, tai reiškia tik viena – gražiausios žiemos šventės jau beldžiasi į duris. Šiais jaukiais kvapais kiekvieną namų kertelę pripildantys meduoliai – neatsiejama šv. Kalėdų tradicijų dalis.
Kalėdiniai sausainiai
Kalėdiniai sausainiai / Fotolia nuotr.

Įvairiausių formų dailiai išpiešti meduoliai gali ne tik papuošti šventinį desertų stalą ar papildyti kalėdinių jūsų dovanėlių dėžutes. Jie, tokie puošnūs ir žavūs, gali tapti puikia jūsų namų dekoracija! Žinoma, tokioms dekoracijoms išlaikyti reikės valios; mes tikrai negarantuojame, kad vieną gražią dieną nepasiduosite pagundai tiesiog imti ir nusikabinti nuo eglutės tokį gardų ir kvapnų kalėdinį „žaisliuką“!

► Meduoliniai eglutės žaisliukai

Paprasta kaip dukart du. Tiesiog, prieš šaudamos meduolius į orkaitę, nepamirškite jų viršuje padaryti nedidelių skylučių. Kai meduoliai iškeps, praverkite pro jas atlasinę juostelę ar virvelę, suriškite kaspinėliu ir kabinkite tiesiai ant eglutės! Beje, nepamirškite meduolių nuspalvinti – juk Kalėdų eglutės žaisliukai privalo būti margi, ryškūs, nuotaikingi!

Kalėdiniai sausainiai
Shutterstock ir Fotolia nuotr. / Kalėdiniai sausainiai
Kalėdiniai sausainiai
Shutterstock nuotr. / Kalėdiniai sausainiai
Meduoliniai sausainiai
Fotolia nuotr. / Meduoliniai sausainiai

► Meduolių girlianda

Viskas labai panašu į meduolinius eglutės žaisliukus, tik čia jie suveriami ant ilgos atlasinės juostelės ar virvelės, paliekant norimo dydžio tarpus. Tokią girliandą patogiau ir gražiau bus kabinti ne ant eglutės, bet, pavyzdžiui, virš židinio ar ant lango. Girliandai naudojamus meduolius galite marginti, kaip tik norite, bet štai viena puiki idėja – ant kiekvieno meduolio parašykite po raidę, iš kurių susidėliotų šventinis sveikinimas ar palinkėjimas. Argi tai ne originalus būdas pasveikinti su šv. Kalėdomis visus, užsukusius į jūsų namus švenčių laikotarpiu?

Sausainių girlianda
Fotolia nuotr. / Sausainių girlianda

► Meduoliai ant lango

Kai dekoruojate namus žiemos šventėms, nevalia pamiršti langų. Papuošus ir juos, namai atrodys šventiškai ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės. O juk geromis emocijomis ir nuoširdžiu laukimu taip gera dalytis su visais: ne tik su artimaisiais ir draugais, bet net su praeiviais gatvėje! Dažniausiai languose šventiniu laikotarpiu galima pamatyti įvairius karpinius iš popieriaus (snaiges ar viršun šuoliuojančius elnius...) ar degančias žvakutes. Kad ir kokios puikios dekoracijos tai būtų, kartais norisi kažko... naujo. Jeigu tuos pačius meduolinius žaisliukus pervertumėte ilgesnėmis juostelėmis, galėtumėte jais papuošti langą. Taigi sukabinkite meduolius skirtingame aukštyje, papuoškite kaspinėliais. Beje, meduolių girlianda taip pat atrodys puikiai. Kad užpildytų daugiau lango erdvės, galite kabinti kelias eiles skirtingo ilgio meduolių girliandų.

Kalėdiniai sausainiai
Shutterstock nuotr. / Kalėdiniai sausainiai

► Meduolinis namelis

Tokiam nameliui „pastatyti“ prireiks ir laiko, ir kantrybės, tačiau įveikti šį iššūkį tikrai gali kiekviena. Artėjant šventėms, vieną savaitgalį skirkite šiai šeimos pramogai. Išsikarpykite iš storesnio popieriaus namelio sienas, stogą ir dureles, iškepkite šių formų meduolius, suklijuokite juos cukraus glaistu, o kai sustings, dekoruokite pagal drąsiausius norus ir ryškiausias fantazijas! Tam pravers įvairiausi pabarstukai, saldainiukai ir visi maži valgomi skanėstai, kuriuos tik rasite po ranka. Toks Kalėdomis kvepiantis savaitgalis tikrai suartins šeimos narius, dovanos daug geros nuotaikos, o vėliau meduolinis jūsų namelis, pastatytas matomoje vietoje, taps nuostabia namų puošmena!

Kalėdinis namelis
Shutterstock nuotr. / Kalėdinis namelis
Kalėdiniai nameliai
Fotolia nuotr. / Kalėdiniai nameliai

KAIP PASTATYTI KALĖDINĮ NAMELĮ, IŠSAMIAU SKAITYKITE STRAIPSNYJE „KALĖDINIO NAMELIO STATYBOS“.

► Meduolinė eglutė

Jei nepasitikite savo statybiniais sugebėjimais ir šįkart meduolinis namelis jums atrodo kiek „per aukštas pilotažas“, galite pasirinkti lengvesnį kelią. Patikėkite, sukonstruoti meduolinę eglutę yra juokų darbas! Išsikepkite po kelis skirtingų dydžių žvaigždės formos meduolius. Beje, jei neturite skirtingo dydžio formelių, puikiai pasitarnaus ir iš storesnio popieriaus iškirpti šablonai, kuriuos galėsite apipjauti aštriu peiliu. Žvaigždučių centrą patepkite cukraus glajumi ir sudėkite jas vieną ant kitos mažėjančia tvarka. Jei norite „puresnės“ eglutės, tarp žvaigždučių įterpkite mažus apvalius meduoliukus – dėl jų tarp eglutės šakų (t. y. žvaigždės formos meduolių) atsiras tarpelių.

Eglutės iš meduolių
Fotolia nuotr. / Eglutės iš meduolių

Palaukite, kol glajus sustings, eglutė taps tvirta, gerai laikys formą, o jūs, pasiraitojusios rankoves, galėsite kibti į puošybos procesą!

Nors tokia eglutė – daug paprastesnis kepinys nei meduolinis namelis, ji taip pat taps puikia šventinio jūsų namų interjero dalimi! Kadangi meduolines eglutes pagaminti  lengva, galite ant milteliniu cukrumi (sniegu!) pabarstyto padėklo „susodinti“ ir visą puošnių eglučių miškelį...

Eglutė iš meduolių
Fotolia nuotr. / Eglutė iš meduolių

► Meduolinis šv. Kalėdų miestelis

Smagus ir skanus šv. Kalėdų projektas kruopščioms ir mėgstančioms leisti laiką virtuvėje – meduolinis Kalėdų miestelis, sužavėsiantis kiekvieną!

Kalėdinis miestelis
Fotolia nuotr. / Kalėdinis miestelis

► Meduolinis vainikas

Kalėdinis vainikas iš eglės ar pušies šakų, papuoštas žaisliukais ir kitomis kalėdinėmis dekoracijomis, – viena iš tradicinių namų puošmenų švenčių laikotarpiu. Tokiais vainikais  puošiami šventiniai stalai, dažnai į jų centrą dedamos puošnios žvakės ar žvakidės, užsienyje jais dažnai papuošiamos namų durys – tai lyg ženklas, kad švenčių laukimas jau atėjo į namus.

Tam, kad šiais metais kalėdinis jūsų vainikas būtų kiek kitoks, tereikės poros saujų gražiai išpieštų meduolių. Įsekite juos į vainiką tarp žaisliukų arba puoškite vainiką vien tik rankų darbo meduoliais. Pastarasis variantas bus ypač jaukus ir šiltas.

Kalėdiniai vainikai iš meduolių
Shutterstock nuotr. / Kalėdiniai vainikai iš meduolių

► Meduolinė žvakidė

Žvakelių liepsną drąsiai galėtume vadinti šv. Kalėdų simboliu. Tos liepsnelės plazdena namų languose ir pačiuose namuose, lėkštelėse, žvakidėse ar šventinių vainikų centre. Nors tokia namų dekoracija tikrai neįprasta, mes drįstame pasiūlyti šį tą netikėto – nedidelę ir žavią žvakidę, sukonstruotą iš tų pačių valgomų ir mūsų taip mėgstamų meduolių! 

Pirmasis variantas tikrai paprastas. Pasirinkite simetrišką didesnę meduolio formelę (snaigę, žvaigždę ar pan.) ir tokio meduolio viduryje, prieš kepdamos jį, išpjaukite skylę, šiek tiek didesnę nei jūsų žvakės skersmuo. Iškepusios ir dekoravusios meduolį, į jo centrą įstatykite žvakę. Jei norite aukštesnės žvakidės, galite iškepti kelis skirtingo dydžio meduolius ir „suklijuoti“ juos cukraus glajumi (panašiai kaip meduolinę eglutę).

Antrasis variantas taip pat nesudėtingas. Iškepkite apvalų ar kvadratinį meduolį, kuris bus žvakidės pagrindas. Taip pat iškepkite kelis norimos formos meduolius žvakidės kraštams – tiek, kad užtektų jais „apstatyti“ žvakidės pagrindo kraštus. Šiuose meduoliuose, prieš kepdamos, padarykite daug mažų skylučių, pro kurias galės skverbtis šviesa. Iškepusius meduolius, skirtus „sienoms“, suklijuokite cukraus glajumi ant pagrindo. Palaukite, kol sustings. Į šią meduolinę žvakidę įdėkite mažą žvakutę ir uždekite. Ar matote, kaip žaviai liepsnelės šviesa skleidžiasi pro meduoliuose esančias skylutes?

Žvakė iš kalėdinių meduolių
Shutterstock nuotr. / Žvakidė iš kalėdinių meduolių

► Meduoliukai ant puodelio krašto

Šiais laikais nustebinti kažką – nelengvas iššūkis. Ant šventinio stalo padėjusios pilną krepšelį meduolių, vargu ar sulauksite labai didelių susižavėjimo šūksnių. Ne dėl to, kad tai nebūtų žavu – tiesiog šiandien turime labai daug, o matome ir žinome dar daugiau. Todėl ir meduoliai, kad ir koks gardus kalėdinis desertas būtų, jau yra įprasti ir nebestebina taip, kaip norėtume.

Tam, kad kažkas suplotų rankomis iš nuostabos, paprastai reikia pasistengti. Bet mes tikime, jog štai tokia šv. Kalėdų stalo dekoracija – miniatiūriniai meduoliniai nameliai, puošiantys puodelius, – būtų maloni staigmena jūsų svečiams. Prieš patiekdamos kavą ar arbatą, atneškite puodelius, jau papuoštus šiais gražuoliais. Ar gi ne miela? Ne žavu? Tokia stalo puošmena ir gardus desertas gali nustebinti daugelį!

Kalėdiniai sausainiai
Fotolia nuotr. / Kalėdiniai sausainiai

Iškepti šiuos meduolinius namelius nesunku. Jie maži, tad konstruoti juos paprasta, cukraus glajus džiūsta greitai, o jam išdžiūvus, nameliai stovi tvirtai ir yra pasiruošę dekoravimo procesui. Atkreipkite dėmesį – nameliai turi būti tikrai labai maži, kad galėtumėte sėkmingai jais papuošti puodelį.

Lengvesnė alternatyva: kepkite ne meduolinius namelius, o meduolius su specialiu įpjovimu, kad jais galėtumėte dekoruoti puodelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius