Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 19

Mokytojos M.Zapolskos kiemas užburia kvapais ir žiedais – auga įspūdinga 200 rožių kolekcija

Kuomet lietuvių kalbos mokytojos Maženos Zapolskos mokiniai klausia, kodėl jos rankos tokios subraižytos, gal turi daug kačių, mokytoja su šypsena atsako: „Turiu labai daug rožių.“ 15min GYVENIMAS pokalbis su rožių mylėtoja Mažena apie meilę rožėms ir daug dėmesio reikalaujančią jų priežiūrą.
Mažena Zapolska tarp savo auginamų gėlių
Mažena Zapolska tarp savo auginamų gėlių / G.Navickaitės nuotr.

Meilė augalams gimė dar vaikystėje

Mažena Zapolska gyvena Šilėnų kaime, Vilniaus rajone. Dienomis dirba lietuvių kalbos mokytoja, o rytais ir vakarais rūpinasi savo rožynu. Moters gėlyne auga apie 170 skirtingų rožių rūšių, daugiau nei 200 rožių krūmelių.

Viskas prasidėjo aštuntoje klasėje, kai sode Mažena iškasė mažą tvenkinėlį. Vėliau, dar būdama maža mergaitė, aplink tvenkinėlį sodino gėles.

Kuo labiau Mažena augo, tuo labiau plėtėsi gėlynas – sodino vis daugiau gėlių, tais laikais madingų kadagių. Nors aplink namus visada būdavo keli rožių krūmai, tuomet gėlininkė jiems daug dėmesio neskyrė, todėl savo rožyno amžių matuoja su savo dukrele – prieš penkerius metus šiai pradėjus vaikščioti, moteris su šeima parsivežė pirmuosius rožių krūmus.

Taip prasidėjo jos ilga meilės rožėms istorija.

G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės
G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės

Gėlės išmokė kantrybės

Maženai rožės – sodo karalienės. Jos reikalauja daug priežiūros ir meilės, visai kaip vaikai. Moteris šiltuoju metų laiku gyvena apsupta gaivaus rožių aromato. Atsikėlusi ryte atidaro namų langus, kambariai pakvimpa rožėmis.

Rožės augimo procesas, žiedų laukimas moterį išmokė kantrybės.

Rožių mylėtojai labiausiai patinka bijūno formos, pilnavidurės, kvepiančios rožės. Gėlininkei skirtingų veislių žiedai labai skirtingi. „Man rožės kaip žmonės, kiekviena skirtinga“,– šypsosi Mažena.

Retai būna, kad pasodinus krūmą tais pačiais metais gėlininkė gėrisi jo grožiu. Dažniausiai prireikia poros metų, kad krūmas sustiprėtų. Per tą laiką būtina jį slaugyti, suteikti, ko jam reikia.

Rožės augimo procesas, žiedų laukimas moterį išmokė kantrybės.

Išminties šaltinis – rožių enciklopedija

Rožininkas, kuris moteriai pardavė pirmąsias rožes, patarė, kur susirasti informacijos apie skirtingas rūšis. Nuo tada iki dabar moteris ieško naujausių, populiariausių rožių rūšių, skaito apie rūšių ypatybes rožių enciklopedijoje – rosebook.ru. Joje prie kiekvienos rūšies yra aprašomi žiedai, atsparumas bei kiti įvairūs faktai, įdomūs rožių mylėtojams.

Internetiniame enciklopedijos puslapyje pagal abėcėlę aprašyta milijonai rūšių. Taip pat po kiekvienu rūšies skyreliu žmonės dalinasi savo patirtimi, palieka atsiliepimą.

„Enciklopedijoje pamačiusi, kad kiekvienas žiedas yra skirtingas ir ypatingas, netyčiomis užsikabinau ir įsimylėjau“,– juokiasi rožių augintoja.

Moteris mano, kad Lietuvoje rožių populiarumas vis auga. Ji draugiją suranda socialinio tinklo „Facebook“ grupėse, kur įvairiose šalyse gyvenantys lietuviai dalinasi savo įspūdžiais apie rožių auginimą.

G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės
G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės

Žiema skirta studijuoti rūšis

Ne kiekviena pirkta rožė dabar liko jos gėlyne – su kai kuriomis reikėjo atsisveikinti. Vienos būna labai jautrios Lietuvos klimatui, pavyzdžiui, nuo lietaus žiedai nukrenta. Todėl, anot gėlininkės, labai svarbu prieš perkant rožę sužinoti jos specifiką, kokiai klimato zonai ji priklauso.

Mažena manė, kad surinkusi 200 rožių kolekciją sustos, tačiau taip neįvyko. Laikui bėgant moteris suprato, kokios rožių veislės jai labiau prie širdies, o kurios ne. Be to, pasaulyje nuolat atsiranda naujos rūšys, kurias įdomu išbandyti. Maženos sode naujausia žydinti rožė yra 2019 metų – ji labai atspari, o žiedai laikosi ilgiau nei dvi savaites.

Daugiausia apie rožių rūšis gėlininkė skaito žiemą. Tada moteris pailsi nuo ravėjimo, tręšimo, dengimo ir kitokio rūpinimosi. Todėl žiema skirta studijuoti rožių rūšis, jų ypatumus. Moteris žinių semiasi iš rožių enciklopedijos, įvairių kitų interneto portalų, knygų, įsiklauso į rožininkų patarimus.

Pamatę moters rožyną, žmonės dažnai klausia, kaip pavyksta išlaikyti tokius sveikus rožių krūmus. Mažena mano, jog apsauga nuo kenkėjų gražaus ir sveiko augalo nepadės užauginti, jei žemė bus augalui nepalanki.

Iš savo patirties ji išmoko, kad vienas iš svarbiausių dalykų yra žemė – dirvos, kurioje augalas auga, paruošimas. Daug kas siūlo rožių negenėti, bet Maženai labiau patinka, kuomet krūmas būna platus ir vešlus, todėl savo rožes moteris linkusi genėti.

Anot gėlininkės, labai svarbu prieš perkant rožę sužinoti jos specifiką, kokiai klimato zonai ji priklauso.

Jei norite užauginti savo svajonių rožių krūmą – domėkitės

Jei norite auginti rožes, gėlininkės manymu, iš pradžių svarbiausia paruošti dirvožemį. Rožių rūšių dairykitės rožynų kataloguose. O apie juose randamas rūšis domėkitės rožių enciklopedijoje. Ten rasite informacijos, ar rūšis, kurią norite įsigyti, patenkins jūsų lūkesčius.

Jeigu žmogus neplanuoja auginti daug rožių, o tiesiog nori pasisodinti kelias, Maženos nuomone, reikėtų tartis su rožininkais, kurios veislės duos gražiausią vaizdą, ilgiausiai ir gausiausiai žydės.

Iš rožyno užsisakyti gėlių geriausia sausio, vasario mėnesiais, nes balandžio mėnesį, anot Maženos, būna jau tik likučiai. Kartais moteris užsisako gėlių iš Lenkijos rožynų. Ten, anot jos, kainos žymiai mažesnės.

Šįmet Mažena atsisiuntė 60 rožių krūmelių.

Rožių dengimas – sunkiausias procesas

Enciklopedijoje prie kiekvienos rožių rūšies yra nurodyta klimato juosta, kurioje rožė gali augti. Mūsų klimato zona yra iki –25 laipsnių šalčio. Šios zonos rožes visas reikia apdengti. Dar yra ketvirtos zonos rožės, kurios gali išgyventi net –30 laipsnių šaltį. Kuo mažesnis klimato zonos skaičius, tuo šaltesniame klimate rožė gali augti.

Dengdama rožes, Mažena iš durpių, juodžemio ar pjuvenų suformuoja apie 15 centimetrų kauburiukus. Jei dengia aukštesnę rožę, kauburiukus dar uždengia eglių šakomis.

G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės
G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės

Pasak gėlininkės, su rožių dengimu reikia nepersistengti. Svarbu, kad oras cirkuliuotų, kad gėlės nesupūtų. Dažnai žmonės rožes dengia lapkričio mėnesį. Tačiau, Maženos nuomone, didelio lietaus tikimybė, drėgmė padidina šansus augalams supūti.

Moteris stebi prognozę ir savo rožes dengia pagal orus. Kartais net sausio pradžioje ar viduryje, kada ateina šalnos ir augalui nelieka pavojaus supūti. Nudengia dažnai vasario viduryje prasidėjus lietui ir atslūgus šalčiui.

Jaučia kiekvieną žiedų pokytį

Labiausiai gėlininkei visame rožių auginimo procese patinka atsipalaidavimas bei užliejanti ramybė. Moteris, pavargusi nuo mokyklos triukšmo bei įtampos, ramybę randa grįžusi namo, tvarkydama ir puoselėdama savo rožių sodą. „Vos tik įžengiu į darželį, visa įtampa atslūgsta, pamirštu problemas“, – pasakoja rožininkė.

Ją labiausiai žavi rūpinimasis, puoselėjimas ir laukimas, kol žiedai pražys. Moteris jaučia kiekvieną savo sodo pokytį, vasarą žiedai atrodo vienaip, o rudenį kitaip. „Man asmeniškai jie skirtingai atrodo net dienos ir vakaro metu“, – šypsosi Mažena.

G.Navickaitės nuotr./M.Zapolska su dukrele Faustina
G.Navickaitės nuotr./M.Zapolska su dukrele Faustina

Moteris sodui skiria itin daug dėmesio, bet kiekvieną kartą rožėms pražydus ji supranta, kad kiekviena valanda, praleista gėlyne, buvo prasminga. „Kai ryte dukra Faustina dar miega, aš ateinu į rožyną pažiūrėti, kaip žiedai laikosi, gal koks naujas žiedas atsirado, gal krūmas paaugo“ , – pasakoja gėlininkė.

Mažena prisipažįsta, jog iš pradžių baimindavosi, ar pavyks išauginti sveikus augalus, bet metams bėgant nerimas nuslūgo, darosi ramu pamačius savo sodą.

Rožių mylėtojai labai patinka dovanoti savo pačios užaugintas rožes. O ateityje moteris svajoja apie rožyno įkūrimą. „Dar rožių tikrai sodinsiu“, – šypsosi moteris.

G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės
G.Navickaitės nuotr./M.Zapolskos auginamos rožės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius