Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 22

Moteris neapsikentė atmosferos Alytaus „Nuare“: manau, šunis užmigdė be pagrindo

Įsigyti ir globoti naminį gyvūną – atsakingas žingsnis. Liūdnasis scenarijus – kai augintinis tampa nebereikalingu, jis atsiduria gyvūnų globos namuose. Bet ar ten keturkojams suteikiama reikiama pagalba? Laiške redakcijai buvusi Alytaus „Nuaro“ darbuotoja pasakoja, kad gyvūnais rūpinamasi netinkamai, tačiau įmonės vadovė teigia, jog tai šmeižtas.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

Pradžioje savanoriavo, vėliau įsidarbino

Buvusi Alytaus „Nuaro“ darbuotoja Neringa Štarevičiūtė teigia, kad apie šią gyvūnus globojančią organizaciją sužinojo ieškodama pamestoms katėms namų.

„Susisiekus ir paklausus, ar galėčiau atvežti dvi jaunas kates, gavau teigiamą atsakymą. Atvykusi pamačiau, jog nėra vandentiekio, patalpos, ypač voljerai, buvo apleisti, netvarkingi, šunys nebuvo vedžiojami.

Kai kuriems globotiniams reikėjo veterinarijos specialisto pagalbos, bet, deja, apžiūra ar gydymas nebuvo taikomas.

Atrodė normalu, nes tuo metu dirbo tik vienas žmogus, kuris dažniausiai vykdavo gaudyti gyvūnų, kartais net naktimis. Tad pasisiūliau padėti savanoriaudama“, – taip prasideda 15min redakcijai atsiųsto laiško autorės istorija.

Kaip toliau dėstoma, po kelių savanoriavimo mėnesių Neringai pasiūlyta įsidarbinti. Vyko dviejų savaičių mokymai: vieną savaitę Kaune, kitą – Klaipėdoje.

„Buvau supažindinta su dokumentacija, dalyvavau operuojant gyvūnus, konsultuojant žmones. Tačiau nepamokė saugaus darbo su gyvūnais. Nepaisant įvairių nesklandumų ir to, kad į mokymus reikėjo vykti už savo lėšas, labai džiaugiausi priimta į darbą, nes kaip tik tą dieną švenčiau savo gimtadienį. Geresnės dovanos net negalėjau įsivaizduoti“, – pasakojo N.Štarevičiūtė.

Sąlygos nedžiugino

Laiške teigiama, jog Alytaus „Nuaro“ patalpose trūko ne tik tvarkos, bet taip pat dėmesio ten laikomiems gyvūnams.

Ne paslaptis, kad naminiams gyvūnams reikalingi vaistai nuo kirminų, veterinarijos specialisto priežiūra.

„Šunys, nepaisant jų lyties, voljeruose gyvendavo kartu. Toje pačioje patalpoje buvo laikomi ne tik vyresni, bet ir ką tik gimę šuniukai. Būtent pastaruosius nusprendžiau perkelti kitur, kad jiems būtų jaukiau ir ramiau.

Katės buvo įkurdintos antrajame aukšte, bet po keturias aptvare. Jas taip pat atskyriau, kad nebūtų tvanku ir ankšta“, – gyvūnų laikymo sąlygas apibūdino buvusi „Nuaro“ darbuotoja Neringa.

Ne paslaptis, kad naminiams gyvūnams reikalingi vaistai nuo kirminų, veterinarijos specialisto priežiūra. Istorijos autorė N.Štarevičiūtė teigia, kad Alytaus „Nuare“ ši priežiūra nebuvo teikiama.

„Nors susisiekus su veterinarijos gydytoja buvo pasakyta, kur yra padėti gyvūnams skirti vaistai nuo kirminų, bet juos radus pastebėjau ir išsigandau, nes galiojimo laikas buvo pasibaigęs dar 2011 metais. Kai kuriems globotiniams reikėjo veterinarijos specialisto apžiūros ir pagalbos, bet, deja, apžiūra ar gydymas nebuvo taikomas“, – dėstė N.Štarevičiūtė.

GGN „Nuaras“ nuotr./Katė su kačiukais (Alytus)
GGN „Nuaras“ nuotr./Katė su kačiukais (Alytus)

Iš darbo išėjo savo noru

„Šunis kasdien išvesdavau pasivaikščioti, jie tapo ramesni, draugiškesni. Kai kuriems gyvūnams reikėjo skirti daugiau laiko, kad priprastų ir pasijustų ramūs. Nei vienas šuo nerodė agresijos, su visais sutariau puikiai. Visus labai mylėjau ir rūpinausi kaip savo augintiniais. Bet vienas įvykis privertė palikti darbo vietą“, – skaudžius išgyvenimus prisiminė laiško autorė.

Konkretus incidentas, dėl kurio Neringa išėjo iš Alytaus „Nuaro“, – masinis šunų užmigdymas. Laiške teigiama, kad šunims užmigdyti nebuvo jokio pagrindo, nes jie nebuvo agresyvūs ar sunkiai sergantys.

Vadovė: tai – šmeižtas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Gustaitienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Gustaitienė

Susisiekus su Kaune įregistruotos gyvūnų globos namų „Nuaras“ direktore Jurgita Gustaitiene, buvo gautas atsakymas, jog tai melagingos kalbos.

„Dar viena šmeižto banga. Sveiki ir neagresyvūs gyvūnai „Nuare“ nebuvo ir nėra migdomi. Mes viešai skelbiame statistiką, kaip to ir reikalauja Lietuvos Respublikos įstatymai, ko tikrai nepasakyčiau apie kitas organizacijas“, – į klausimą, ar Alytaus „Nuare“ tinkamai elgiamasi su globojamais gyvūnais, atsakė vadovė.

Patikrinimas vyko

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Romas Černius teigia, kad ši organizacija yra jiems žinoma.

„Šių metų birželio 4 dieną buvo atliekamas patikrinimas Alytaus „Nuare“, nes gavome telefoninį skundą, kad gegužės pabaigoje nereikalingai buvo užmigdomi šunys.

Veterinarijos specialistės pažymoje rašoma, kad gegužės pabaigoje buvo užmigdyti 6 šunys: du iš jų dėl savininkų prašymo, o likę keturi dėl agresijos. Jų kūnai atiduoti utilizacijos įmonei“, – situaciją komentavo R.Černius.

Vizito metu veterinarijos specialistai patikrino ir gyvūnams skirtas laikyti patalpas. Kaip teigia R.Černius, sąlygos globoti gyvūnus sudarytos normalios, bet rasta ir pažeidimų.

„Nustatėme, kad nepakankamai švariai išvalytos kačių kraiko dėžutės, mažų šunų aptvaruose reikalingi papildomi tinklai. Taip pat duota pastaba, jog nepilnai sutvarkytas registracijos žurnalas. Tikrinimo metu buvo 44 suaugę ir 9 maži šunys bei 12 kačių“, – rastus pažeidimus išvardino Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius