Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 27

Namie darosi per karšta? Ekspertas pataria, kaip išsirinkti kondicionierių

Vasarą termometro stulpeliui vis labiau kylant aukštyn, šiluma ateina ir į namus. Karštomis dienomis būti kambaryje gali pasidaryti kone nepakeliama, todėl vienintelė išeitis – įsigyti oro kondicionierių. Jų pasirinkimas šiais laikais yra milžiniškas, tad, kad būtų lengviau, oro kondicionierių salono „Technica service“ direktorius Tadas Vildžiūnas pasidalijo patarimais, kaip neprašauti įsigyjant ir į ką reikėtų atsižvelgti.
Oro kondicionierius
Oro kondicionierius / 123RF.com nuotr.

Svarbu atsižvelgti į kondicionieriaus klasę

Kaip teigia T.Vildžiūnas, šiemet kondicionierių įsigijimo bumas prasidėjo dar sausį ir tęsiasi iki šiol. Vis dėlto jis pabrėžia, kad birželio mėnesį susigriebti jau yra per vėlu – domėtis reikėtų pradėti kovą.

„Vasarą ypač daug žmonių nori kondicionieriaus, kai būna karšta, bet jų įrengimas dažniausiai jau nusikelia į rudenį“, – atkreipia dėmesį T.Vildžiūnas.

123RF.com nuotr./Oro kondicionierius namuose
123RF.com nuotr./Oro kondicionierius namuose

Įmonės direktorius išskiria tris segmentus, pagal kuriuos galima išsirinkti sau priimtiniausią kondicionierių.

„Pirmiausia, renkamasi pagal kainą. Antra, kreipiamas dėmesys į technologijas: pavyzdžiui, perka kondicionierių, kuris šaldo be vėjo. Trečia, norima specifinių sprendimų, kai reikia, tarkime, specialaus dizaino: juodos spalvos, matinio, lenkto, – aiškina T.Vildžiūnas.

– Į namus žmonės dažniausiai renkasi pakabinamus sieninius kondicionierius. Jų būna ir lubose, tačiau tokie labiau naudojami biuruose, parduotuvėse, kur yra dideli plotai.“

Anot T.Vildžiūno, tai, kokio galingumo kondicionierius reikalingas, skaičiuojama pagal vietos plotą.

„10 kv. m standartinei patalpai su įprastais langais reikalinga 1 kW šalčio. Mažiausias kondicionierius būna 2,5 kW ir tinka 25–30 kv. m kambariui, 3,5 kW – iki 40 kv. m, 5 kW – iki 60 kv. m, 7 kW – iki 80 kv. m, – pasakoja T.Vildžiūnas.

– Kondicionierius šaldo keturias sienas – vieną kambarį, tad jį reikia dėti į tas patalpas, kurias norite vėsinti. Jeigu name yra keturi kambariai – trys miegamieji ir svetainė – reikalingi keturi kondicionieriai.“

Sprendžiant, kokį kondicionierių įsigyti, T.Vildžiūnas pataria atsižvelgti ir į klasę – ar jis yra ekonominis, ar premium lygio.

„Pigūs kondicionieriai daro paklaidą iki 5 laipsnių. Tai reiškia, kad, jeigu norite 24 laipsnių, tam tikru momentu temperatūra gali būti ir 21, ir 26 laipsniai. Kondicionieriui šaldant, kol daviklis suvokia, kokia yra temperatūra, jis patalpą atšaldo, tada vėl kiek sušildo – kreivė išeina banguota.

Dėl to tenka žmonėms temperatūrą reguliuoti pulteliu, o jei nieko nedaro, gali peršalti, atsiranda sloga, – teigia T.Vildžiūnas. – Premium kondicionierių temperatūros paklaida yra apie vieną laipsnį. Jūs beveik nieko nejaučiate – kiek laipsnių nustatėte, tiek ir būna. Be to, tai atsispindi elektros suvartojime, triukšmo lygyje.“

Lietuvoje kondicionieriai reikalingi

Kaip sako T.Vildžiūnas, gerų premium lygio kondicionierių kaina prasideda nuo 900 eurų. Įtakos tam turi ir pasirinkta technologija, dizainas.

„Gali kainuoti iki 1,5 tūkst. eurų“, – atskleidžia T.Vildžiūnas ir priduria, kad renkantis reikėtų atsižvelgti ne kiek į prekės ženklą, kurių yra daugybė, bet į gamintoją.

123RF.com nuotr./Oro kondicionierius
123RF.com nuotr./Oro kondicionierius

Nors Lietuvoje vasaros ne visada lepina itin karštais orais, įmonės direktorius įsitikinęs, kad kondicionierius mūsų šalyje yra būtinas.

„Dabar visi A+ ar A++ namai turi vėdinimo sistemas: jei namie 20 laipsnių, o lauke 30 ir daugiau, pas jus pučia 22–23 laipsnių orą. Nesant kondicionavimui, naujos statybos name per 2–3 dienas temperatūra taps kaip lauke, – aiškina T.Vildžiūnas. – Senuose daugiabučiuose, kai gyvenama viršutiniuose aukštuose, vasarą taip pat būna karščiau nei lauke.“

Naujos statybos name per 2–3 dienas temperatūra taps kaip lauke.

Anot T.Vildžiūno, kondicionieriams reikalinga priežiūra – patariama du kartus per metus pasikviesti specialistus, kurie juos tinkamai išvalytų.

„Nuo kondicionavimo lieka drėgmė, dėl kurios pradeda augti pelėsis, dumbliai. Todėl ateityje gali pradėti bėgti vanduo arba vidinio bloko radiatorius ims apšalti. Reikia išvalyti po vasaros ir pavasarį – tuomet labiau būna prevenciškai, – sako T.Vildžiūnas. – Žmogus savarankiškai gali išvalyti pirminį filtrą, o gilesniam valymui reikia specialių žinių bei priemonių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius