Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 27

Namų tvarkos ekspertė pataria, kaip namuose nesijausti kaip sandėliuke

Keičiantis sezonams, artėjant rudeniui vis dažniau pradedame rūpintis namais, jų švara bei jaukumu. Tačiau profesionali namų organizatorė teigia, jog namai jaukūs ir patogūs taps ne tik tada, kai juos išblizginsite, bet ir tvarkingai susidėliosite kiekvieną daiktą bei atsikratysite nereikalingų.
Šeima tvarko namus
Šeima tvarko namus / 123RF.com nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai Jovita Mikštė, profesionali namų organizatorė, ilgalaikę tvarką žmonių namuose kurianti jau ketverius metus pasakoja, kad tvarkingos spintelės, spintos, virtuvė ar sandėliukas namuose – itin svarbus dalykas. Taip ne tik greičiau ar paprasčiau rasite reikiamus daiktus, bet ir sukursite patogias bei funkcionuojančias erdves.

Pasak jos, namų organizavimas yra labai sunkus, netgi psichologinis darbas. Norint kruopščiai sustruktūruoti namus, ekspertė siūlo per dieną tam skirti apie 6 val. Mat po to pradeda suktis galva, viską pradedame daryti atsainiai. J.Mikšė pasakoja, kad vienam projektui ji skiria nuo 4 iki 6 valandų. Anot pašnekovės, tiek užtrunka suorganizuoti nemažą virtuvę bei drabužinę.

Daiktų atsikratymas – didžiausias iššūkis

Namų organizatorė atskleidžia, jog didžiausias ir sunkiausias iššūkis organizuojant tvarką namuose – nereikalingų daiktų atsikratymas. Pasak jos, namai sutverti gyventi, o ne nereikalingiems daiktams kaupti. „Kaupėjai yra mano mylimiausi, bet sunkiausi klientai, kai jie kažką išmeta – tai būna mano, kaip profesionalės, didžiausias pasiekimas, nes tik atsikratę daiktais, kurių jums nereikia, galėsite patogiai susiorganizuoti namus“, – pasakoja J.Mikštė.

Asmeninio albumo nuotr./Jovita Mikštė
Asmeninio albumo nuotr./Jovita Mikštė

Paklausta nuo ko reikėtų pradėti norint tvarkingai susiorganizuoti namus pašnekovė atsakė, kad pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti, – atsikratyti nereikalingų daiktų. Pirmiausiai, anot jos, reikėtų atrinkti daiktus, juos surūšiuoti, tuomet įsigyti daiktadėžes arba sukurti jiems vietą ir galiausiai juos tvarkingai sudėti. Kaip teigia ekspertė, kiekvienas daiktas privalo turėti vietą namuose ir teikti džiaugsmą. Tik tuomet, grįžę po sunkios darbo dienos, nesusierzinsite, o per 15 minučių sudėsite daiktus į vietas ir ramiai bei patogiai gyvensite.

„Svarstydami, ar daiktas jums reikalingas, paklauskite savęs, kada aš jį naudojau paskutinį kartą, kodėl man jis patinka, kur jį dėčiau, kur panaudočiau. Ir taip su kiekvienu namuose esančiu daiktu: pradedant drambiuku, pirktu Palangoje, baigiant suknele, pirkta Paryžiuje“, – teigia J.Mikštė.

Ekspertės patarimai

Profesionali namų organizatorė dalijasi ir keliais patarimais, kurie padės palaikyti nuolatinę tvarką namuose:

  1. Namuose turėkite tik tuos daiktus, kuriuos jūs naudojate ir kurie jus džiugina: koks tikslas turėti daiktą, jeigu nežinote, kurioje vietoje jis yra?

  2. Jums nereikia didesnių namų – jums reikia mažiau daiktų. Mažiau daiktų reiškia mažiau tvarkyti, organizuoti, valyti ir daugiau laiko praleisti su artimaisiais ar poilsiaujant.

  3. Prisiminkite – jūs esate pagrindinis svečias savo namuose. Nepalikite geriausių lėkščių ir taurių kitiems.

  4. Įpraskite daiktus padėti atgal į jų vietą. Jeigu daiktai į ją netelpa, vadinasi, jums reikia kažko atsikratyti.

  5. Tvarka namuose teikia laimės hormonus, todėl neatidėliokite namų valymo ar daiktų organizavimo.

Ruduo – tvarkymosi metas

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė teigia, kad žmonių susirūpinimas namų gerove rudenėjant – išties jaučiamas, o tai atsispindi su tuo susijusių prekių pardavimuose.

„Keičiantis sezonams, grįžus į namus po vasaros atostogų, dažnas ima rūpintis namais. Pastebime, kad rudenėjant, taip pat ir prieš įvairiausias šventes pirkėjai yra nusiteikę darbingai, būstuose vykdo generalinę tvarką. Tai atsispindi ir švaros prekių pardavimuose. Švaros prekių paklausa ypatingai išauga prieš rugsėjį ir pavasarį, prieš Velykas. Ne toks ryškus šios kategorijos prekių pardavimų padidėjimas matomas ir sausio mėnesį“, – teigia V. Budrienė.

Pasak jos, populiariausios švaros prekės tarp pirkėjų yra skalbimo priemonės, tokios kaip milteliai, skysčiai, kapsulės, antroje vietoje rikiuojasi tualetų valikliai, gaivikliai, pakabinami muiliukai, tretieji pagal populiarumą – indų plovikliai, toliau rikiuojasi indaplovių priežiūros priemonės ir automatinėms skalbimo mašinoms skirtos priemonės ir galiausiai skalbinių minkštikliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius