Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 24

Neprisišaukite bėdos: kokie pavojai tyko augintinių per šventes? Pataria gydytoja

„Paspringsta nuo stalo nugvelbtu maistu, persiėda, apsinuodija ar nesėkmingai „išpakuoja“ po eglute padėtas dovanas – dažniausiai per šventes pasitaikančias augintinių bėdas vardija „Vetvilos“ gydytoja Kristina Sudikienė.
Šuo
Šuo / 123RF.com nuotr.

Ji pataria iš anksto susižinoti šventinį artimiausios klinikos darbo grafiką ir po ranka turėti patikimo veterinaro telefoną, jei nepavyktų išvengti nemalonių situacijų.

Naudojasi šeimininkų užimtumu

„Veterinarijos klinikos nestipriai skiriasi nuo žmonių gydymo įstaigų – šventiniu laikotarpiu padaugėja apsinuodijusių, kažko netikusio prisirijusių gyvūnų, dažnesnės ir traumos“, – paklausta apie pacientų pagausėjimą per šventes kalba gydytoja K.Sudikienė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė

Anot jos, mūsų augintiniai naudojasi šeimininkų užimtumu bei į kitas problemas sukoncentruotu dėmesiu.

„Nučiupę didesnį nei gali praryti daiktą, gyvūnai gali paspringti. Tada labai svarbu staigiai reaguoti: kilstelėti gyvūną už užpakalinių kojų (kad prarytas daiktas iškristų iš burnos), spustelėti pilvą rankomis ar stuktelėti tarp menčių siekiant išstumti prarytą daiktą. Jei pasiseka, galima bandyti burną ir kvėpavimo takus atlaisvinti pirštais“, – kaip elgtis paspringus augintiniui aiškina gydytoja.

Be priežiūros paliktas gyvūnas gali prisiragauti ir jam neleistinų produktų. Gydytoja primena, kad jiems itin pavojingas šokoladas bei razinos. „Šokoladas turi teobromino, kuris nuodingas šunims. Pavojingiausiais laikomi juodas arba konditerinis šokoladas. Gyvūnui jis gali sukelti viduriavimą, vėmimą, širdies ritmo sutrikimus, drebulį ir net baigtis gaišimu“, – saldžių vaišių pasekmes įvardija veterinarė. Razinos gali sukelti rimtas inkstų problemas.

Smalsius ir amžinai alkanus augintinius taip pat reikia saugoti nuo riebaus, maisto, kaulų, gausiai prieskoniais ir druska pabarstyto maisto ir, be abejo, alkoholinių gėrimų. „Riebus maistas jautresniam gyvūnėliui gali sukelti kasos uždegimą (pankreatitą). Kaulai, ypač termiškai apdoroti, geriausiu atveju sukels vėmimą ar tam tikrų nepatogumų tuštinantis. Blogesniu gali įstrigti virškinimo trakte ir šventinės linksmybės baigtis brangia operacija.“

Giminaičiams pagrasinkite sąskaita

Jei jūsų augintinis turi supratingus ir atidžius šeimininkus, dar nereiškia, kad per šventes jam niekas negresia. Pridaryti bėdų gali ir „geraširdžiai“ svečiai, nesugebantys atsispirti prašančioms akims.

Kad apsidraustumėt nuo galimų nemalonumų, veterinarijos gydytoja siūlo perspėti svečius, kad gyvūnas po tokių vaišinimų po stalu sunkiai susirgs ir juokais jiems pasiūlyti apmokėti veterinaro sąskaitas.

„Taip pat galite paruošti skanėstų specialiai augintiniui – jų nupirkti gyvūnų parduotuvėje ar pagaminti patiems (pavyzdžiui, orkaitėje sudžiovinti kepenų ar plaučių), ir šeimos nariai galės jais vaišinti. Jei dėl šventinės dvasios vis viena norisi keturkojį palepinti, sausu ėdalu šeriamam gyvūnui galite nupirkti konservų ar įberti didesnę porciją, šeriamam RAW/BARF taip pat pasiūlyti didesnę porciją ar kokybiškesnės mėsos“, – išeitį siūlo gydytoja.

K.Sudikienė nėra kategoriška ir ryžių, daržovių, liesesnės mėsos atžvilgiu. Jei gyvūno virškinimo traktas nėra jautrus, gabaliukas tokių vaišių gyvūnui neturėtų pakenkti.

Bet kuriuo atveju, kartais, gydytojos nuomone, gyvūną tiesiog laikyti atskirai nuo itin dosnių svečių ir šurmulio. „Be to, namuose, kur vyresnieji išgeria vyno taurę, o vaikai dūksta, namai pilni šurmulio ir gyvūnai nuo to greitai pavargsta, ne visos tarpusavio sąveikos gali baigtis draugiškai“, – sako ji.

Patraukia blizgučiai ir šnaresys

Veterinarijos specialistė pastebi, kad šventiškuose namuose bėdų gali pridaryti ne tik maistas, bet ir eglutės bei dekoracijos. „Yra šunų ir kačių, kuriems ji buvus nebuvus, tačiau kitus ji gali traukti kaip magnetas. Kai kuriais atvejais medelį tenka aptverti ar ieškoti originalesnių problemos sprendimo būdų – pavyzdžiui, palubėje pakabinti šaką, rinktis įdomesnę sienos dekoraciją ir t. t.

Jei visgi renkatės normalią eglę, apatines šakas teks palikti „plikas“ – papuošimus kabinti aukščiau, kad gyvūnas nesugalvotų jų paragauti ar su jais pažaisti“, – namų dekoravimo būdus siūlo gydytoja.

K.Sudikienė atkreipia dėmesį, kad keturkojus namų gyventojus gali patraukti šnarantis dovanų popierius. Todėl prieš kraunant dovanas po egle reiktų įsitikinti, kad į jas neįsisuks „mažieji nykštukai“. Priryti popieriaus, virvelių ar kaspinėlių, gydytojos nuomone, ne pats smagiausias šventinis nuotykis.

Kad gyvūnas neįsipainiotų ar nebandytų graužti elektrinių girliandų, patariama jas tiesti palei sienas ir pakelti aukščiau. O kai nieko nėra namuose – išjungti. K.Sudikienė prašo saugiai deginti ir žvakes: „Jas „įkurdinkite“ taip, kad augintinių ūsai ir uodega liktų saugūs.“

Atokiau nuo gyvūnų reiktų laikyti ir kai kuriuos augalus. „Tokie populiarūs kalėdiniai augalai kaip bugienis ar karpažolė gyvūnams nuodingi, tad jais namus reikia puošti taip, kad keturkojai jų negalėtų paragauti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius