-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 09

Nukritę lapai. Kur juos galima panaudoti?

Visai netrukus prasidės didysis rudens lapų kritimo metas. Vieniems tai bėda: ir grėbti reikia, ir nėra kur dėti. Kiti teigia, kad reikia tik noro, kad rudeniniai lapai taptų ne našta, o nauda.
Rudeniniai lapai
Rudeniniai lapai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Ruduo Lapas

► Galite pradėti nuo to, kad lapus grėbti būtina, jei norite išsaugoti gražią pievelę. Nederėtų jų palikti ir ant takų bei šaligatvių, nes palijus, tokie lapai tampa slidūs ir pavojingi - ant jų paslydę ir nugriuvę galite susižeisti.

 

► Sugrėbę lapus, galite juos kuo puikiausiai panaudoti. Puikiai tinka kompostui, ypač maišomi su kitomis žaliomis daržovių ir kitų augalų liekanomis. Verta žinoti, kad toks kompostas gerina dirvos struktūrą bei kokybę. Apskritai lapai – puiki trąša.

 

► Supuvę lapai, kaip teigia specialistai, ne tik dirvą padaro derlingesnę, bet ir teigiamai veikia medžius bei kitus augalus. Juos galima panaudoti ir kambariniams augalams. Tarkime, sumaišykite susmulkintus lapus su nedideliu kiekiu žemės ir supilkite į maišelį. Viską kartas nuo karto gerai sumaišykite, ir pavasarį galėsite panaudoti sodinukams, kambariniams augalams ir pan.

 

► Nukritusiais drėgnais lapais galite perdengti dirvą – tiks kaip mulčius. Taip apsaugosite ją nuo piktžolių, kurioms naikinti reikia skirti nemažai laiko ir jėgų, taip pat dirvoje išsilaikys jai naudingos mineralinės medžiagos, ji puikiai vėdinsis. Pavasarį lapus galėsite tiesiog permaišyti su gruntu.

 

► Lapai padės išlaikyti šilumą, todėl sausais galite uždengti tuos augalus, kuriuos pasitinkant žiemą, reikia apsaugoti nuo šalčio. Pavyzdžiui, rožes, hortenzijas ir kitus krūmus bei gėles.

 

► Nukritę rudeniniai spalvoti lapai gali būti ir puiki puošmena. Taip pat jie puikiai tiks įvairioms rudens dekoracijoms, ar smagiems lauko žaidimams ir darbeliams su mažyliais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius