-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 10 04

Nuodingi kambariniai augalai: sužinokite, kaip apsisaugoti

Kambariniai augalai ne tik puošia aplinką, bet ir valo orą bei sugeria toksinus. Be to, gražios, prižiūrėtos gėlės visada buvo laikomos jaukių namų simboliu. Bet ar žinote, kad kai kurie augalai, jeigu elgsimės su jais netinkamai, yra pavojingi ne tik sveikatai, bet ir gyvybei?
Ciklamenas
Ciklamenas / Fotolia nuotr.

Sužinokime, kokie kambariniai augalai yra nuodingi ir kaip apsisaugoti nuo ant palangės tykančio pavojaus.

Ciklamenas

Manoma, kad ciklamenas, jeigu jį pastatysime miegamajaje prie lovos, padeda išvyti naktinius košmarus ir baimes. Dėl stebuklingųjų ciklameno galių nesiginčysime, bet apie nuodingąsias jo savybes pasakyti būtina. Kartais galima rasti patarimų, kad ciklameno šaknų sultys gydo sinusitą, tačiau to jokiais būdais negalima daryti. Tokiu atveju jūs ne tik galite pažeisti gleivinę, bet ir „pasidovanoti“ temperatūrą, gerklės skausmą ir pasunkėjusį kvėpavimą.

Fotolia nuotr./Ciklamenas
Fotolia nuotr./Ciklamenas

Nuodingiausios augalo dalys – sėklos ir šaknys, kurių sultys gali sukelti odos sudirgimą ar uždegimą.

Taip pat skaitykite: Ką daryti, kad skintos gėlės žydėtų ilgiau

Amarilis

Nuodingi augalo svogūnėliai, kuriuose yra alkaloido likorino. Mažos likorino dozės lengvina atsikosėjimą, o didelės sukelia vėmimą. Jeigu augalas netyčia sulūžo ir paleido baltas sultis, kruopščiai nusiplaukite rankas ir nelieskite akių.

Fotolia nuotr./Amarilis
Fotolia nuotr./Amarilis

Difenbachija

Šis neįnoringas lapinis augalas gėlių augintojus žavi nuostabiais raštais išmargintais lapais. Tačiau įsidėmėkite – visos augalo dalys yra nuodingos. Patekusios į organizmą ar ant odos, jos dirgina odą ir gleivinę, gali sukelti raumenų atrofiją ar gerklų edemą.

Jeigu turite difenbachiją namie, nestatykite jos vaikų kambaryje. Šis augalas taip pat pavojingas gyvūnams, ypač katėms – net mažas kiekis dibenbachijų sulčių gali pribaigti šį gyvūną.

Shutterstock nuotr./Difenbachija
Shutterstock nuotr./Difenbachija

Pelargonija

Taip, būtent labai mėgstama palangių gėlė – pelargonija. Žinoma, šis augalas turi nemažai naudingų savybių – puikus antiseptikas, kuris padeda mažinti stresą ir įtampą. Tačiau yra žmonių, kuriems pelargonijų kvapas gali sukelti astmos priepuolius ar išprovokuoti alergines reakcijas. Šios gėles nerekomenduojama laikyti nėščioms moterims, žmonėms, turintiems mažą cukraus kiekį kraujyje, mažiems vaikams ir moterims, kurios vartoja kontraceptikus.

Fotolia nuotr./Pelargonija
Fotolia nuotr./Pelargonija

Kaktusai

Iš tiesų kaktusai ne tiek nuodingi, kiek pavojingi dėl savo spyglių, kurie, įsmigę į odą, gali sukelti skausmingą pūlinį. Be to, kai kurios kaktusų rūšys turi haliucogeninių medžiagų, kurios gali sukelti centrinės nervų sistemos paralyžių.

Fotolia nuotr./Kaktusų kompozicija
Fotolia nuotr./Kaktusų kompozicija

Tribriaunė karpažolė

Šios, į kaktusą panašios karpažolės stiebai turi tris lakštiškas briaunas, ant kurių auga trumpi aštrūs spygliai ir lapai. Šio augalo visos dalys nuodingos. Jo pieniškose sultyse yra odą ir gleivinę dirginančių medžiagų, kurios gali sukelti pykinimą, viduriavimą, galvos svaigimą, o patekusios ant odos, gali nudeginti.

Alijošius

Daugelis žino apie šio augalo gydomąsias savybes. Tačiau šis augalas yra pavojingas gyvūnams. Graužikai nuo jo žūva iš karto, o kitiems gali prasidėti stiprus viduriavimas. Beje, žmonės, perdozavę alijošiaus sulčių, gali sunkiai apsinuodyti, o nėščiosios – patirti persileidimą.

Fotolia nuotr./Alijošius
Fotolia nuotr./Alijošius

Taip pat skaitykite: 3 jauninamosios alijošiaus kaukės veidui

Hortenzija

Visose šio augalo dalyse yra nuodų. Jeigu prisiliesite prie hortenzijos, nieko blogo nenutiks. Tačiau jeigu į organizmą pateks šio augalo sulčių, tai sukels smarkų prakaitavimą, skrandžio skausmą, niežulį, pykinimą, raumenų silpnumą bei pablogins kraujotaką.

Fotolia nuotr./Hortenzija
Fotolia nuotr./Hortenzija

Aglaonema

Difenbachijos giminaitė, tik aglaonema mažesnė ir turi siauresnius lapus. Šis augalas yra krūmo formos, ilgai žydi ir suformuoja vaisius. Atminkite: nuodingos šio augalo ir sultys ir uogos. Sultys gali sukelti patinimą, skausmą ar netgi akių konjuktyvitą.

Atsargumo priemonės:

• Pasidomėkite, ką auginate savo namuose, o prieš įsigydami naują augalą, išsiaiškinkite, ar jis nuodingas. Jeigu turite mažų vaikų ar naminių gyvūnų, nepirkite nuodingo augalo.

• Persodindami nuodingąsias gėles, būtinai mūvėkite pirštines, netrinkite akių. Saugokitės, kad sulčių ar kitų dalių nepapultų ant odos, į burną ar į akis.

Taip pat skaitykite: Nereiklūs kambariniai augalai: ir gražu, ir naudinga

• Augalui parinkite tokią vietą, kur jo negalėtų pasiekti nei vaikai, nei naminiai gyvūnai.

• Geriausia – iš viso išnešti nuodingus augalus iš vaiko kambario (beje ir tuos, apie kurių nuodingąsias savybes nežinote). Nuo pat mažens mokykite vaikus neskinti ir nevalgyti gėlių dalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius