Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 19

Paslaugos.lt: greitoji pagalba su santechniko raktu

Namo vandentiekis ar kanalizacija kaip žmogaus sveikata – kaip nevertiname geros savijautos, kol nesusergame, taip ir pamirštame apie teisingai funkcionuojančią vamzdynų sistemą. Bet vos tik pradeda kur nors lašėti vanduo ar užsikemša kanalizacija, prasideda tikra katastrofa, verčianti karštligiškai ieškoti santechniko pagalbos.
Santechnika
Santechnika / 123RF.com nuotr.

Jei vamzdynas senas – laukite bėdos

Užsikimšusi kanalizacija – dažniausiai ne naujų butų ir namų šeimininkų galvos skausmas. Vilniuje dirbantis santechnikas Vytautas Juknevičius pasakoja apie naujakurius Antakalnyje, kurie nusipirkę butą turėjo problemų su nuolat užsikemšančia kanalizacija. Viskas baigėsi tuo, kad teko keisti tranzitinius vamzdynus, nes net gyvatukų nebuvo įmanoma pravalyti, teko daužyti skylę sienoje. „Sąžiningas pardavėjas turėtų perspėti dėl tokių dalykų, o pirkėjas atidžiau vertinti situaciją, būsimus santechnikos darbus įskaičiuoti į būsto kainą. Jei keisite vamzdynus, tikriausiai reikės daužyti plyteles nuo sienų, demontuoti klozetą, vonią, spinteles ir kt.“, – sako V. Juknevičius.

Paskaičiuota, kad metalinis karšto vandens vamzdis tarnauja 25 metus, šalto – 50 metų, o špižinis kanalizacijos vamzdis – iki 100 metų. Bet tai teorija, o praktikoje visko pasitaiko. Pakeisti viso namo vamzdynus yra brangus malonumas, geriau keisti atkarpomis – pradėti nuo savo buto ir nepamiršti vamzdžių perdangoje.

„Jei pirkčiau butą name, kuris pastatytas prieš 60 metų, tai pirmiausia žiūrėčiau, ar atnaujinta inžinerinė santechnika, o ne kokios plytelės suklijuotos vonioje. Jei vonios santechnika nekeista, man būtų labai neramu, galima sakyti, tokio buto savininkas sėdi ant tiksinčios bombos. Santechnikos darbų nepadarysi be purvo ir be dulkių, todėl geriau šiuos darbus daryti, kol sienos neišdažytos“, – perspėja meistras.

Namo vertinimas prasideda nuo vamzdynų

Naujo namo ar buto ieškantiems naujakuriams santechnikas pataria pirmiausia įvertinti vamzdynų sistemą: „Iš pardavėjo turite gauti nuotraukas, kuriose matyti, kaip išvedžioti santechniniai vamzdžiai.“ Jei vandentiekio vamzdynas naujas, turi būti atliktas hidraulinis sistemos bandymas. Nepraplautuose vamzdžiuose būna smėlio ar šiukšlių, kurios gali sugadinti vandens maišytuvus. „Sename name ar bute santechnikos, vamzdynų būklę reikia įvertinti kitaip – pirmiausia, atkreipkite dėmesį, ar niekas nelaša, ar nėra pašalinių kvapų. Jei vamzdžiai naujai nudažyti, gali kilti įtarimas, kad yra kažkokia problema“, – perspėja V. Juknevičius.

Santechnikas Darius Meduneckis teigia, kad pirmiausia reikia įvertinti vandens įvadą į namą ar butą. Vamzdynų ventiliai turi būti kokybiški ir tinkamai veikti. „Net ir geram ventiliui reikia priežiūros, bent kartą per mėnesį jį uždaryti ir atidaryti, kad neužkalkėtų. Juk nežinia, kada nutiks kokia nors bėda ir teks užsukti vandens įvadą“, – sako D. Meduneskis.

Ne tik nuosavuose namuose, bet ir butuose rekomenduojama įrengti vandens valymo filtrus, nuo to priklauso net ir vandens maišytuvų garantijos trukmė.

„Montuojant naują vamzdyną, geriau visą sistemą rinktis vieno gamintojo, laikytis gamintojo rekomendacijų ir montuoti laikantis taisyklių. Norint gyventi saugiai, derėtų vengti nežinomų gamintojų produkcijos, nors ir patrauklia kaina“, – teigia D. Meduneckis.

123RF.com nuotr./Santechnika
123RF.com nuotr./Santechnika

Vamzdžius užkemša riebalai

Užsikimšusi kanalizacija ir itin žemas vandens spaudimas – ypač aktuali problema Vilniaus senamiestyje. „Mes kai kurias vietas vadiname mistiniu Bermudų trikampiu. Yra tokių objektų, kur santechnikai jau nebevažiuoja. Gyvatuką gali sukišti labai giliai, net ir 100 ar 200 metrų, bet problemos neišspręsi, kol nepakeisi vamzdyno“,– teigia V. Juknevičius.

Viena iš didžiausių bėdų – vamzdynų sudūrimo 90 laipsnių alkūnės. Jos gali būti naudojamos tik prietaisams prijungti, pvz., klozetui, kriauklei. O jei tokių alkūnių yra požeminiuose vamzdynų sujungimuose, ten savaime kaupiasi nešvarumai, riebalai, valant stringa gyvatukas.

Ar kanalizaciją užkemša kavos tirščiai? „Aš pats namuose 8 metus pilu kavos tirščius ir neturiu jokių problemų, nes kanalizacija yra teisingai įrengta. Jei vamzdynai nėra nauji, geriau nerizikuoti. Tačiau kanalizaciją užkemša dažniausiai ne kavos tirščiai, o riebalai. O jei dar ir plaukų ten patenka – kamštis garantuotas. Bėdų pasitaiko ir naudojant ekologišką indų ploviklį, kuris neišskaido riebalų – jie nusėda ant vamzdžių sienelių. Buto šeimininkas gali bandyti pravalyti kanalizaciją su actu ir soda, ar kitais liaudiškais būdais, bet geriau indus plauti su dideliu kiekiu karšto vandens ir naudoti indų ploviklį“, – pataria Vytautas.

Jei prileidus vandens užkimštą kriauklę ar vonią ir ištraukus kamštį matote susidariusį vandens sūkurį – su jūsų kanalizacija viskas gerai, bet jei sūkurio nėra – vertėtų sunerimti.

V. Juknevičius nerekomenduoja naudoti kanalizacijos valymo priemonių granulėmis, kurios sudaro nepravalomus kamščius, tenka keisti vamzdžių dalis.

D. Meduneckis akcentuoja teisingai įrengtą nuotekų sistemą. Jeigu yra pakankamas nuolydis, nei per didelis, nei per mažas, viskas turi būti gerai. „Be to, svarbu į klozetą nemėtyti pašalinių daiktų, o vonioje naudokite sietelius plaukams surinkti. Buitines kanalizacijos valymo priemones galima naudoti tik profilaktiškai, tokia chemija kamščių neišvalo“, – pataria Darius.

Negali būti pigus ir geras

Dažniausiai vyriausio amžiaus žmonės darydami vonios kambario remontą ieško meistro, kuris padarytų visus darbus – pakeistų elektros instaliaciją, santechniką, išlygintų sienas ir suklijuotų plyteles. Vytautas juokauja, kad kartais stebi tokių „meistrų“ skelbimus – prieš tris mėnesius klijavo plyteles, dabar montuoja santechniką, o kitoje platformoje ieško bet kokio papildomo fizinio darbo. „Vienas žmogus negali gerai išmanyti visų sričių, nes visko negali mokėti, juk reikia daug įgūdžių, įrankių ir patirties. Dirbu statybų srityje 18 metų, bet tokių auksarankių teko sutikti tikrai nedaug. Jei nori kokybiškai dirbti, reikia gerų ir brangiai kainuojančių įrankių. Be to, reikia nuolat atnaujinti žinias, susipažinti su naujomis technologijomis“,– pasakoja meistras.

Pasak V. Juknevičiaus, bėdų prisidaro ir patys žmonės, kai imasi darbų savarankiškai – pasižiūri įrašus „Youtube“ ir galvoja, kad viską moka: „Galiu pasakyti, kad internete galite rasti tik mažą dalį teisingos informacijos. Tai tik teorija, nė vienas patyręs meistras veltui savo patirties nedalija, juk žinios kainuoja.“

Dažniausiai pigiai dirbantiems meistrams trūksta ne tik kompetencijos, bet ir atsakomybės. Ne retai pasitaiko, kad meistras pažada ir neatvyksta. Dar blogiau, kad palieka užslėptą broką. Po mėnesio klientas bando prisiskambinti, bet telefono numeris jau nenaudojamas. „Gerą ir pigų meistrą galima palyginti su automobiliais. „Zaporožietis“ ir „Mersedesas“ juk kainuoja skirtingai, ir mokama ne dėl vaizdo, bet už kokybę ir garantijas. Meistras negali būti pigus ir geras. Laikas pamiršti tokį dalyką“, – sako V. Juknevičius.

D. Meduneckis pataria rinktis santechniką atsižvelgiant į rekomendacijas, atsiliepimus, atliktų darbų įvertinimus. Su kvalifikuotu meistru galima pasirašyti sutartį, numatyti darbų sąmatą, o santechnikos montavimo darbams garantiją numato ir LR teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius