-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 10

Pavasarinis darbymetis sode – kaip apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius?

Pavasariškas oras ir pamažu kylanti temperatūra sodininkams atneša ne mintis apie atostogas, o patį darbymetį. Iš žemės besistiebiantys lapeliai, į šiltnamius keliaujantys daigai ir pumpurais pasipuošę medžiai – visa tai simbolizuoja ir darbų pradžią. Pavasarį svarbu nepamiršti pasirūpinti ir vaismedžiais bei vaiskrūmiais – jei tikitės gausaus ir sveiko derliaus, juos pirmą kartą nupurkšti augalų apsaugos priemonėmis būtina vos vidutinei temperatūrai pakilus iki 10 laipsnių šilumos. Apie tai, kokias apsaugos priemones derėtų pasirinkti ir kaip tinkamai jas naudoti, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusio sodo centro, kuriame pirkėjai ras platų sodo ir daržo prekių asortimentą, „Žaliasis centras“ produkto vadovu Rosvaldu Liučvaičiu.
Pavasarinis darbymetis sode – kaip apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius?
Pavasarinis darbymetis sode – kaip apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius? / Partnerio nuotr.

Augalus nupurkšti derėtų 4 kartus per metus

Pasak specialisto, norint sulaukti gausaus derliaus, augalų apsaugos priemones rekomenduojama naudoti mažiausiai keturis kartus per metus bei, priklausomai nuo aplinkybių ir metų laiko, pritaikyti reikiamas medžiagas. „Pirmasis augalų purškimas nuo ligų būtinas anksti pavasarį, kai vidutinė kelių parų iš eilės temperatūra siekia 5-10 laipsnių šilumos. Šaltesniu oru tai daryti nepatartina, nes purškimai būna neefektyvūs ir neduoda laukiamos naudos. Vaismedžius, vaiskrūmius ir dekoratyvinius augalus reikėtų nupurkšti mineralinių trąšų mišiniu (karbamidas su vario ir geležies sulfatais). Antrasis purškimas taip pat skirtas apsaugai nuo ligų – prieš pat pumpurų sprogimo laiką augalus reikėtų nupurkšti vario sulfato, „Bordo“ arba „Burgundijos“ rinkiniu, – pasakoja pašnekovas ir priduria, kad išsprogus pumpurams apsaugos darbai tikrai nesibaigia. „Norint, kad augalai gausiai žydėtų ir brandintų sveikus vaisius, prieš žydėjimą rekomenduojama purkšti trečią kartą. Tuomet patariama naudoti boro trąšas, kenkėjų prevencijai naudojant kalio muilą. Na, o paskutinis medelių purškimas būtinas vaismedžiams ir vaiskrūmiams jau nužydėjus“, – teigia R.Liučvaitis.

Jo teigimu, nederėtų pro akis praleisti ir kenkėjų – vos šiuos pastebėjus tiesiog privalu imtis veiksmų. „Pasirodžius kenkėjams ant obelų, kriaušių ir kitų vaismedžių bei vaiskrūmių, augalus reikia purkšti ir insektoakaricidais. Svarbu tai padaryti prieš pumpurų brinkimą, po to – prieš žydėjimą ir po žydėjimo“, – tikina specialistas.

Partnerio nuotr./Pavasarinis darbymetis sode – kaip apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius?
Partnerio nuotr./Pavasarinis darbymetis sode – kaip apsaugoti vaismedžius ir vaiskrūmius?

Svarbu pasirinkti tinkamą priemonę

R.Liučvaitis pažymi, jog siekiant gero rezultato itin svarbu pasirinkti tinkamas ir norimą tikslą pasiekti padėsiančias augalų apsaugos priemones. Specialisto teigimu, šios yra skirstomos į 4 grupes – insektoakaricidus, moliuskocidus, fungicidus ir herbicidus. Kiekviena jų veikia skirtingai ir kovoja su įvairiomis augalus ištinkančiomis problemomis, tad renkantis reikalingas atidumas.

„Insektoakaricidai yra priemonės nuo kenkėjų, tokių kaip vabzdžiai, erkės ir kt., trikdančių normalų augalų augimą ir vystymąsi, taip pat mažinančių augalų gyvybingumą ir dekoratyvumą. Šią priemonių grupę derėtų naudoti ant augalo pastebėjus rusvų, gelsvų, balzganų dėmių ar kenkėjų apgraužtas žaliąsias augalo dalis – ūglius, pumpurus, žiedus. Tuo tarpu moliuskocidai – tai priemonės, padedančios atsikratyti uogynuose užsiveisusių, lauko ir uždaro grunto daržoves bei dekoratyvinius augalus naikinančių šliužų ir sraigių“, – pasakoja specialistas. „Fungicidus, priemones nuo ligų sukėlėjų, tokių kaip grybai, bakterijos, virusai ir mikroplazmos, derėtų naudoti pastebėjus parazitinių ligų požymius – dėmes, apnašas, pūsleles, puvinius, deformacijas, vytulius, išgulimus ar vaisių deformaciją. Na, o herbicidus – siekiant išguiti nepageidaujamą augaliją, kurios didžiąją dalį sudaro piktžolės“, – tikina r. Liučvaitis ir priduria, jog svarbu atminti, kad herbicidai gali būti selektyvaus poveikio, t. y. naikinantys tik tam tikrų rūšių augalus, arba neselektyvaus, t. y. naikinantys visus augalus.

Atidus pasiruošimas garantuoja gerus rezultatus

Specialisto teigimu, itin svarbu yra tinkamai pasiruošti augalų purškimui – turėti apsaugines priemones, tokias kaip pirštinės, antveidis, akiniai, specialūs rūbai, guminiai batai, vienkartinis švirkštas priemonėms dozuoti, pagal purškiamų augalų kiekį ir dydį parinktas purkštuvas. „Purkštuvų pasirinkimas yra itin platus, tačiau kambario ar balkono augalams užteks ir 0,3 – 1 l, terasų, oranžerijų ar šiltnamio augalams rinkitės 1 – 4 l pompinius arba pompinius-štanginius purkštuvus. Jei turite sodą, priklausomai nuo augalų kiekio ir dydžio paprastai yra naudojami 5 – 18 l pompiniai-štanginiai purkštuvai“, – teigia R.Liučvaitis.

Ne mažiau svarbus yra tinkamas pasirinktos apsaugos priemonės naudojimas, tikslus dozavimas, todėl svarbu ją įsigijus atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją arba pasikonsultuoti su specialistais. Pašnekovo teigimu, svarbu atminti, jog purkšti reikia stengtis ankstyvą rytą arba vakarą, debesuotą ir nevėjuotą dieną, laiką parenkant taip, kad po purškimo nelytų bent 6 valandas. Taip pat, reiktų įsidėmėti, jog negalima purkšti žydinčių ir šlapių augalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius