Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17

Prisiminti viską: 4 netikėti būdai, kurie gerina atmintį

Skundžiatės prasta atmintimi? Žinios išgaruoja kaip dūmas? Yra labai daug būdų, padėsiančių pagerinti atmintį. Vieni jų linksmi, kiti nuobodūs, o treti pikantiški.
Atmintis
Atmintis / „Fotolia“ nuotr.

Šį kartą dalinamės keistais, tačiau įdomiais ir netikėtais atminties gerinimo būdais, rašoma lifehacker.ru.

Pasidalinkite savo žiniomis

Vienas psichologinis eksperimentas atskleidė, jog žmonės, kurie su aplinkiniais pasidalino ką tik gauta informacija, ją įsiminė kur kas geriau. Tas pats galioja ir tada, jeigu tai, ką mokotės, pakartojate sau balsu.

Tyrėjai tikina, kad šis būdas yra kur kas efektyvesnis mokymosi metu nei tik skaitymas ar nuolatinis žvilgčiojimas į užrašus. Išmėginkite – tai paprasta, greita, o efektyvumu įsitikinsite akimirksniu.

Dažniau mylėkitės

Mokslininkai sako, kad moterys, kurios dažniau užsiiminėja seksu, pasižymėjo stipresne trumpalaike atmintimi. Tokie rezultatai buvo gauti tyrimo metu, kai moterys turėjo įsiminti kuo daugiau žodžių. Turėjusios daugiau intymių santykių, šią užduotį įvykdė geriau.

Tyrėjai įsitikinę, kad taip nutinka dėl neuromediatorių lygio pakilimo, kas nutinka sekso metu. Tai stimuliuoja naujų ląstelių augimą smegenų dalyje hipokampe, kuris atsakingas ir už atmintį. Kitas tyrimas palankus ir vyrams, nes atskleidė ryšį tarp aktyvaus seksualinio gyvenimo ir geros atminties.

Įrašai socialiniuose tinkluose

JAV ir Kinijos mokslininkai teigia, kad žmonės geriau įsimena tuos savo gyvenimo nutikimus, kuriuos skelbia socialinėje erdvėje. Tyrimo metu žmonės turėjo visą savaitę fiksuoti kiekvienos dienos įvykius dienoraštyje, taip pat atskirai pažymėti tuos, kuriais dalinosi socialiniuose tinkluose.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./"Facebook"
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./"Facebook"

Pasirodo, kad momentai, publikuoti socialinėje erdvėje, buvo įsimenami kur kas geriau. Mokslininkai mano, kad pasidalinę vienu ar kitu įvykiu, mes automatiškai jį išskiriame iš kitų ir tai padeda geriau prisiminti.

„Rožinis triukšmas“

Dar vienas tyrimas atskleidė, kad žmonės, kurie miego metu klausosi „rožinio triukšmo“ (angl. pink noise), t. y. garsų, kurie primena ošiančią jūrą, geriau miega ir geriau įsimena informaciją. Tiesa kalbant apie atmintį tai veikia tik tada, kai „rožinis triukšmas“ yra sinchronizuotas su smegenų bangomis.

Tačiau paklausyti šių garsų vis tiek galima – tikinama, kad geriau miegosite, tai gali padėti atsipalaiduoti, nusiraminti, medituoti.

VIDEO: „Rožinis triukšmas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius