Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 03

Puikus užsiėmimas vasarą – gamtos tyrinėjimas

Šiltasis sezonas – metas, kai gyvoji gamta yra aktyviausia. Paukščiai, išsiperėję jauniklius, nebelindi lizduose, o moko juos išgyvenimo subtilybių. Vabzdžiai ieško skanesnio trupinėlio, o augalai skleidžia gražiausius žiedus. Gamtos mylėtojams tai puiki proga užsiimti kai kuo įdomiu – stebėti gamtą! Lietuvoje gausu vietų, kur galima pažinti įdomiausias mūsų krašte aptinkamų paukščių, vabzdžių ir augalų rūšis.
Ventės rage – paukščių žiedavimo įkarštis
Ventės rage – paukščių žiedavimo įkarštis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Susipažinkite su mūsų krašto sparnuočiais

Paukščių stebėjimas – vienas populiariausių užsiėmimų tarp jaunųjų gamtininkų. Lietuva puikiai tinkama šiam užsiėmimui, nes čia gyvena daugiau nei 300 skirtingų sparnuočių rūšių, tarp jų – reti Europos paukščiai, tokie kaip didieji apuokai ir juodieji gandrai, kuriuos trokšta pamatyti sparnuočių mylėtojai.

Lietuvoje yra ypatingų vietų, kuriose galite stebėti paukščius, jų gyvenimą ar netgi žiedavimą! Abi šias veiklas vienija Ventės rago ornitologinė stotis, kurioje dirbantys ornitologai pasakoja apie paukščius, jų migraciją ir žiedavimą. Jeigu žadate aplankyti Kuršių neriją, ten rasite daugiau nei 6 paukščių stebėjimo bokštelius: Bulvikio, Ožkų, Pervalkos, Žirgų bei Karvaičių ir Bulvikio įlankų. Taip pat galėsite pamatyti didžiausias kormoranų ir pilkųjų garnių perimvietes visoje Europoje!

Stebint paukščius, svarbu ne vien žvalgytis, tačiau ir įsiklausyti – dauguma paukščių rūšių lengviau atpažįstamos pagal savitus jų skleidžiamus garsus. Ar esate naktį girdėję pelėdos ūkavimą? Įspūdingą gervių orkestrą? Ar gandro kalenimą snapu? Atpažinti paukščius pagal skleidžiamus garsus jums gali padėti specialūs žinynai, tačiau geru konsultantu gali būti ir internetas, kuriame rasite profesionaliai parengtų informacinių portalų. Ten galėsite ne tik paskaityti apie paukščius, bet ir spręsti mokomąsias viktorinas, klausyti paukščių balsų įrašų. Pasisėmę žinių, būtinai išvykite į gamtą ir pabandykite sparnuočius atpažinti natūralioje aplinkoje. Daugelyje šalies saugomų teritorijų organizuojami ir specialūs tam tikrų rūšių paukščių stebėjimo renginiai, kuriuose sužinosite apie juos gausybę įdomių faktų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ventės ragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ventės ragas

Kiekvienas gali tapti vabzdžių viešbučio šeimininku

Kur kas daugiau atidumo reikalaujantis užsiėmimas – vabzdžių stebėjimas. Jų yra įvairiausių rūšių, formų, spalvų ir dydžių. Kai kuriuos vabalus sunku surasti, o ir pamatyti pavyksta ne kiekvienam. Dažnai jų stebėjimui yra naudojami specialūs indai su didinančiais stikliukais. Įdėjus vabzdį į juos galima pamatyti visus jo kojų narelius, sparnų ar kiauto tekstūrą. Svarbiausia, juos labai atsargiai pagauti ir po stebėjimo nepamiršti paleisti.

Vienas smagiausių būdų stebėti vabzdžiių gyvenimą yra jų viešbučio atidarymas! Tokį namelį galite visai nesunkiai pasigaminti patys. Viešbučiui gali būti naudojamos įvairios gamtinės medžiagos: šakos, seni kelmai, kankorėžiai, lapai, medžių kaladėlės, žievės ir t.t. Kuo įvairesnių medžiagų įdėsite, tuo daugiau rūšių atsikraustys į jūsų viešbutį. Namelyje vabzdžiai galės daugintis, vystytis, slėptis ar net peržiemoti. Dažniausiai viešbučiuose apsigyvena boružėlės, laukinės bitės, drugeliai, auksaakės, šimtakojai ir kiti patys įvairiausi vabalai. Jūsų nameliui trūnijant, vieni vabalai išsikraustys, kiti atsikraustys – tai lyg tikras viešbutis! Jei savo viešbučio „atsidaryti“ nepasiryžote, vabzdžius galite stebėti Žagarės regioninio parko ,,Vyšnių sode” ir Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ VDU Botanikos sodas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ VDU Botanikos sodas

Pažinkime pačius įdomiausius augalus

Augalų stebėjimas yra pati prieinamiausia gamtos stebėjimo forma, nes augalų gyvenimo būdas – nejudrus. Atradę įdomų augalą, galite prie jo praleisti tiek laiko, kiek jums reikia. Tačiau norint atidžiau išnagrinėti dominančius augalus, gali tekti įsigyti didinamąjį stiklą, pincetą, skalpelį, specialias adatėles. Šios priemonės leis atidžiau pažvelgti į augalo dalių sandarą, galėsite sužinoti iš ko susideda lapai, žiedai, vaisiai, sėklos. Žvelgdami iš arti, pastebėsite, kad lapai labai skirtingi savo forma, gyslotumu, pasidengimu plaukeliais, pakraščio forma ir jų išsidėstymu ant stiebo. Tai labai įdomus užsiėmimas, kuris net gerai pažįstamą augalų rūšį pavers jaudinančiu atradimu.

Retų ir įdomių augalų, kurių lengvai neaptiksite gamtoje patys, galite pamatyti VDU, VU botanikos soduose. Ten rasite egzotinių augalų, gali būti, kad net nusišypsos laimė pamatyti žydintį įspūdingąjį amorfofalą!

Turbūt ne vienam vaikystėje teko džiovinti rudeninius medžių lapus. Tai irgi yra vienas iš augalų stebėjimo būdų! Herbariumo rinkimas yra augalų spaudimas tarp knygos lapų ir džiovinimas. Toks augalų stebėjimo būdas taip pat leidžia tyrinėti skirtingas augalų dalis ir suformuoti savotišką asmeninę augalų biblioteką.

Gyvoji gamta Lietuvoje – unikali ir turtinga rūšių įvairove. Stebėti gamtą galime patys, išvykę už miestų ribų ir pasitelkę išmaniąsias technologijas, žinynus, arba nuvykę į nacionalinius parkus, draustinius ir muziejus, kur atsiskleidžia rečiausių gyvosios gamtos atstovų įvairovė. Kad ir kokį būdą pasirinktume, vasara – puikus metas gamtos tyrinėjimui.


Lietuvos respublikos Aplinkos ministerija 2018-2019 metais įgyvendina neformalaus gamtos pažinimo projektą „Gamtukai“ . Projekto tikslas šiuolaikinėmis, moderniomis, kuo patrauklesnėmis priemonėmis skatinti jaunąją kartą pažinti gamtą, ją saugoti ir puoselėti. Mobili gamtos pažinimo studija „Gamtukai“ iki 2019 m. balandžio mėnesio aplankė daugiau kaip 160 mokyklų, kur praktinėse gamtos pažinimo pamokose sudalyvavo per 50 000 pradinių klasių moksleivių. Projekto metu sukurtą spalvingą ir įdomią mokomąją medžiagą galite išbandyti ir jūs – apsilankykite svetainėje www.gamtukai.lt ir spręskite „Gamtukų“ testus, žiūrėkite mokslinius eksperimentus ir vartykite knygeles apie negyvąją ir gyvąją gamtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius