-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 09

Pušų nauda: žolininkės K.Šilinskienės receptai nuo kosulio ir pleiskanų

„Pavasarį pats metas prisirinkti pušų ir kitų spygliuočių medžių pumpurų ir spyglių“, – tvirtina žolininkė Kristina Šilinskienė. Ji atskleidžia savo pačius geriausius receptus iš pušų pumpurų ir spyglių – kiekvienas lengvai gali pasigaminti šių dalykų savo virtuvėje.
Pušies šaka
Pušies šaka / 123RF.com nuotr.

Pušų spyglių sirupas – limonadui

Pušų spygliai renkami ankstyvą pavasarį. Spyglius reikia nuplauti, sukarpyti ar sumalti, užpilti vandeniu, kad apsemtų, virti 30 min. ar ilgiau, palaikyti 24 val., tada nukošti.

Gautą nuovirą galima dar nugarinti, cukraus dėti nuo trečdalio iki pusės nuoviro kiekio (1 litrui nuoviro berti 0,3–0,5 kg cukraus). Virti 20 min., kol sutirštės iki norimos konsistencijos. Kad sirupas nesusikristalizuotų, pabaigus virti reikia įspausti šiek tiek citrinų sulčių. Papildomai galima įlašinti keletą lašų pušų eterinio aliejaus.

Tokiu pušų sirupu skanu pasaldinti arbatą, o įpylus į gazuotą vandenį gausite ypatingo skonio ir aromato pušų limonadą, kuriuo vasarą pasimėgauti gali visa šeima.

„Esu virusi sirupus ir iš eglių, ir kadagių spyglių, bet pušų sirupas – pats skaniausias“, – teigia žolininkė.

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Šilinskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Šilinskienė

Pušų pumpurai – sveikatai

Iš pušų pumpurų nuo seno liaudies medicinoje gaminamas geriausias vaistas nuo kosulio. Švieži ar džiovinti pušų pumpurai užpilami 40 laipsnių alkoholiu santykiu 1:2, palaikoma 14 dienų tamsioje vietoje, po to nukošiama.

Paprastai vartojama nuo 1 arbatinio šaukštelio iki 1 valgomojo šaukšto trauktinės pusei stiklinės vandens 1–3 kartus per dieną. Kiekis skiriasi, nes priklauso individualiai nuo kiekvieno žmogaus.

Pušų pumpurų arbatos gerti nerekomenduojama, nes pumpuruose esančios dervos gali sudirginti skrandį ir inkstus. Pušų preparatus atsargiau turėtų vartoti ir į alergiją linkę asmenys.

Pušų aliejinė ištrauka – grožiui

Iš pušų spyglių ir pumpurų galima pasigaminti aliejinę ištrauką, kurią mūsų liaudies medicinoje naudojo galvos odos priežiūrai, kvėpavimo takų stiprinimui, kaip nervus raminančią priemonę.

Aliejinei ištraukai naudojama sausa žaliava, spygliai susmulkinami ir užpilami augaliniu natūraliu aliejumi (žolininkė naudoja tyrą alyvuogių aliejų – red.). Laikoma spintelėje 28 dienas, arba norint greitesnio rezultato, galima kaitinti vandens vonelėje 6 valandas, po to nukošiama.

Aliejinė ištrauka gali būti laikoma metus ir naudojama kūno įtrynimams, kai norisi atsipalaiduoti ar vargina kosulys, galvos odos masažui, jei silpni plaukai ar norite atsikratyti pleiskanų.

Tokia aliejinė ištrauka kosmetiniams tikslams gali būti gaminama ir iš eglės spyglių.

Daugiau apie liaudies vaistus ir kosmetiką iš laukinių augalų skaitykite žolininkės Kristinos Šilinskienės Naktižiedės „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius