-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 11 21

Rekonstruotas karaliaus Eduardo VII-ojo laikų namas traukia modernumu ir elegancija

Australijoje esančioje Elwood vietovėje esantis Didžiosios Britanijos karaliaus Eduardo VII-ojo laikų namas už fasado slepia netikėtai šiuolaikišką interjerą, pasižymintį ir ilgaamžiškumu, ir elegancija. Šio gyvenamojo namo projekto interjero dizainą sukūrė „Robson Rak Architects” architektų grupė kartu su „Made By Cohen”.
Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.
Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras. / Shannon McGrath nuotr.
Temos: 2 Namas Interjeras

Vieta: Melburnas, Australija.

Realizacija: 2014 m.

Fotografijos: Shannon McGrath.

Tekstas: Gintautės Kisieliūtės.

Visa specialistų komanda stengėsi perteikti klientų pageidavimą akcentuoti funkcinį paprastumą, šviesos skleidžiamą subtilumą, natūralių apdailos medžiagų naudojimą, švarias formas bei tinkamai pasirinktas detales. Didžiausias dėmesys buvo skiriamas ne tik siekiant sukurti šeimos gerovei skirtą būstą, bet ir funkciškai patogius namus, kuriuose patogiai jaustųsi visi.

Shannon McGrath nuotr./Namo Elwood vietovėje (Australija) fasadas prieš rekonstrukciją.
Shannon McGrath nuotr./Namo Elwood vietovėje (Australija) fasadas prieš rekonstrukciją.
Shannon McGrath nuotr./Namo Elwood vietovėje (Australija) fasadas po rekonstrukcijos.
Shannon McGrath nuotr./Namo Elwood vietovėje (Australija) fasadas po rekonstrukcijos.

Interjero autoriai nuo pat pradžių susidūrė su keliomis šio pastato problemomis. Pirmiausiai šis karaliaus Eduardo laikų namas buvo tamsus ir ankštas, tačiau jau pradėjus darbus buvo galima įžvelgti potencialą, jog čia įmanoma sukurti kažką tikrai gražaus.

Kitas privalomas uždavinys, iškeltas keturių asmenų šeimos, buvo dar vieno kambario poreikis. Norint pasiekti geriausių rezultatų, buvo ryžtasi rekonstrukcijai ir namo padidinimui, o tai reiškė ir pastato stilistiniams bei architektūriniams pokyčiams.

Taip pat skaitykite: Namas pušyno apsuptyje: kiekviena erdvė – skirtingos nuotaikos

Nusprendus paversti mansardą į gyvenamąjį plotą bei kiek praplėsti namą iš šiaurės vakarų pusės pirmajame aukšte, naujojo būsto viziją jau buvo galima regėti. Kūrėjų dizaino koncepcija apėmė visus užsakovų prašytus elementus. Jais remiantis buvo priimami sprendimai.

Status landšafto šlaitas sudarė sąlygas puikiam mansardos virsmui į gyvenamąją patalpą su vaizdu į sodą. Taip buvo suprojektuotas naujas, modernus priestatas sename name, pro kurio langus matosi vidinis kiemas.

Norint išsaugoti būsimų gyventojų privatumą kambaryje, langai naujajame priestate buvo pakreipti horizontaliai, tik koridorius, vedantis į vonios kambarį, buvo nušviestas vieno siauro, vertikalaus lango beveik per visą sieną. Toks elementas – tai tarsi durys, atveriančios vaizdą į sodą, o lapų vainikai tapo lyg paveikslas, gražiai derantis su skaisčiai žaliu kilimu.

Šis kilimas – tai vienas ryškiausių ir drąsiausių namo interjero akcentų. Be jo bendrame kolorite stipriau išsiskiria tik spalvingi paveikslai, keletas smulkių baldų ar interjero elementų, tokių kaip dekoratyvūs indai ar pagalvėlės.

Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.
Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.

Namo interjere daugiausiai vyrauja žemės atspalviai, padedantys sukurti pusiausvyrą ir ramią atmosferą, tačiau siekiant jaunai šeimai į namus įnešti gyvybės, buvo pasitelktas ryškių akcentų taikymo principas. Baltame fone gražiai išryškėja ne tik spalvingi knygų viršeliai, paveikslai, indai, dekoro elementai, bet ir kontrastingai tamsūs atspalviai.

Miegamajame grindys išklotos vienspalve tamsiai pilka kilimine danga, o panašaus atspalvio, kiek melsvesnis minkštas kampas efektingai atrodo ir svetainėje. Čia pat jaukumo suteikia tarsi nutrintas gelsvai rusvas kilimas, o grindų tekstūrą atkartojantys kai kur pasitaikantys nedideli baldai, tokie kaip knygų lentyna, taburetės, laiptų pakopos, perteikia interjero vieningumo pojūtį. Daug kur atsiranda grynos juodos spalvos elementų, kurie suteikia grafiškumo.

Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.
Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.

Balta virtuvė neatrodo nuobodi, nes pagaminta ne iš vientisų plokščių, o iš vertikalių lentų. Šalia suprojektuotos didžiulės juodos slankiojančios durys, labiau primenančios kreidinę lentą, paslepia sandėliuką bei tuo pačiu apjungia šviesios virtuvės ir tamsesnės svetainės zonas. Kai kuriose vietose taikomos kontrastingos tekstūros sukuria įdomias kompozicijas, dėl kurių šviesiame interjere atsiranda dinamikos.

Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.
Shannon McGrath nuotr./Modernus namo Elwood vietovėje (Australija) interjeras.

Naudotos apdailos medžiagos buvo pasirenkamos pagal jų savybes. Ieškota tokių dekoro priemonių, kurios būtų šiltos, patvarios, ilgaamžės, turinčios malonią tekstūrą, praturtinančią šviesias erdves. Sienos ir lubos dažytos baltai, o grindys išklotos stambiomis natūralaus, šilto atspalvio pilkšvai rusvomis medinėmis lentomis. Tokia spalvinė dermė suteikia harmoningos, šviesios ir jaukios aplinkos įspūdį.

Svetainėje patiestas juodai ir baltai margintas kilimas, kurio juostos žaismingai dera su šalia išdėliotomis knygomis sieninėje lentynoje. Šioje zonoje gausu smulkmenų, vertikalių bei horizontalių linijų, ekspresyvių faktūrų – sukurta nuotaika akivaizdžiai leidžia suprasti, kad ši erdvė yra skirta veikti, bendrauti, užsiimti mielais dalykais.

Stoge sumontuoti aukščiausios klasės stoglangiai buvo numatyti ne tik gyvenamose patalpose, bet ir neįprastose vietose, tokiose kaip vonioje, laiptinėje bei palei sienas. Taip natūrali šviesa patenka į atokius kampelius, kuriuose įprastai jos nebūna. Šitaip interjero kūrėjai pasiekė itin jaukią namų atmosferą ir sugebėjo panaudoti dinamiškai lūžtančius saulės spindulius kaip dekoro elementą.

Ribotas biudžetas skatino ieškoti tinkamų, paprastesnių sprendimų vienose namo projektavimo srityse ir pritaikyti brangesnius ten, kur buvo reikalingas efektingas rezultatas.

Taip pat skaitykite: Baltas minimalizmas 250 kv. metrų namo erdvėje

Šis projektas – tai puikus inovacijų ir gero dizaino pavyzdys, pritaikytas šiuolaikiškam žmogui, gyvenančiam intensyvų gyvenimą, nes tokiame būste išmaniai išdėstytos privačios erdvės, skirtos poilsiui bei bendro naudojimo patalpos, kuriose gali burtis šeimos ir draugai. Interjero autoriai ir siekė įrodyti, jog norint gyventi harmonijoje, nėra privaloma turėti didžiulį plotą – pakanka protingo zonų paskirstymo ir jų išdėstymo.

Karaliaus Eduardo VII-ojo laikų name buvo apjungtas grožis, funkcionalumas, kokybė, ilgaamžiškumas, glotnūs ir turtingi tekstūrų paviršiai, šviesa, ramybė, paįvairinta grakščiais akcentais. Šiame projekte taip pat buvo suderinta praeitis ir dabartis, tradicijos ir šiuolaikiškumas. Būtent dėl šių priežasčių „Robson Rak Architects” ir „Made By Cohen” sukurtas interjeras atkreipė ne tik eilinių žmonių, bet ir specialistų dėmesį ir buvo nominuotas 2014 metų Australijos interjero dizaino bei 2014 metų geriausių namų apdovanojimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius