Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Saulėgrąžos – kaip Ukrainos gyvybės simbolis: pasėkime kartu

Šiandien saulėgrąžos įgavo naują prasmę – kartu su mėlynai geltona Ukrainos vėliava jos reprezentuoja neblėstančią kovotojų drąsą, viltį ir solidarumą. Pasisėti šių gražuolių galite ir savo gėlių darželyje – tegul išdidžiai iškėlusios žiedus saulėgrąžos primena mums svarbiausius dalykus, dėl kurių verta kovoti.
Saulėgrąžos.
Saulėgrąžos / Fotolia nuotr.

Lina Liubertaitė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė, dalijasi patarimais, ką turėtume žinoti nusprendę užsiauginti nuostabiųjų saulėgrąžų.

Šiek tiek apie saulėgrąžas

Noriu paskatinti visus pasisėti šiais metais saulėgrąžų, kad augintume ir puoselėtume vienybę. Šiais metais daug sužinojome apie Ukrainą, sužinokime ir apie saulėgrąžas.

Saulėgrąža (lot. Helianthus) yra vienmetis arba daugiametis astrinių šeimos augalas, išsiskiriantis stambiais žiedynais. Saulėgrąžos gali būti įvairių spalvų ir formų, tačiau Lietuvoje populiariausios ryškiai geltonos vienmetės saulėgrąžos, per vasarą subrandinančios valgomas sėklas.

XVI a. ispanų konkistadorai pirmą kartą į Europą atvežė saulėgrąžų sėklų iš Šiaurės Amerikos. Iš pradžių europiečiai jas vertino tik kaip įdomias ir neįprastas gėles, tačiau laikui bėgant saulėgrąžos Senajame žemyne įsitvirtino kaip kultūrinis augalas ir jau XVIII a. buvo plačiai auginamos saulėgrąžų aliejaus pramonei.

Viena iš įdomiausių saulėgrąžų savybių yra heliotropizmas – jos atsigręžia į saulę, kai ši keliauja danguje. Ryte, kai augalas dar neišskleidęs žiedo, jis „žiūri“ į rytus. Dieną saulėgrąžos plačiai atveria savo galvas ir seka saulės kelionę per dangų, kad gautų kuo daugiau šviesos. Vakare žiedas nusisuka į vakarus, o per naktį vėl atsigręžia į rytus, laukdamas kylančios saulės. Heliotropizmas pastebimas ankstyvomis saulėgrąžos augimo stadijomis, prieš augalui subrandinant sėklas.

Kaip sėti saulėgrąžas

Vienmečių saulėgrąžų paprasta užsiauginti iš sėklų, todėl smagu jas sėti kartu su vaikais ir saulėgrąžų auginimą paversti visos šeimos pramoga. Netgi galite nusipirkti nekepintų saulėgrąžų kur nors turgelyje arba paimti kelias sėklas iš paukščių lesalo pakuotės ir jas pasėti – svarbu, kad sėklos būtų neišlukštentos.

Šis augalas nėra labai lepus, tačiau reikėtų žinoti kelis pagrindinius dalykus:

  • Sėkite saulėgrąžas tiesiai į dirvą nuo gegužės iki birželio – praėjus pavasario šalnų pavojui, arba tada, kai dirva įšyla bent iki 10 laipsnių.
  • Sėklas sėkite maždaug 3 cm gylyje, sprindžio atstumu viena nuo kitos.
  • Kai sodinukai pasieks 15 cm aukštį, išretinkite juos, palikdami stipriausius augalus maždaug 30 cm atstumu vienas nuo kito. Itin aukštoms saulėgrąžoms arba toms, kurios plačiai išsišakoja, reikėtų palikti dar daugiau vietos.

Saulėgrąžos ima žydėti maždaug nuo liepos vidurio. Norėdami visą vasarą džiaugtis vis naujais ryškiai geltonais žiedais, pasėkite saulėgrąžų kas dvi tris savaites, kad peržydėjusius žiedus pakeistų nauji.

Shutterstock nuotr./Moteris saulėgrąžų lauke.
Shutterstock nuotr./Moteris saulėgrąžų lauke.

Kokios saulėgrąžos gali žydėti jūsų gėlyne

Nors skaičiuojama daugiau kaip 70 saulėgrąžų rūšių, Lietuvoje populiariausios dvi: visiems gerai pažįstama vienmetė paprastoji saulėgrąža (lot. Helianthus annuus) ir daugiametė bulvinė saulėgrąža (lot. Helianthus tuberosus), dar žinoma kaip topinambas.

Metams bėgant selekcininkai išvedė nemažai dekoratyvinių paprastosios saulėgrąžos veislių, tinkančių gėlynams. Dalį jų tikrai rasite ir Lietuvos sodo bei daržo prekių parduotuvėse. Svarbu: maistui sėklų iš dekoratyvinių saulėgrąžų neužsiauginsite! Dekoratyvinės saulėgrąžos būna įvairių spalvų – ne tik tradicinės geltonos, bet ir raudonos, oranžinės ar violetinės.

Užsienyje labai populiarios daugiametės saulėgrąžos, o mūsų šalyje jos auginamos rečiau. Vis dėlto gerai paieškojus vieną kitą jų veislę galima atrasti ir pas mus – pavyzdžiui, „Lemon Queen“ ar „Maksimiliano“. Tokios saulėgrąžos gražiai atrodo natūralistinio stiliaus gėlynuose.

Saulėgrąžos smarkiai skiriasi ir savo dydžiais. Kai kurios veislės gali pasiekti net kelių metrų aukštį, bet, jeigu neturite daug vietos, rinkitės nykštukines saulėgrąžas, kurios užauga iki 30–50 cm. Vienmetes žemaūges saulėgrąžas galima auginti ir vazonuose, tik, jeigu pasisėjote juose, ten per vasarą ir auginkite – saulėgrąžų šaknys nemėgsta persodinimo.

Prieš žydėjimą galite jas papildomai patręšti pomidorų trąšomis.

Saulėgrąžų priežiūra. Vienmetės saulėgrąžos geriausiai auga saulėtose vietose. Joms reikia ilgų, karštų vasarų, kad gerai žydėtų.

Sausą vasarą nepamirškite saulėgrąžų gausiai laistyti: neleiskite žemei išdžiūti, nes kai kurioms veislėms gali būti sunku atsigauti po sausros. Pasirūpinkite, kad dirva būtų pralaidi vandeniui ir jis neužsistovėtų.

Saulėgrąžos mėgsta derlingą dirvą su daug mineralinių medžiagų. Prieš žydėjimą galite jas papildomai patręšti pomidorų trąšomis.

Fotolia nuotr./Gėlių puokštė
Fotolia nuotr./Gėlių puokštė

Labai aukštoms veislėms gali prireikti atramų. Idealu, jeigu saulėgrąžas auginsite gerai nuo vėjo apsaugotoje vietoje – šalia tvoros ar pastatų. Tuomet bus mažesnė tikimybė, kad stiprus vėjas ar audra išlaužys saulėgrąžų stiebus ar žiedynus.

Keli įdomūs faktai apie saulėgrąžas

Kiekviena saulėgrąža užaugina nuo 1000 iki 2000 sėklų. Saulėgrąžų sėklos subręsta vidurinėje gėlės dalyje – centre.

Saulėgrąžas sudaro tūkstančiai mažų žiedelių. Geltoni saulėgrąžų žiedlapiai ir rusvi jų viduriukai iš tiesų yra sudaryti iš atskirų miniatiūrinių žiedų. Vieną saulėgrąžos „galvą“ gali sudaryti iki 2000 tokių žiedų!

Saulėgrąžų sėklos – labai vertingos. Vos 30 gramų saulėgrąžų sėklų turi net 6 gramus baltymų. Jos taip pat yra puikus vitamino E, vitamino B1, seleno, magnio ir linolo rūgšties šaltinis. Saulėgrąžų sėklos vertinamos kaip sveikas ir maistingas užkandis.

Aukščiausia pasaulyje saulėgrąža užaugo daugiau kaip 9 metrus. Į Guinnesso rekordų knygą įrašyta aukščiausia pasaulyje saulėgrąža užaugo Vokietijoje 2014 m. vasarą. Ji pasiekė net 9,17 m aukštį! Lietuvoje pačią aukščiausią saulėgrąžą – 5,50 m aukščio – 2016 m. užaugino Anykščių rajone gyvenanti sutuoktinių pora.

Šią vasarą kviečiu saulėgrąžas auginti kartu! Parodykite, kokias veisles išsirinkote, dalinkitės auginimo akimirkomis „Instagrame“ ir nepamirškite pažymėti manęs .Rūpinimasis augančiomis saulėgrąžomis tegul nuolat primena, kad turime puoselėti vienybę ir kad augti galime tik padėdami vieni kitiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius