-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 05

Skalbiamojo muilo panaudojimo būdai: ir nuo kenkėjų, ir nuo pelėsio

Valomųjų priemonių išties gausu – net lentynos lūžta nuo skirtų patiems įvairiausiems paviršiams šveisti, dėmėms valyti ar pašalinti įsisenėjusiems nešvarumams. Tačiau pastaruoju metu prisimenamos ir tokios priemonės kaip actas, valgomoji soda bei ūkinis muilas, kurių panaudojimas spektras išties platus.
Skalbiamasis muilas
Skalbiamasis muilas / Vida Press nuotr.

Tai universalus muilas, gaminamas iš natūralių žaliavų, augalinių ir gyvūninės kilmės riebalų, dažniausiai nesukelia alergijos ir nekenkia žmogaus organizmui. Daugelis specialistų juo siūlo skalbti mažų vaikų drabužius bei patalynę, kadangi muile nėra cheminių priedų, dirbtinių aitrių kvapų, kurie dažnai alergizuoja. Beje, dabar galima įsigyti šio muilo ir su tulžimi, glicerinu ar net kokosų aliejumi.

Svarbu paminėti faktą, kad ūkiniame muile gausu šarmo (beje, pH siekia net 11–12), todėl jo geriau nenaudoti plaukų, odos priežiūrai, jeigu nenorite, kad oda sudirgtų. Galima rasti patarimų, kad skalbiamasis muilas naikina pleiskanas, gydo spuogus ir pan., tačiau verčiau tam rinktis atitinkamas priemones, kad nepakenktumėte odai. Skalbiamasis muilas labai greitai pašalina nešvarumus, tirpina purvą ir veikia antibakteriškai. O ir kaina jo tikrai nesikandžioja.

Kur dar galite jį panaudoti?

Sode ir darže. Ne visi mėgsta sodo ir daržo darbams pasitelkti pirštines, apsaugančias odą nuo sudirgimo ir išsausėjimo. Ką galite padaryti? Apsaugokite savo nagus – pagremžkite skalbiamojo muilo, ir taip panagės išliks švarios.

Kamuoja pelėsiai? Jei pelėsio problema nėra įsisenėjusi (stenkitės, kad ji tokia netaptų!), padės stiprus skalbiamojo (ūkinio) muilo tirpalas: sumaišykite 100 g su 10 l vandens ir naudokite pelėsio apimtoms vietoms plauti.

Tvarkykite namus. Ūkinio muilo tirpalas puikiai pašalina nešvarumus ir purvą. Patarkuokite jo, sumaišykite su šiltu vandeniu ir plaukite grindis, plyteles, vonią, kriauklę ir pan. Jeigu muilo drožles sumaišysite su vandeniu ir garstyčių milteliais iki pastos konsistencijos, tuomet tokia priemonės puikiai tiks ir viryklei, virtuvės plautuvei nušveisti.

Skalbkite drabužius, puikiai tinka džinsams. Tikinama, kad skalbiamasis muilas nesukelia alergijos, efektyviai šalina dėmes, todėl idealiai tinka įvairiems drabužiams skalbti. Ūkinio muilo tirpale galite ir užmerkti drabužius, – vėliau juos bus lengviau išskalbti.

Naikinkite kenkėjus. Muilo tirpalu galite apipurkšti sodo, daržo bei kambarinius augalus ir taip išvengti kenkėjų invazijos. Tikinama, kad jis visiškai nekenkia augalams, tad gal verta išmėginti? Žinoma, pasipraktikuokite ant vieno nelepaus augalo, kad įsitikintumėte priemonės veiksmingumu.

Daržovėms plauti. Bulvės, burokėliai, morkos, netgi kiaušiniai gali būti nuplauti muilo tirpalu. Sakoma, kad jis gerai pašalina įvairias bakterijas, padeda išvengti įvairių ligų rizikos. Tačiau po tokios procedūros daržoves ir kiaušinius labai gerai nuplaukite vandeniu.

Fotolia nuotr./Muilas
Fotolia nuotr./Muilas

Dezinfekuokite kempinėles. Kaip žinote, tai pats nešvariausias dalykas jūsų virtuvėje, todėl galite ją užmerkti skalbiamojo muilo tirpale pernakt arba tiesiog kruopščiai išplauti skalbiamuoju muilu bei gerai išdžiovinti.

Sumušimai ir mėlynės. Jeigu susižeidėte ir norite išvengti mėlynių žymių, tuomet reikia sumuštas vietas patepti skalbiamuoju muilu arba kelis kartus per dieną patrinti skalbiamojo muilo tirpalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius