-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 07

Skalbiniai atsiduoda pelėsiu? Būdai jį įveikti

Išskalbėte skalbinius, tačiau jų kvapas riečia nosį? Jeigu susidūrėte su tokia problema, metas pasidomėti, kaip ją galite išspręsti.
Skalbiniai
Skalbiniai / Vida Press nuotr.

Teigiama, kad nemalonus, dažnai pelėsių kvapas, kuriuo atsiduoda ką tik išskalbti skalbiniai, gali būti susijęs su keliomis priežastimis. Pavyzdžiui, tiek sausi, tiek drėgni skalbiniai per ilgai užsigulėjo skalbyklėje, skalbyklė buvo perkrauta ir skalbiniai blogai išsiskalavo, į skalbyklę įsimetė pelėsis.

Ką galite padaryti?

Pirmiausia pamėginkite atgaivinti skalbinius. Į skalbyklę įmeskite mikropluošto audinio servetėlę, suvilgytą keliais eterinio levandų aliejaus lašais, ir užstatykite papildomą skalavimo funkciją.

Tačiau tai vienkartinis problemos sprendimas, tad jeigu ji kartojasi nuolatos, tuomet bėda slypi skalbimo mašinoje.

Kodėl į skalbyklę įsimeta pelėsis?

Tai susiję su tuo, kad skalbyklė jau yra gerokai „pagyvenusi“, skalbyklės neišvalote, todėl joje kaupiasi nešvarumai, slidžios apnašos, skalbiate tik žemoje temperatūroje, naudojate per daug skalbimo, skalbinių skalavimo priemonių.

Tada skalbimo mašina nespėja gerai įšilti, pašalinti purvo, išlieka ir mikrobai, ir purvas, kadangi 40 laipsnių yra tikrai per mažai. Ir nors tai yra taupu eksploatacijos atžvilgiu, dažniausiai baigiasi nekaip.

Naujose skalbyklėse jau po pusmečio ar metų gali atsirasti nemalonus kvapas, įsimesti pelėsis, atsirasti pelėsio dėmelių ant guminių dalių. Taigi, pagrindinė pelėsio atsiradimo priežastis – aukštos temperatūros nebuvimas.

Kaip išvengti pelėsio skalbyklėje?

Kadangi pagrindinė priežastis per daug žema skalbimo temperatūra, reikėtų reguliariai skalbinius skalbti 60–90 laipsnių temperatūroje, naudoti skystus skalbiklius, nes nuo miltelių lieka daugiau priemaišų, valyti skalbyklę, o jeigu matote, kad šie patarimai nepadeda, tuomet kreiptis į specialistą.

Pelėsio kvapą išnaikinti iš drabužių galima ir naminėmis priemonėmis. Tikinama, kad pelėsį pašalina muilas su tulžimi, ūkinis muilas, įvairūs pirktiniai balikliai ir dėmių valikliai, actas, boraksas, citrinos, svogūnų sultys, amoniakas, vandenilio peroksidas ir pan.

Kaip išvengti supelijusių drabužių?

  • Pelėsis labai mėgsta drėgnas ir šiltas vietas. Todėl vėdinkite spintas, namus, taip pat, jeigu jūsų namuose drėgmė padidėjusi, imkitės priemonių ir naudokite drėgmės sugėriklius.
  • Drabužius į spintas dėkite tik visiškai sausus. Taip pat galite spintose naudoti specialias priemones, sugeriančias drėgmę ir jas dėti tarp drabužių.
  • Nelaikykite kartu švarių ir nešvarių drabužių.
  • Spintos nereikėtų pristumti visiškai prie sienos – palikite tarpą, kad cirkuliuotų oras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius