TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 02

Sodininkystės ekspertas įspėja: šios laistymo klaidos gali pražudyti jūsų augalus

Karštas ir sausas oras jau savaime išduoda – augalams reikia drėgmės ir kuo greičiau! Tačiau kaip laistyti tinkamai, kad augalams nepakenktume? Visi puikiai žinome, kad per mažai, arba per daug vandens augalui gali tapti tikra pražūtimi.
Kaip laistyti pomidorus?
Kaip laistyti pomidorus? / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia ekspertai pataria savo mylimų gėlių ir krūmų nelaistyti dieną, kai vis pajėgumu plieskia kaitri saulė – tai iš tikrųjų gali sukelti didelę žalą ir netgi pražudyti augalus, rašoma mirror.co.uk.

Markas Lane'as, laidų vedėjas ir QVC sodininkystės ekspertas, paaiškino, kad augalų laistymas dienos metu, kai saulė kaitriausia, yra viena „didžiausių klaidų“, kurias gali padaryti kiekvienas sodininkas, ypač per karščius.

Jis sakė: „Viena didžiausių klaidų, kurias galite padaryti, yra laistyti augalus netinkamu laiku. Geriausias laikas laistyti yra ankstyvas rytas, kai lauko temperatūra yra žemesnė, t. y. nuo 5 iki 9 val. ryto. Be to, tuo metu mažiau vandens prarandama dėl garavimo.“

Ekspertas pridūrė, kad „ankstyvą rytą laistyti augalus yra geriau nei vėlai vakare“, nes augalai gali „greičiau išdžiūti, o tai padeda apsisaugoti nuo grybelinių ligų“. Laistant augalus vakare kyla savų pavojų, nes dėl to „vanduo gali susikaupti dirvos paviršiuje, aplink šaknis ir ant lapų“, o tai gali sukelti nepageidaujamą „grybelių augimą, puvimą, vabzdžių atsiradimą ir net augalo žūtį“.

„Power Sheds“ sodininkystės guru taip pat pateikė svarbiausių patarimų, kaip apsaugoti augalus per karščius. Pirmiausia jie sako, kad visus augalus, kurie yra vazonuose, turėtumėte perkelti į pavėsį, nes per karščius tokie augalai pirmieji išdžiūsta ir gali greitai žūti. Vazonų pasirinkimas taip pat svarbus, tarkime, juodi plastikiniai gali pritraukti karštį, todėl patariama rinktis šviesius.

123RF.com nuotr./Augalų laistymas
123RF.com nuotr./Augalų laistymas

Antras svarbus ir mažai žinomas patarimas – neperlaistykite vejos. Per karščius pernelyg gausus vejos laistymas gali labiau pakenkti nei padėti, nes veja gali būti išdeginta.

Kad veja būtų tanki ir žalia, laistyti ir pjauti ją užtenka kartą per savaitę.

Sodininkystės ekspertai pataria pjovimo peilius reguliuoti taip, kad jie būtų pakelti aukščiau – taip žolė bus aukštesnė ir suteiks dirvožemiui daugiau pavėsio.

„Power Sheds“ sodininkystės ekspertai taip pat sakė: „Didžiausias pavojus augalams aukštoje temperatūroje - tai dirvožemio išdžiūvimas, todėl pirmoji apsauga – mulčio sluoksnis aplink augalus, kad po laistymo dirvožemis išliktų drėgnas. Yra daug įvairių mulčiavimo medžiagų, kurias sodininkai gali naudoti per karščius. Pavyzdžiui, puikus pasirinkimas – sausa nupjauta žolė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius