-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 20

Statybininku dirbantis Vitalijus negali gyventi be mezgimo: mezga rytais, vakarais ir automobilyje

„Mezgu nuo ketvirtos klasės“, – sako kaunietis Vitalijus Kalinovas. Šį pomėgį atradęs dar mokykloje vyras dabar jį vadina liga, o be tokio laisvalaikio neįsivaizduoja nė vienos dienos. Sako, kad mezgimui panaudotais siūlais apie 20–30 kartų galėtų apjuosti visą Lietuvą.
Kauniečio Vitalijaus pomėgis - mezgimas
Kauniečio Vitalijaus pomėgis - mezgimas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaune gyventis V.Kalinovas dirba statybininku, o visą laisvą laiką skiria mezgimui.

Beje, šeimoje kūryba ir rankų darbu užsiima ne tik jis. Vitalijaus žmona Vaida yra keramikė, todėl savo erdves namuose jie turi kiekvienas sau.

Mezgimas sudomino mokykloje

Kaip pasakojo V.Kalinovas, savo pomėgį vadinantis liga, mezgimu jis susidomėjo ketvirtoje klasėje. Tuo metu vykdavo vadinamosios darbų pamokos, per kurias įprastai mergaitės buvo mokomos moteriškų, berniukai – vyriškų užsiėmimų.

„Ir man patiko mezgimas. Pasikviečiau tada vieną merginą ir sakau: užsirakinkime kurs nors, kad niekas nematytų, ir tu pamokyk mane megzti. Man tada gėda buvo.

Mūsų klasėje buvo 20 berniukų ir 10 mergaičių. Tai atrodė, kad gėda ne tik prieš klasiokus, bet ir prieš visa mokyklą. Nejau berniukas mokysis megzti? Bet taip ir pradėjome mokytis“, – pasakojo kaunietis.

Vitalijus sako labai greitai perpratęs mezgimo esmę ir įsivažiavęs. Slėptis ilgai taip pat nereikėjo, o netrukus nuo jo užsikrėtė ir kiti klasiokai – mezgė visa klasė.

Pirmasis darbas – megztinis

Pirmasis Vitalijaus mezginys buvo megztinis sau pačiam. Tada, sovietmečiu, buvo sunku gauti gerų siūlų, todėl jis mezgė tokiais siūlais, kokių turėjo.

„Tai buvo kiliminiai siūlai. Dabar aš tokius dedu į kojinių kulną, kad tvirtesnis būtų. O tada megztinis dėl tų siūlų labai susitraukė ir man buvo per mažas. Taip ir neužsivilkau“, – pasakojo mezgėjas.

Vis tik pirmoji nesėkmė neprivertė nuleisti rankų. Vėliau Vitalijus ne tik mezgė įvairius gaminius, tačiau rišo kilimus. Per savo mezgėjo karjerą Vitalijui teko numegzti ir suknelių, ir moteriškų pėdkelnių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečio Vitalijaus pomėgis – mezgimas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kauniečio Vitalijaus pomėgis – mezgimas

Gaminius parduoda žmona

Nors mezga jau daug metų, tačiau ši veikla jam nenusibosta. Penkiolikos metų santuokos jubiliejų šiemet švenčiančioje šeimoje, kaip sako pats Vitalijus, jie abu su žmona yra panašūs.

Vilma – keramikė, todėl dalyvaudama įvairiose mugėse bei šventėse kartu su savo gaminiais priglaudžia ir vyro numegztas kojines ir pirštines.

„Žmona šį mano pomėgį priima normaliai. Prieš daug metų būrėja jai pasakė: sutiksi vyrą su neįprasta liga. Ir jis liks visam“, – juokėsi V.Kalinovas.

Kojinės ir pirštinės. Šiuos gaminius dabar mezga vyras. Visų pirma dėl to, kad tai – vieni populiariausių megztų dalykų, juos galima dovanoti. Tačiau net ne tai svarbiausia. Svarbiausia – greitas rezultatas.

„Juk mezgu tik prieš darbą ir po darbo, laisvu metu. Tad jei megzčiau suknelę, užtrukčiau ilgai. O man norsi greito rezultato“, – kalbėjo Vitalijus.

Pinigus investuoja į siūlus

Tiesa, mezgimas nėra veikla, kuri bent iš dalies prisidėtų prie šeimos biudžeto. Visų pirma, V.Kalinovas parduoda nedaug savo gaminių, o mugių sezonas Lietuvoje nėra ilgas.

Be to, muges ėmus organizuoti vienai įmonei, pakilo kainos norint nuomotis vietą. O štai vienoje garsioje lietuviškų prekių parodoje norint išsinuomoti vietą ir prekiauti dvi dienas reikia sumokėti 800 eurų.

Viena pora Vitalijaus megztų kojinių kainuoja 12–15 eurų, pirštinės – 10–12 eurų, todėl mokėti dideles sumas už vietą jam tiesiog neverta. Be to, kartais kojinių ar pirštinių paprašo bendradarbiai, todėl mezga ir jiems, ir jų šeimoms.

Pinigus, kuriuos gauna už parduodamus gaminius, Vitalijus išleidžia siūlams. Perka juos kilogramais.

Jei tenka žmoną kur nors vežti ir žino, kad reikės laukti, Vitalijus pasiima ir mezginį.

Patyręs mezgėjas gerai išmano ir mezginių raštus, neretai kuria juos ir pats. Prieš tai pasibraižo ant popieriaus lapo, pagalvoja ir tada perkelia į mezginį.

Į kojines Vitalijus mėgsta įmegzti ir užrašus. Tarkime, vardus tų, kam kojinės skirtos.

O štai vienos šiltos ir spalvingos kojinės skirtos jo žmonai Vilmai. Į jas įmegztas užrašas „Saulutei“.

Mezga, kol aušta kava

Mezga V.Kalinovas dažniausiai rytais, prieš darbą. Kaip sako jo žmona Vilma: laukdamas, kol atvės kava. Šiam pomėgiui jis skiria ir vakarus.

Jei tenka žmoną kur nors vežti ir žino, kad reikės laukti, Vitalijus pasiima ir mezginį – tam, kad laikas neitų tuščiai. Mezga vyras ir tada, kai žmoną veža į muges, kur visą dieną tenka jos laukti. Kartais sulaukia aplinkinių nuostabos.

Kartą per Užgavėnes Rumšiškėse mezgantį vyrą pamatė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Ji pasakė, kad pirmą kartą mato mezgantį vyrą ir iš manęs nusipirko kojines. Aišku, kad smagu. Įvertinimas“, – šyptelėjo V.Kalinovas.

Vitalijus sako, kad mezga ir žiūrėdamas televizorių o į mezginį jam užtenka tik užmesti žvilgsnį.

„Aš negaliu dykas sėdėti, net ir televizorių žiūrėdamas. Vieni po darbo pasiima alaus, o aš virbalus“, – šyptelėjo kaunietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius