Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 01

Stilingos grindys – jaukūs namai: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą kilimą

Kieti grindų paviršiai interjero dizaine karaliauja jau ne vienerius metus, tačiau spalvingi, švelnūs kilimai niekada neišeis iš mados. Tą pripažįsta ir daugelis dizainerių – kilimai suteikia grindims naują veidą, kuria jaukumą ir pabrėžia namų šeimininkų charakterį.
Agnės Kišonaitės kilimas „Gervė“
Agnės Kišonaitės kilimas „Gervė“ / Asmeninio archyvo nuotr.

Kartais kilimas gali tapti ir pagrindiniu kambario akcentu. Tačiau kaip neprašauti pro šalį, kaip tinkamai išsirinkti ir priderinti jį prie esamo interjero? Į šiuos klausimus atsako „The Spruce“.

Visais laikais kilimai dažnai siejami su Persija – jie visais laikais buvo svarbi persų kultūros ir meno dalis. Tradiciškai jie gaminami iš sunkios tekstilės, čia naudojamos įmantrios spalvos, daug įvairiausių detalių.

Tačiau metams bėgant tendencijos diktuoja naujas formas, dabar persiškų kilimų galima rasti ir pagamintų iš vilnos, net šilko, ryškias spalvas atsveria neutralūs tonai. Kada kur kokį naudoti?

Pirmiausia, reiktų nuspręsti, kokia turėtų būti kilimo paskirtis. Jei siekiate atskirti kelias kambario erdves, pavyzdžiui, svetainę ir valgomąjį, o gal kambarį nuo koridoriaus, kilimas tam puikiai pasitarnaus. Toks sprendimas ypač naudingas mažose, studijos tipo patalpose arba priešingai – dideliuose kambariuose, kuriuos verta atskirti tam tikromis zonomis.

Jei norite į interjerą įnešti įvairovės, naudokite mažesnius kilimėlius. Tačiau atminkite – kai vienoje erdvėje naudojate du ir daugiau vienodo dydžio kilimėlių, jie vizualiai gali „supjaustyti“ kambarį, todėl siekdami erdvės pojūčio, verčiau rinkitės skirtingo dydžio kilimėlius.

Taip, kilimai padeda sukurti harmoniją. Tačiau vėlgi – viskas priklauso nuo kilimų pasirinkimo. Pirmiausia, jie turi derėti tarpusavyje, kitu atveju efektas gali būti priešingas. Per daug skirtingų raštų ir kontrastingų faktūrų sugriaus bet kokią harmoniją. Todėl nors įdomūs sprendimai dažniausiai atrodo originaliai, nepersistenkite.

Tiesdami kelis kilimus namuose, apsispręskite dėl dominuojančių spalvų, jos turi derėti tiek prie kambario sienų, baldų. Neretai sakoma, kad derinant koloritą, nereikėtų viršyti trijų-penkių pagrindinių spalvų – šis patarimas ne iš piršto laužtas, jei jų bus daugiau, akys raibs nuo vaivorykščių.

Tinkamai parinktas kilimas gali ir optiškai sumažinti, ir padidinti erdvę, suteikti jai intrigos arba atvirkščiai – atrodyti nuobodžiai, o gal net erzinti. Jei jūsų namų sienos itin dekoratyvios, pavyzdžiui, naudojate itin puošnius tapetus, užuolaidas, tokius atveju kilimą rinkitės subtilesnį – galbūt vienspalvį, neutralesnių spalvų. Ir priešingai, jei sienos, audiniai, apmušalai gana kuklūs, kilimas tokiu atvejų tiktų ir drąsesnis – sodresnių spalvų, raštų.

Norėdami pabrėžti kilimą erdvėje, derinkite jį su sienų ar kitų svarbių interjero akcentų spalvomis. Galbūt interjere dominuoja pilka spalva, tačiau lempos, paveikslų rėmai – oranžiniai, mėlyni, tuomet ir kilimas puikiai tiks oranžinis, mėlynas. O gal namų sienos žalsvos, baldai – balti, tuomet ir kilimas galėtų būti sodresnės žalios spalvos. Derėdamas tarpusavyje jis taps ryškiu interjero akcentu.

Nebijokite neįprastų formų – kas sakė, kad kilimas turi būti stačiakampis? Galbūt prie jūsų interjero daug įdomiau žiūrėtųsi apvalus kilimas, o gal tiktų net asimetriškas? Būkite kūrybingi.

Pirkdami kilimą, atminkite, kad net ir patys netikėčiausi deriniai dera tada, kai laikomasi kelių pagrindinių taisyklių. Viena tokių – įvertinti, ar kilimas interjere nėra nei per mažas, nei per didelis. Tarkime, jei kilimą norite tiesti po po valgomojo stalu, įvertinkite, kad iš visų stalo kraštų jis turėtų išsikišti tiek, kad tilptų ir valgomojo kėdės.

Dar vienas svarbus patarimas – įsitikinkite, kad kilimas neslysta ant grindų. Priešingu atveju geriausia naudoti kilimo dydį atitinkantį specialų pamušalą, jį pasirinkite pagal namuose esančias grindis.

O svarbiausia – nebijote keistis patys ir keisti namų interjero. Kilimas – vienas tų akcentų, kuris gali padėti sukurti vis kitokią dvasią namuose.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius