Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 26

Šuo namuose: į ką reikia atkreipti dėmesį prieš įsigyjant keturkojį?

Šuo yra nepakeičiamas žmogaus draugas, ištikimybės ir prieraišumo simbolis, kuris niekuomet nepaliks tavęs vieno ir mylės visa širdimi. Ir tai yra tikra tiesa, tačiau šuo, kaip ir kiti augintiniai, turi savų privalumų bei trūkumų. Tad ką reikia žinoti, ką apsvarstyti ir kam pasiruošti prieš įsigyjant keturkojį?
„Vikingų kaimas“ – patyrimų muziejus po atviru dangumi
Šuo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Šuo Augintinis

Nuo vaikystės vienas iš mano namų gyventojų visuomet buvo šuo, turėjome rotveilerį, o šiuo metu auginame vokiečių aviganį.

Gintarės Goštautaitės asmeninio albumo nuotr./Gintarė Goštautaitė su augintiniu
Gintarės Goštautaitės asmeninio albumo nuotr./Gintarė Goštautaitė su augintiniu

Visą gyvenimą praleidusi su šunimis, susipažįsti su jų ypatybėmis, charakteriu, elgsena bei norais, kurių negali suprasti neauginęs šuns žmogus.

Dalinuosi su jumis šia patirtimi, kuri galbūt padės apsispręsti, ar tikrai norite įsigyti šunį, ir morališkai pasiruoši jūsų laukiantiems išbandymams.

Pasivaikščioti dukart per dieną neužteks

Vienas iš svarbiausių aspektų, norint auginti šunį, yra laikas. Žinoma, veislės nelygios viena kitai, tačiau bet koks augintinis reikalauja daug laiko, jo auginimas yra tarsi lengvesnė vaiko auginimo forma.

Šuniui neužtenka to, kad pavedžioji jį kasdien po keletą kartų, jį reikia auklėti, mokyti, socializuoti, skirti jam daug dėmesio, su juo žaisti. Taip pat, kaip ir su vaiku.

Augintiniai mėgaujasi išmokdami ką nors naujo.

Mažų veislių šunys nereikalauja ilgų pasivaikščiojimų, o dideliems reikia skirti bent porą valandų kasdien, kad jie išsikrautų fiziškai ir emociškai. Pasivaikščiojimo metu nereikia vengti kitų šunų, jie mėgsta bendrauti, nesvarbu dideli ar maži, džiaugiasi galimybe apsiuostinėti ir pažaisti.

Šunų dresavimas nėra privalomas dalykas ir tikrai ne visi tuo užsiima, tačiau augintiniai mėgaujasi išmokdami ką nors naujo, nustebindami savo šeimininkus ir gaudami pagyrimų. Tuomet jie tobulėja, tampa paklusnesni, o drauge praleistas laikas tik dar labiau suartina.

Reikėtų paminėti ir jūsų laukiantį kantrybės bei nervų išbandymą. Šiuo atveju lyginu šunį su vaiku. Mažam šuniukui pasaulis yra visiškai nauja vieta, kaip ir vaikui, jis visko mokosi po truputį.

Reikia nemažų šeimininko kantrybės resursų, kol šuo išmoksta gamtinius reikalus atlikti reikiamojo vietoje. Jeigu šeimininkas viską daro teisingai, augintinis išmoksta gana greitai.

Palyginti galima ir su dantukų kalimosi periodu: vaikas viską deda į burną, o šuo kramto viską, kas yra aplinkui, – tam taip pat reikia auklėjimo ir pamokų, kad šuo suprastų, kas jam yra galima, o kas ne.

Šuo jus laiko mama ar tėčiu

Turėtumėte žinoti ir tai, kad mažam šuniukui jūs esate mama arba tėtis, tad jis visuomet seks paskui – ir į virtuvę, ir į tualetą, stebės, ką jūs darote, kaip elgiatės, kokios jūsų emocijos ir nuotaika. Kartais tai nervins, bet dažniau prajuokins.

Gintarės Goštautaitės asmeninio albumo nuotr./Gintarė Goštautaitė su augintiniu
Gintarės Goštautaitės asmeninio albumo nuotr./Gintarė Goštautaitė su augintiniu

Taip pat norėčiau paneigti pramaną, kad didelio šuns negalima laikyti bute. Tai yra ne tiesa – šuo gali gyventi bet kur, kur gyvena jo šeimininkas, svarbiausia yra nusistatyti griežtas taisykles ir dienotvarkę – tuomet jūsų gyvenime nebus nieko gražiau už augintinio džiaugsmą jums grįžus į namus.

Dar vienas aspektas, kurio nederėtų pamiršti, norint įsigyti šunį, yra finansai. Šiame amžiuje auginti šunį yra tam tikra prabanga. Geras šunų maistas kainuoja tikrai nemažai, taip pat nepamirškime ir privalomų skiepų, ženklinimo, kastracijos, kasmetinių apžiūrių ir ligų atvejų, o veterinarijos paslaugų įkainiai yra itin išaugę.

Jeigu galvojate vesti savo augintinį į dresūros pamokas, vėlgi, išlaidos yra nemažos, viena pamoka kainuoja apie 5 eurus, o dresuoti šunį reikia bent keletą kartų per savaitę.

123RF.com nuotr./Apsilankymas pas veterinarą
123RF.com nuotr./Apsilankymas pas veterinarą

Nepaisant to, mano nuomone, šuo viso to yra vertas ir jums už pagalbą bei meilę atsilygins dvigubai.

Renkantis šuns veislę atkreipkite dėmesį į charakterio bruožus, aprašomą pasivaikščiojimų laiką, maistą bei poreikius.

Visa tai svarbu, norint geriau pažinti būsimą šeimos narį ir žinoti, kaip teisingai su juo elgtis, nes šuo yra tas augintinis, kuris mylės jus stipriau nei jūs jį. Kad ir kaip stipriai jūs jį mylit, jis vis tiek jus myli labiau: supranta jūsų emocijas, džiaugsmą, skausmą, pyktį, visuomet paguodžia ir išlieka šalia, net kai kitas žmogus nesugeba to padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius