-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 19

Svarbiausi rugsėjo darbai: agronomas T.Gurskas pataria, kaip prižiūrėti veją

Ruduo atneša naujų iššūkių sode. Kaip tinkamai augalus paruošti žiemai? Kaip prižiūrėti veją ar gyvatvorę? Apie šiuos ir kitus svarbiausius darbus kalbamės su agronomu Tautvydu Gursku.

Šiame tekste ir vaizdo įraše aptariame, kaip pasirūpinti veja. Agronomas sako, kad žolės priežiūra rugsėjo mėnesį yra vienas iš svarbiausių darbų.

Nuo ko pradėti?

„Pirmiausia reikėtų įvertinti, kokia vejos būklė po vasaros sezono: kiek piktžolių, kaip tankiai suaugusi, kiek prikritusių lapų, koks po ja „veltinis“. Jeigu praskirtume žolę, pamatytume rudą „veltinį“ ir tai reiškia, kad veją reikėtų skarifikuoti arba šukuoti“, – sako T.Gurskas.

Pasak agronomo, tą veltinį reikia pašalinti iš vejos, kad ji nešustų ir pavasarį neturėtume sniego pelėsio.

„Taip pat turėtumėte pagalvoti apie tręšimą. Rudenį tręšimas svarbus tuo, kad būtina sumažinti azoto kiekį. Jeigu vasarą naudojame trąšas, kuriose buvo daugiau kaip 30 proc. azoto, tai nuo rugsėjo 15 d. reikėtų rinktis tokias, kuriose azoto iki 16 proc. ir ne daugiau“, – sako agronomas.

Vida Press nuotr./Pievelė
Vida Press nuotr./Pievelė

Kodėl reikia daugiau azoto, kai anksčiau buvo rekomenduojama apie 3 proc.? Agronomas sako, kad ilgi, šilti rudenys, žiemos nebuvimas turi įtakos vejai, nes joje augantys augalai pradeda badauti, jiems trūksta azoto. Dėl šių priežasčių dažniausiai veją puola sniego pelėsis, o ir pati veja pavasarį atrodo labai prastai.

„Rugsėjo mėnesį svarbus ir žolės pjovimo aukštis. Jeigu yra vėsu, drėgna, pjauname žemiau. Tokiu atveju ji būna gyvesnė, greičiau atauga, greičiau vyksta augimo procesas pašvietus saulės spinduliams. Taip pat patarčiau jau išjungti laistymo sistemas, nes vejai pakanka esamos drėgmės – rūko, kritulių, grunte esamos drėgmės“, – sako agronomas.

Jis pabrėžia, kad jeigu laistymo sistemos nėra savaime nusidrenuojančios, tai jas reikėtų paruošti žiemai – išleisti vandenį, kad žiemą nesusproginėtų.

Patarimus žiūrėkite vaizdo pamokėlėje:

VIDEO: Rudens darbai su Tautvydu Gursku: vejos paruošimas žiemai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius