Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 14

Investavote į sutuoktinio paveldėtą būstą? Kada galite tapti bendraturčiu arba tikėtis kompensacijos

Esate susituokę ir gyvenate sutuoktiniui(-ei) priklausančiame būste, kurį antroji pusė paveldėjo? Prižiūrite šį būstą, mokate komunalinius mokesčius, gal net jį suremontavote ir tikitės tapti būsto bendraturčiu? Toks klausimas kilo ir 15min.lt skaitytojui, tačiau ne viskas taip paprasta. Į tai, kokiais atvejais galima tapti bendraturčiu arba tikėtis kompensacijos, atsako advokatė Kristina Udrienė.
Asociatyvioji nuotr. ir K. Udrienė
Asociatyvioji nuotr. ir K. Udrienė / Shutterstock ir J. Udrio nuotr.

Skaitytojas Gvidas klausia: „Laba diena, ar yra galimybė pripažinti mane bendraturčiu buto dalyje, priklausančioje mano žmonai (padalintoje tarp paveldėjimo teisę pagal įstatymą turinčių mano žmonos ir jos brolio)? Aš, jau apie 20 metų gyvendamas su žmona jai priklausančioje buto dalyje, moku visus su buto dalies eksploatavimu susijusius ir komunalinius mokesčius, remontuoju ir prižiūriu patalpas.“

Turite klausimų teisininkams? Kyla keblumų santuokos, šeimos teisės, finansų, nekilnojamojo turto, karjeros ar kitose aktualiose srityse? Rašykite el. paštu klauskiteteisininko@15min.lt ir užduokite klausimą, aiškiai išdėstant problemą. Į atrinktus klausimus 15min.lt Gyvenimo rubrikoje atsakys Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos nariai.

Turtas paveldimas asmeniškai, tačiau yra išimčių

Kaip teigia advokatė, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacijos valdybos narė K.Udrienė, įstatymas numato, kad po santuokos sudarymo paveldėtas vieno iš sutuoktinių turtas yra pripažįstamas asmenine to sutuoktinio nuosavybe, nebent testamente yra nurodyta, kad turtas perduodamas į bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę.

Tačiau, esant tam tikroms sąlygoms, net ir vieno sutuoktinio asmeninė nuosavybė teismo gali būti pripažinta bendrąja jungtine nuosavybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius