Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 20

Viskas, ką turite žinoti apie morkų sėjimą ir auginimą

Morkų auginimas ne kiekvienam lengvai įveikiama užduotis. Ypač, jeigu derlius visai nedžiugina. Štai kokiais patarimais galite pasinaudoti, kad morkų sėja atneštų saldžių vaisių. Nuo ko pradėti?
Morkos
Morkos / Fotolia nuotr.

Išsirinkite tinkamas sėklas

Atsižvelkite į vietą, kur yra jūsų sklypas – jame drėgna, vėsu, o gal kaip tik, kiekvieną dieną kaitina saulė? Pagal klimatą, sklypo vietą, dirvožemį atsirinkite labiausiai tinkančias sėklas, kurios geriausiai sudygs, o vėliau ir derės. Jeigu patiems trūksta žinių, kreipkitės į specialistus, kurie patars, ką rinktis.

Morkos geriausiai auga priesmėlio ar lengvo priemolio dirvožemyje. Dirvožemis turėtų būti humusingas, neužmirkstantis, dirva nesupuolusi, giliai supurenta. Sunkioje dirvoje morkos būna trumpos, šakotos.

Kodėl verta mirkyti sėklas?

Kai jau atsirinksite jums tinkamas sėklas, tuomet jas reikia tinkamai paruošti. Jeigu sėjate morkas, greičiausiai jau esate susidūrę su tuo, kad išdygsta vos 70–80 proc.

Jeigu daigai bus pernelyg susigrūdę, tuomet sulėtės augimas, jie negaus pakankamai maisto medžiagų, tad ir derlius nebus tokio, kokio tikitės.

Tam, kad padidintumėte jų daigumą, galite jas pamirkyti – reikia užpilti kambario temperatūros nevirintu vandeniu ir palaikyti 6–12 valandų. Tas, kurios išplauks į viršų, galite išmesti, o likusias sudėkite ant drėgno audinio ir šluostės ir palikite 24 valandoms. Po to, jau galėsite jas naudoti sėjai.

Taip pat rekomenduojama išmėginti ir sėklų juosteles, kurios suteikia patogumo sėjant, todėl nereikia morkų pikuoti.

Kur geriausia sodinti morkas?

Patariama morkų nesodinti toje pačioje vietoje, todėl ją keiskite kas kelerius metus, ypač, jeigu mažai skyrėte dėmesio, netręšėte. Nesėkite morkų ten, kur augo krapai, petražolės, salierai, pastarnokai. Itin tinkama jas sėti į dirvą, kurioje anksčiau augo bulvės, agurkai, česnakai, pomidorai, svogūnai arba kopūstai. Morkoms geriausia augti saulėtoje vietoje, kitu atveju šakniavaisiai nebus sultingi.

Kaip sėti?

Morkas sėkite į 1 cm gylį, o kai paaugs ir sutvirtės – išpikuokite, geriausia palikti tarp daigų tarpus. Nepamirškite išravėti piktžolių. Jeigu daigai bus pernelyg susigrūdę, tuomet sulėtės augimas, jie negaus pakankamai maisto medžiagų, tad ir derlius nebus tokio, kokio tikitės.

Vida Press nuotr./Morkos
Vida Press nuotr./Morkos

Kaip tręšti?

Morkoms lysvę geriausia ruošti iš rudens. Į dirvą galima įterpti mėšlo, komposto. Morkas geriausia sėti dirvoje, kurioje prieš tai augo žalioji trąša, pavyzdžiui, lubinai, aliejinis ridikas, žirniai ir kiti ankštiniai.

Auginant morkas gamtinės žemdirbystės principu, dirvą reikėtų mulčiuoti rudenį ir ankstyvą pavasarį mulčią patraukti nuo eilutės, kur augs morkos, kad dirva anksčiau sušiltų. Mulčią galima grąžinti tik morkoms paaugus.

Dėl ko gali būti prastas derlius?

Prastas derlius gali priklausyti nuo pasirinktos morkų veislės, nuo pasirinkto sėklų gamintojo ar pakuotojo. Gero derliaus neverta tikėtis morkas auginant pavėsyje ar užmirkusiame dirvožemyje. Per tankiai pasėtas morkas būtina retinti, nors kartais atrodo, kad gal užaugs ir visos sudygusios morkos.

Geriausia morkas retinti, kol jos dar mažos, nes vėliau išrauti būna gaila. Derlius gali būti prastas ir dėl užpuolusios morkinės muselės, morkos gali užaugti didelės, tačiau bus išvagotos muselių lervų kanalėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius