Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 29

7 įpročiai, kuriuos turi netaupūs ir amžinai pinigų stingantys žmonės

Mėnesio galas gali tapti tikru iššūkiu tiems, kurie neskiria laiko finansams planuoti ir gyvena „nuo algos iki algos“. Tai susiję su tam tikromis savybėmis ar įpročiais, kurių taupūs ir pasiturintys žmonės dažniausia neturi. Pasitikrinkite, ar neturite netaupiems žmonėms būdingų įpročių!
Bankrotas
Bankrotas / 123RF.com nuotr.

Pinigus leidžiate impulsyviai

Netaupūs žmonės pasižymi polinkiu apsipirkinėti impulsyviai, jiems finansų planavimas yra svetimas. Tarkim, gautos algos nejus jau savaitei prabėgus ar neturėdami pinigų jau svajos, kaip lizingu įsigyti naują automobilį, nors garaže stovi kitas, dar puikiai veikiantis. Taip pat jie gali neįsigilinti į tai, kokios bus pirkimo palūkanos – jų dėmesys bus sutelkiamas tik į tai, kiek pirkinys kainuos kiekvieną mėnesį.

Tokie finansiniai sprendimai dažnai yra pagrįsti jausmais. Jeigu norite būti finansiškai stabilūs, savo prekių krepšelį planuokitės į priekį, sekite tai, kiek ir kam išleidžiate pinigų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biudžetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biudžetas

Maitinatės nesveikai

Sveika mityba, kaip ir geros kokybės miegas ar sportas, palaiko mūsų kūną sveikesnį, kas yra turbūt bene svarbiausia, jei norime būti darbingi ir laimingi kasdien. Tyrimais įrodyta, kad pasiturintys asmenys yra labiau linkę maitintis sveikai, kai tuo metu mažiau pasiturintys dažniau rinksis greitą maistą. Nesveika mityba gali sukelti sveikatos problemų, kurios neleis pasiekti pilno darbinio potencialo, o tuo kartu ir uždirbti.

Vida Press nuotr./Keptos bulvytės su smidrais – puikus garnyras
Vida Press nuotr./Keptos bulvytės su smidrais – puikus garnyras

Laukiate stebuklo

Nepasiturintys asmenys dažniau pasižymi ir tuo, kad užuot suformavę finansinius tikslus, jie svajoja, kaip pinigai pas juos ateis patys – ar išgelbės netikėtai pasirodęs svajonių princas/princesė, ar stebuklinga greito praturtėjimo schema.

Taip svajodami jie gali ir vengti tam tikrų finansinių atsakomybių, kurios beveik visais atvejais niekur nedingsta ir tik priverčia jaustis blogiau. Vis dėlto finansinį stuburą gali suteikti nuoseklus finansinių tikslų kūrimas ir jų įgyvendinimas.

Fotolia nuotr./Pinigų lietus
Fotolia nuotr./Pinigų lietus

Nekontroliuojate polinkio į lošimus

Lošimai mus apdovanoja stipriu adrenalino jausmu – juk gali išeiti ir „su viskuo“, ir be nieko. Ir tikrai istorijoje yra laimėjimų, kurie pakeitė žmonių gyvenimus kardinaliai. Vis dėlto nekontroliuojamas polinkis į lošimus gali tapti didžiule problema nuo jų priklausomiems asmenims, o ypač tiems, kurie lošia iš skolintų pinigų.

Būtent lošiantys žmonės linkę skolintis pinigų tam, kad padengtų nuostolius ar artėjančių lošimų išlaidas. Beje, lošimai gali paveikti jūsų kreditingumą.

123RF.com nuotr./Lošimo kauliukai
123RF.com nuotr./Lošimo kauliukai

Išlaidaujate daugiau, nei uždirbate

Netaupūs žmonės su alga atsisveikina gerokai anksčiau nei tie, kurie skrupulingai planuoja savo finansus. Taip tenka griebtis šiaudo – leisti pinigus, kurių sąskaitoje dar nėra. Tokiu būdu panirus į skolas gyvenimas tarsi užsisuka skurdo rate – sulig kiekviena alga visų pirma tenka grąžinti skolas, o tuomet lieka nedaug saviems poreikiams patenkinti.

Kad taip nenutiktų, svarbu yra suvokti, kiek pinigų daugiausia galite išleisti, kad gyvenimo kokybė nenukentėtų. Ar ši suma viršys jūsų mėnesio biudžetą? O gal šiam pirkiniui reikia taupyti ir ruoštis iš anksto?

123RF.com nuotr./Pora skaičiuoja išlaidas
123RF.com nuotr./Pora skaičiuoja išlaidas

Neturite fondo „juodai dienai“

Kartais gyvenime užklumpa netikėčiausios aplinkybės ir koronaviruso pandemija buvo puikus to įrodymas, kaip tam tikriems sektoriams nutraukus veiklas, gerai gyveno tik tie, kurie turėjo pinigų atsidėję „juodai dienai“. O štai finansiškai gyvenusieji „šia diena“ turėjo patirti tikrą galvos skausmą

Šiandien ekspertai pataria, kad, esant galimybėms, „juodai dienai“ reikėtų turėti sumą, kurios jums užtektų nuo 3 iki 6 mėnesių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Santaupos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Santaupos

Renkatės kiekybę vietoj kokybės

Kartais sutaupyti nebūtinai reiškia išleisti mažiau. Netaupūs žmonės yra linkę pirkti prastenės kokybės prekes, kurių tvarumo laikas gali būti žymiai trumpesnis nei tų, kurios kainuoja vos brangiau. Taip prabėgus palygint nedaug laiko į parduotuvę vėl tenka žengti ieškant tos pačios prekės.
Jeigu norite sutaupyti į priekį, rekomenduojama rinktis ilgiau tarnaujantį produktą – taip išsaugosite ne tik dalį biudžeto, bet ir padėsite Žemei būti žalesnei.

Turinį inicijuoja – mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius