Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 patarimai abiturientams, kaip pasirinkti profesiją: išskyrė dažniausias klaidas

Įsibėgėjęs pavasaris ir artėjanti vasara abiturientams kelia stresą ne tik dėl būsimų egzaminų, bet ir dėl stojimo į aukštąsias mokyklas. Ramiai gyvena tie, kurie tvirtai yra apsisprendę, kuo nori būti, tačiau ką daryti, jeigu laikas spaudžia, o jūs nė neįsivaizduojate, kokia profesija domina? Žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas išskiria pagrindinius patarimus, kaip sau padėti.
Susimąsčiusi mergina
Susimąsčiusi mergina / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia reikia pažinti save

Žurnalo vyr. redaktorius atkreipia dėmesį, kad apie profesijos pasirinkimą reikia galvoti ne 12-oje klasėje, kai jau gegužės mėnuo ir spaudžia laikas, o nuo 9–10 klasės. Būtent tada yra tinkamas metas pradėti dirbti su savimi bei ruoštis.

„Daugybė mūsų gimnazistų to nedaro, o gimnazijos niekaip nepadeda. Jaunuoliai yra palikti likimo valioje, todėl, kai ateina 12 klasė, renkasi desperatiškai – apie 40 proc. žmonių sprendimą priima paskutinę minutę. Iš to kyla daug nesusipratimų. Lietuvoje pirmame kurse studijas meta penktadalis jaunuolių – tai yra būtent nepasiruošimas.

Pirmiausia reikia suvokti, kad tai yra darbas. Bet kur Vakarų Europoje, ar tai būtų Skandinavija, ar Anglija, ar Vokietija, vaikai turi kassavaitinę ugdymo karjerai pamoką, kur dirba su savimi tam, jog suprastų, ko nori“, – aiškina G.Sarafinas.

123RF.com nuotr./Studentai
123RF.com nuotr./Studentai

Kaip pirmą patarimą vyr. redaktorius išskiria ne pradėjimą galvoti nuo profesijos, o bandymą pažinti save. Jis pastebi, kad dauguma jaunuolių nepažįsta savęs, o tokiu atveju neįmanoma protingai ir atsakingai pasirinkti profesijos.

„Gali matyti fantastinę profesiją, bet ji tau netiks. Esu girdėjęs daugybę istorijų, kai, pavyzdžiui, mama skundžiasi, kad turi vaiką, kuris pasirinko prestižinę profesiją, bet yra nelaimingas. Paaiškina, jog yra programuotojas, tačiau pagal charakterį sukurtas bendravimui, buvimui tarp žmonių. Sėdėdamas prie kompiuterio 10 val. kasdien, kankinasi, jam reikia žmonių.

Vadinasi, žmogus padarė klaidą, kai stojo vien išgirdęs patarimą, kad tai labai perspektyvu, stinga IT specialistų ir programuotojų. Ne, iš pradžių reikia padirbėti su savimi. Net dabar, jei jau esate 12-oje klasėje, dar liko kelios savaitės, atlikite daug savęs pažinimo testų, kurių gausu internete. Atsakykite į klausimus, kokia asmenybė esate: intravertas ar ekstravertas, flegmatikas ar cholerikas, empatiškas ar ne.

Kitu atveju klaidžiosite po rūką kaip ežiukas miške, rinksitės baksnojimo metodu. 9-os klasės uždavinys yra atlikti kuo daugiau savęs pažinimo testų. Žmogus gali pats sau atsakyti, kokio profilio asmenybė yra – jis širdyje tai jaučia, bet turi susirašyti, kam sukurtas, o kam ne“, – teigia G.Sarafinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius