-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholizmą įveikusi Aušra: daugelis sako, kad gali bet kada nustoti gerti, bet patys sau meluoja

„Daugelis sako, kad gali nustoti gerti, bet patys sau meluoja“, – sako alkoholizmą įveikusi Aušra. Pasak jos, padėti galinčių specialistų yra daug, tereikia pačiam išdrįsti keistis. Kalbėti apie praeities klaidas, anot pašnekovės, sunku, bet jeigu tai padės blaivų gyvenimą pasirinkti kitiems – tada verta.

Svajoja padėti kitiems

Šio pasakojimo herojei Aušrai – vos 29-eri, tačiau gyvenime ji jau yra įveikusi ne vieną sudėtingą iššūkį. Alkoholizmas ir dėl to suprastėję santykiai su šeima, socialinė atskirtis, nepasitikėjimas savimi, baimė dėl ateities – tik dalis to, ką jai teko patirti. Ši kukli moteris yra gyvas įrodymas, kaip smarkiai gali pasikeisti žmogus, gyvendamas ne smerkiančioje, o atviroje ir palaikančioje visuomenėje.

Šiaulių darbo rinkos mokymo centre Aušra mokosi socialinio darbuotojo padėjėjo profesijos ir, kaip pati sakė, nekantrauja kibti į darbus. Moters didžiausias noras – padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia.

Paklausta, kas paskatino pasirinkti būtent šią specialybę, pašnekovė atviravo, kad pačiu sunkiausiu metu sulaukusi pagalbos ji suprato, kad kito žmogaus parama ir palaikymas yra viena iš svarbiausių sąlygų, padedančių pasikeisti, motyvuojančių rinktis kitokį – blaivų gyvenimą.

J.Kamenskas/Aušra mokymuose
J.Kamenskas/Aušra mokymuose

„Savo kailiu patyriau, kaip greitai galima smigti žemyn, todėl noriu padėti tokiems, kokia ir pati buvau“, – sakė ji ir pridūrė, kad ateityje taip pat ketina dirbti su negalią turinčiais žmonėmis. Anot jos, ši specialybė – tai proga atiduoti skolą visuomenei.

Supratau, kaip svarbu yra atviras ir nuoširdus bendravimas.

Viskas prasidėjo nuo brangių gėrimų

„Neslėpsiu, buvau alkoholikė. Viskas prasidėjo nuo naktinių klubų ir brangių gėrimų, o baigėsi pigiausiais svaigalais“, – pasakojo ji.

Pasak Aušros, pradėjus vartoti alkoholį suprastėjo santykiai su tėvais ir artimaisiais. „Pradėjau meluoti, išsisukinėti, – prisiminė Aušra ir pridūrė, kad dabar, įveikus priklausomybę, viskas kitaip: supratau, kaip svarbu yra atviras ir nuoširdus bendravimas.“

Susitikimas su Aušra
Susitikimas su Aušra

Pasivaikščiojimai gamtoje, buvimas su šeima, pagalba tėvams, knygų skaitymas ir mokslai – taip šiandien atrodo Aušros kasdienybė. Pašnekovė neabejoja, kad Europos socialinio fondo agentūros lėšomis finansuojamo projekto „Gebėjimų asimetrija“ metu sutikti geranoriški specialistai padėjo nepasiduoti ir atrasti blaivų, atsakingą gyvenimą. Aušros žodžiais kalbant, alkoholis žudo, tačiau su šia problema susidūrę žmonės to dažnai nesupranta, bijo ieškoti pagalbos.

Daugelis sako, kad gali nustoti gerti, bet patys sau meluoja.

„Daugelis sako, kad gali nustoti gerti, bet patys sau meluoja. Nereikia bijoti ieškoti pagalbos, nes padėti galinčių specialistų ir centrų tikrai yra daug, reikia tik išdrįsti ateiti“, – svarstė Aušra.

Projekto metu sutikti specialistai ne tik padėjo įveikti priklausomybę, bet ir paragino siekti savo profesinių svajonių – baigti mokslus ir susirasti darbą. Išsilavinimas bei galimybė užsiimti mėgstama veikla pašnekovę paskatino pakeisti požiūrį į gyvenimą, išmokė labiau pasitikėti savo jėgomis, drąsiai siekti užsibrėžtų tikslų.

Svarbiausia – aplinkinių parama

Socialinės integracijos centre įgyvendintą projektą „Gebėjimų asimetrija“ sudarė teorinė ir praktinė dalys. Pastaroji, anot Aušros, įgytas žinias padėjo pritaikyti realybėje, tapti lygiaverte visuomenės dalimi.

„Atradau tai, ką noriu veikti, ir radau jėgų to siekti“, – patirtimi dalijosi ji.

Beje, nuo projekto pabaigos prabėgus pusmečiui, Aušra iki šiol palaiko draugiškus ryšius su socialinės integracijos centro specialistais. Kaip pati pasakojo, savo darbui atsidavę, geranoriški ir nuoširdūs žmonės, kurie nesmerkia, o stengiasi suprasti ir padėti, yra didžiausias atradimas gyvenime.

Anot pašnekovės, žinodamas, kad yra žmonių, kuriems rūpi ir į kuriuos gali atsiremti, jautiesi saugus, todėl ir visos kliūtys tampa lengviau įveikiamos.

VIDEO: Aušros gyvenimo istorija: nuo alkoholizmo iki pagalbos kitiems

Daugiau „Žingsniai“ istorijų rasite - čia

„Žingsniai“Europos socialinio fondo agentūros (ESF) projektų sėkmės istorijų̨ konkursas. Rubrikoje pateikiame 10 ekspertų komisijos atrinktų istorijų apie tai, kaip projektai pakeitė konkrečių žmonių gyvenimus. Liepos antroje pusėje, paskelbę visas 10 istorijų, pakviesime portale 15min balsuoti ir išrinkti 3 savo mėgstamiausias.


Aušra dalyvavo projekte „Gebėjimų asimetrija“, kurį įgyvendino Socialinės integracijos centras (Šiauliai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius