-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Atvirai su vadovu“. „Bitė Lietuva“ vadovas Pranas Kuisys. Ko nedaryti, kai esi vadovas?

Laidoje „Atvirai su vadovu“ Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ vadovas, kalba apie gyvenimo provokacijas, iššūkius ir išmoktas pamokas. P.Kuisys pasakoja, kad iš gyvenimo gauti iššūkiai padeda mums judėti į priekį.
Pranas Kuisys ir Lina Mieliauskienė
Pranas Kuisys ir Lina Mieliauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gyvenimo provokacijos ugdo, sukelia savęs ieškojimą ir turbūt tai vienas iš ėjimo į priekį būdų, kuriuos suteikia mums gyvenimas. Gyvenimas verčia keistis, nes turbūt niekada anksčiau viskas aplink mus taip sparčiai nesikeitė. Tai norėdamas eiti į priekį, tu turi keistis. Sakoma, kad šiandien net judėdamas tu gali stovėti, o jeigu tu stovi, tai reiškia krenti atgal“, – sako P.Kuisys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys

Kalbėdamas apie jaunystėje pradėtą savo verslą, P.Kuisys prisimena, kaip draugai ir kolegos įspėjo apie galimus iššūkius ir buvimo verslo savininku riziką: „Galvojau, kad aukštose pozicijojse dirbdamas samdomu darbuotoju tu turi didelę atsakomybę, bet tik būdamas verslo savininku tu gali suvokti visą aštrumą atsakomybės. Aš nepasiruošiau ir negirdėjau žmonių, kurie jau praėjo per savo verslą ir kurių patarimai man būtų padėję gal šiek tiek kitaip daryti dalykus. Visa tai sąlygojo tą didžiulį didžiulį šoką, kuris buvo mano didžiausias iššūkis, didžiausia provokacija gyvenime“.

Pasakodamas apie tai, ko neturėtų daryti vadovas, P.Kuisys pabrėžia: „Turbūt vienas svarbesnių dalykų vadovui, tai nemanyti, kad esi kietas ir viską žinai, nes tai kelias į griuvimą, tiek tau, tiek verslui. Kitas dalykas yra suvokti, kad esi ribotas, kad tavo žinios yra ribotos ir kad norint eiti į priekį tu turi tai daryti su žmonėmis. Versle negali tenkinti vienos grupės interesų, tai yra arba klientų, arba darbuotojo, arba akcininko. Tam tikrą laiką tai gali būti, bet ilgainiui kuriant tvarų augantį verslą, tu turi balansuoti ir tenkinti visų trijų grupių interesus“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys ir Lina Mieliauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys ir Lina Mieliauskienė

Kalbėdamas apie vadovų daromas klaidas, Bitė Lietuva vadovas pastebi: „Aš dažnai susiduriu su vadovais, kurie neigiamas tendencijas versle bando paaiškinti loginiais argumentais. Bėda su tuo yra ta, kad neigiami verslo rodikliai matomi mėnesių mėnesiais, tačiau vadovai vietoj problemos pripažinimo ir sprendimo, bando atrasti loginius paaiškinimus. Dažniausiai tie argumentai susiję su išore – silpna rinkos paklausa, neigiamas ekonomikos ciklas, jau prisotinta rinka, labai žemos rinkos kainos. Bet tikrosios problemos dažniausiai būna vidinės.

Jas pripažinti ir kažką keisti vadovams yra sunku ir dėl to prarandama daug brangaus laiko ir energijos bandant irodyti, kad problemos yra išorėje. Tai ydinga ir pavojinga elgsena, kuri gali sąlygoti verslui bei komandai labai daug neigiamų padarinių, nes ilgalaikiai neigiami „trendai“ turi didelę inerciją ir pakeisti ju kryptį dažnai užtrunka labai ilgai. Skirtingai, jei problema pripažįstama jos ankstyvoje stadijoje, pokyčius pasiekti pavyksta žymiai greičiau“, – sako P.Kuisys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pranas Kuisys

P.Kuisys teigia, kad kiekvienas vadovas sau turėtų įsivardinti tai, kas jį motyvuoja: „Man asmeniškai kas padeda stipriai nenukristi, tai yra tokia nuoširdi savikritiška savireflekcija. Mano motyvai, deja, gana ilgą laiką buvo stipriai materialūs. Nėra blogai materialūs, bet jeigu ilgainiui tarp tavo motyvatorių dominuoja tik materialūs motyvai, jie evoliucionuoja ir išsigimsta į statuso bei karjeros savitiksliai siekimą. Mano nuomone tie materialiniai motyvai turi evoliucionuoti arba bent jau nebūti dominuojantys, šalia turi rastis žymiai tvaresni, brandesni motyvai. Man labai svarbus organizacijos, kurioj aš dirbu gerovės sukūrimas. Kai tu turi šituos motyvus, nukritimas yra tik pamoka ir postūmis eiti į priekį.“

Daugiau laidoje „Atvirai su vadovu“:

VIDEO: Atvirai su vadovu. Ko nedaryti, kai esi vadovas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius