Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo laiką sutrumpinusios įmonės akcininkas: „Tiek daug dirbti – nesąmonė“

Jau kurį laiką vis garsiau kalbama apie keturių darbo dienų savaitę. Kol vieni teigia, kad tai padėtų sumažinti darbuotojų nuovargį, jie taptų laimingesni, o produktyvumas išaugtų, kiti trumpinti darbo laiko nesiryžta, nes to padaryti neleidžia darbo pobūdis, baiminamasi, kad išaugs krūvis. Vis dėlto viena įmonė Lietuvoje jau kelerius metus dirba trumpiau ir iki šiol džiaugiasi šiuo sprendimu, o psichologė patvirtina – dėl to darbuotojai iš tiesų gali jaustis geriau.
Biuras
Biuras / 123RF.com nuotr.

Vietoj aštuonių valandų darbe – šešios

Įmonės „Engineer“ darbuotojai jau ketverius metus dirba penkias dienas per savaitę, tačiau po šešias valandas. Tokią idėją sumanė tuometis vadovas, dabartinis įmonės akcininkas Jurijus Laneckis, kuris įsitikinęs, kad turėdami mažiau laiko žmonės dirba veiksmingiau.

„Žmonės priima sprendimus remdamiesi emocijomis ir vėliau bando juos racionaliai pateisinti. Pavyzdžiui, moteris nusiperka naują rankinuką galvodama, kad jis derės prie tam tikrų drabužių, ir taip save įtikina, jog pasielgė teisingai. Priėmiau sprendimą trumpinti darbo dieną, nes atrodė, kad nesąmonė tiek daug dirbti. Tuo metu jaučiausi pervargęs.

Netrukus atsirado objektyvių paaiškinimų. Šiek tiek užtrukau, kol išsiaiškinau, kad žmogaus produktyvumą labiausiai veikia studento sindromas. Jeigu tau reikia ką nors padaryti iki rytojaus, užduotį atliksi daug greičiau nei tuo atveju, kai turėsi mėnesį laiko. Kai galutinis terminas vis labiau artėja, pradedi dirbti greičiau“, – sako J.Laneckis.

Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Laneckis
Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Laneckis

Akcininko teigimu, sutrumpinus darbo dieną dviem valandomis, žmonėms lieka mažiau laiko darbams atlikti, bet juos stengiamasi padaryti greičiau, nes mainais už tai lieka daugiau laisvo laiko.

„Tai nėra žmonių išnaudojimas, o, sakyčiau, sąžiningi mainai. Pats galvoju, kad trumpiau dirbant viskas pavyksta geriau. – tikina J.Laneckis. – Skaičiau, kad vienas verslininkas Australijoje panašiai motyvavo savo sprendimą patrumpinti darbo laiką. Jis sakė, kad eidamas vadovo pareigas pastebėjo, jog gerėja darbuotojų savijauta, darbo rezultatai, auga produktyvumas.

Jeigu darbo rezultatai gerės, įmonei tai bus naudinga. Dabar galiu patvirtinti, kad mano sprendimas pasiteisino, darbas einasi daug geriau nei anksčiau.“

Atsisakau poros neproduktyvių valandų, kurias atiduodu žmonėms.

Priimdamas sprendimą J.Laneckis rėmėsi „Microsoft“ atliktu tyrimu, po kurio paaiškėjo, kad žmonės tik 40 proc. darbo laiko sugeba išlaikyti dėmesį. Likęs laikas yra neproduktyvus, nes darbuotojai būna atsipalaidavę. Būtent todėl akcininkas nusprendė ne atsisakyti penktos darbo dienos, o sutrumpinti kiekvienos dienos darbo laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius