Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Kauneckienė. 4 dalykai, nuo kurių priklauso gera savijauta: praleidus vieną, griūva visi

Šiuolaikiniame pasaulyje, kuris tiesiog sprogsta nuo daiktų pertekliaus ir triukšmo, tampa vis sunkiau atsirinkti tikrus dalykus. Kasdieniniame bėgime tarp šio pertekliaus dažnai pametame esmę, dėl ko gyvename, kas yra svarbiausia. O matydami pilnus socialinius tinklus laimingų veidų, imame jaustis tikrais nevykėliais: visiems sekasi, tik man ne.
E.Kauneckienė su vyru
E.Kauneckienė su vyru / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie balansą gyvenime, savęs pažinimo svarbą, tikslus ir kaip nepasimesti bėgime, kalbame su Ajurvedos centro „Shanti“ įkūrėja Egle Kauneckiene. Šios moters neįsidėmėti neįmanoma – ilgi šviesūs ir neapsakomai vešlūs plaukai, visada šilta šypsena ir galinga iš vidaus sklindanti energija. Turbūt kiekvienam įdomu, kas jai padeda būti tokiai gyvybingai ir spindinčiai? Gal jos gyvenime nutinka tik geri dalykai?

„Kalbėdama apie save aš visada miniu tas dvi puses, nes be to džiaugsmo dar yra ir nuovargis. Yra gera būti jogu Himalajų kalnuose, bet išbūk tu jogu šiame gyvenime, šitame mieste ir bėgime. Čia yra mūsų askezės – reikia išmokti atsirinkti, nepasiduoti, priimti save. Reikia ugdyti tam savo atsparumą ir atidžiau žvelgti į savo vidų, o ne į išorėje kitų demonstruojamą blizgesį. Nes kiekvienoje šeimoje, kiekvienuose santykiuose yra kažkokių rūpesčių. Tik klausimas, kaip tu tai tvarkai ir dėlioji“, – atvirai sako E.Kauneckienė.

Kasdienė rutina – investicija į ateitį

Anot Eglės, šiais laikais yra gausybė priemonių kūnui puoselėti ir keisti. Gali turėti kokias nori lūpas, krūtis ar sėdmenis, bet ar tai svarbiausia? Kiekvienas renkasi tai, ko jam reikia. Sveiką gyvenimą 25-erių pasirinkusi moteris sako žinojusi, kad ryškiausius to rezultatus ji matys sulaukusi 50-ies. Ir nors jos bendraamžiai jau dabar vis dažniau ima jaustis pavargę, vartoja vaistus, Eglė dar nežino, kas tai yra.

„Išlaikyti sveikatą yra kasdieninis darbas su savimi kiekvieną rytą. Ir visada lengviau pasirinkti kažką paprastesnio, nes disciplinos laikytis sunku, bet ilgalaikėje perspektyvoje tai duoda daug geresnę savijautą. O tai leidžia pamatyti daug įkvepiančių dalykų, ką norėtum išmokti, sužinoti ir svarbiausia – tu turi jėgų tai daryti. Ir tada tu supranti, kad gyveni, nes tavęs laukia dar labai daug visko“, – kasdienės rutinos rezultatus įvardija pašnekovė.

Ajurvedinį gyvenimo būdą pasirinkusi moteris prisipažįsta esanti tingiosios prigimties tipo, tačiau žinojimas leidžia jai save disciplinuoti: „Kapha tipo žmogus visada priguls, jeigu tik bus galimybė. Ir kai tu tą sąmoningai žinai, tada suvoki, kad reikia save judinti. Tada aplink save apsistatai visokiais pagalbos instrumentais, susitvarkai savo gyvenimą taip, kad kažkas tave nors truputį judintų, kad neapkerpėtum.“

E.Kauneckienė išskiria keturis svarbiausius dalykus, nuo kurių priklauso savijauta: tai maistas, judesys, pakankamas skysčių kiekis ir mintys. „Jeigu kažkuris vienas iškrenta, tarkime, pradėk valgyti ką nori, pasiduok, ir, žiūrėk, pradedi mažiau judėt, tada pradedi liūdniau jaustis, tada kūnas pradeda duoti atitinkamus signalus ir tu supranti, kad nors praleidai tik vieną punktą, pradėjo byrėti ir visi kiti. Todėl negali sau leisti to daryti“, – įsitikinusi moteris.

Asmeninio archyvo nuotr./E.Kauneckienė
Asmeninio archyvo nuotr./E.Kauneckienė

Atrasti laiko nusiraminimui

Judėjimas padeda išvalyti mintis, todėl Eglė į darbą keliauja pėsčiomis. Arba dviračiu. Stengiasi surasti vis kitokį judėjimo būdą, kuris tuo metu jai būtų įdomus. Tačiau sako, kad per dieną būtina kažkiek laiko skirti nusiraminimui ir pabuvimui su savimi.

„Vieni kartoja maldas, kiti medituoja, treti naudoja kvėpavimą. Aš pati sujungiu ir maldas, ir kvėpavimą, tai man padeda. Darau kvėpavimo pratimus namuose, jie mane nuramina ir įžemina. Tu turi turėti kažkiek laiko sau per dieną, kad nurimtum. Ir kai save pažįsti, žinai, kas tave dirgina, o kas atpalaiduoja“, – pašnekovė sako tiesiog planuojanti laiką, kada skirs savo mintims. Po įtemptų laikotarpių tai gali būti ir visa diena, padedanti sugrįžti į save ir neperdegti.

Eglę visada palaiko jos vyras Darius. „Mes abu esame apie tą patį, – šypsosi moteris. – Daug kalbamės, klausome įvairių seminarų, analizuojame. Ir žinome, kad pailsėjęs žmogus ateis su nauja energija ir visai kita nuotaika. Nes iš tiesų dažnai žmogui reikia labai paprastų dalykų, gal tiesiog išsimiegoti.“

Anot E.Kauneckienės, poilsio psichikai būtinai reikia, tai higiena: kaip prausimasis, taip ir minčių valymas. Be to negali, nes kitaip bus didelis burbulas, kuris dažniausiai sprogsta vaistais. Nereikia leisti sau iki to nuvažiuoti. Visgi visi esame labai skirtingi, todėl pirmiausia turime save pažinti. „Skirtingos prigimtys pagal ajurvedą turi skirtingas priemones subalansavimui. Vieną žmogų reikia raminti, tepti aliejais ir sakyti, kad viskas gerai, tau niekur nereikia skubėti. O kitam liūdesys ateina nuo to, kad jis nieko nedaro, jį, atvirkščiai, reikia motyvuoti ir užkurti“, – atskleidžia ajurvedos žinovė.

Paleisti tai, ko negalime pakeisti

Dienomis, kai visko būna per daug, Eglė sako tiesiog sustojanti ir paklausianti savęs: ar šioje situacijoje galiu ką nors pakeisti? „Jeigu galiu, tai ir keičiu, bet būna situacijų, kai nieko negali pakeisti, tai ir nesigraužiu, o paleidžiu likimo valiai. Išmokau nebepriimti visko ant savęs, tai padeda atsipalaiduoti, nes yra dalykų, kuriuos tu gali padaryti, sukontroliuoti, bet yra, kurių negali. Tiesiog priimi tą situaciją ir sprendi. Branda leidžia gyvenimą priimti tokį, koks yra, kitaip reaguoti į iššūkius“, – šypsosi moteris.

Tačiau taip buvo ne visada. Anksčiau būdavo daug jaudulio dėl įvairių dalykų, tačiau patirčių gausa leidžia išmokti pamokas ir paleidinėti tuos sunkumus. Eglė įsitikinusi, kad nereikia gyventi nei pernelyg didelėje euforijoje, nei pernelyg dideliam liūdesyje, o per viduriuką. „Gal ne per daug aistringą ir įdomų gyvenimą, bet kai tu labai nekyli į viršų, tai ir nekrenti labai žemyn, o būni tokiame sąmoningame budriame gyvenime, čia ir dabar ir su mažiau emocijų. Kaip sakoma, neverk pametęs ir nesidžiauk radęs – šis posakis tinka visiems ir visada“, – sako pašnekovė.

Pradžia – nuo mažų dalykų

Sakoma, kad įmanoma suvalgyti ir dramblį, jeigu valgysi mažais kąsneliais. Dažnai mes savo svajonių nepasiekiame todėl, kad norime visko iš karto. E.Kauneckienė savo tikslų pataria pradėti siekti nuo mažų dalykų ir jais džiaugtis. Ir nesilyginti su kitais, nes tai pakerta mūsų savivertę.

„Mes kiekvienas turime stengtis būti savo paties geriausia versija. Nes esame skirtingi žmonės, turime skirtingą prigimtį ir skirtingus tikslus šiame pasaulyje. Todėl reiktų pagalvoti, koks tu nori būti, kokį gyvenimą nori gyventi?“, – kviečia moteris. Ir sako nebijanti iššūkių – jeigu gyvenimas mestels sudėtingą situaciją, ją priims. Tačiau žinos, kad padarė viską, ką galėjo. O kitiems linki atidesnio žvilgsnio į savo vidų ir žmonių, iš kurių būtų galima mokytis ir pasikrauti energijos.

Straipsnių ciklą apie gerą emocinę bei fizinę sveikatą inicijuoja arbata „Lipton“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius