Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kristupas Sabolius: jei nori išmokti ko nors naujo, išeik į pelkę

Gal atsitiktinai, bet galbūt ir intuityviai susitikimo su filosofu Kristupu Sabolium metu rugsėjo pirmomis dienomis pokalbis vis priartėdavo prie aktualiausių tų dienų temų. Mokytis, tobulėti, bėgti nuo stagnacijos, lipti iš komforto zonos, nesustoti nepaisant amžiaus… Tinklalaidės epizode su Kristupu Sabolium kalbamės apie mokymosi (ir ne tik akademinio) visą gyvenimą prasmę, žvelgiame plačiau ir tiesiai ten, kur dar nesame buvę. Kaip išmokti tokio gyvenimo būdo, kokio dar nesame patyrę, kuris atlieptų ateičiai ir kurį norėtume perduoti savo vaikams?
Kristupas Sabolius
Kristupas Sabolius / Vikos Paškelytės nuotr.

Mokausi mokydamas kitus

Sabolius įsitikinęs, kad mokytis galima nepriklausomai nuo amžiaus. „Manau, kad tai yra esminis dalykas. Tam tikru metu žmonės nustoja mokytis. Jie mano, kad šį tą jie jau žino“, – tęsia mintį pašnekovas.

Kristupas Sabolius tinklalaidėje pasakoja, kad pabaigęs doktorantūros studijas, nusprendė pradėti dėstyti, nes norėjo mokytis toliau, tačiau jo akademinio tobulinimosi valstybė nebefinansavo. Tuomet filosofas pasirinko kitokį tobulėjimo būdą – mokytis mokant kitus.

Svarbu išeiti už disciplinos rėmų

Kalbėdamas apie tarpdiscipliniškumo vertę ir įvairias persipynusias savo veiklas, Sabolius pastebi, kad jungti dalykus tapo fundamentaliausia jo filosofine laikysena, todėl vien filosofijoje jam išsitekti sunku.

Pašnekovas sako, kad norint suprasti tikrovę, reikia sugebėti į ją įeiti pro skirtingus vartus. „Aš apskritai tikiu išėjimu iš savo disciplinos rėmų ir sugrįžimu į ją pro kitus vartus“, – priduria jis.

Žinios, kurių reikės ateityje, dar nėra gimusios

Kristupas Sabolius tinklalaidės pokalbyje pastebi, kad norint nebūti pasyviu žinių vartotoju ir siekiant ką nors suprasti ne apie veikiančias sistemas, o apie tai, kas bus ateityje, reikia dalyvauti tų žinių kūryboje.

„Daugybė žinių, kurių reikia mokytis, dar net nėra gimusios. Jos ateina iš ateities. Turi būti atviras ateičiai. Iš esmės reikia ruošti ne specialistą, o žmogų, kuris sugebės pasitikti ateitį“, – kalbėdamas apie šių dienų mokymosi sistemą ir disciplinų siaurumą, priduria pašnekovas.

Jei nori mokytis, eik į pelkę

Kūrybingumą ir vaizduotę tyrinėjantis filosofas Sabolius sako, kad nauja, nepažįstama ir nekomfortabili aplinka paverčia žmogų kitaip kūrybingu ir padeda sukurti naujas galimybes, scenarijus.

„Tam, kad išmoktum ko nors nauja ir pradėtum kurti, turi išeiti į pelkę – ir metaforine, ir vos ne praktine prasme“, – apie mokymąsi už komforto zonos ribų metaforiškai pratęsia filosofas.

Viso pokalbio su filosofu Kristupu Sabolium bei kitų sąmoningumą ir kritinį mąstymą ugdančių pokalbių klausykite tinklalaidėje „Greito gyvenimo lėti pokalbiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius