-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maltiečiai džiaugiasi sulaukiantys paramos, tačiau pripažįsta – savanorių labai trūksta

„Jei ne „Norfos labdaros ir paramos fondas“, neturėtume daugiau stiprių finansinių rėmėjų. Fondas pastaruosius trejus metus remia maltiečius, ši pagalba mums labai svarbi“, – 15min sako Maltos ordino pagalbos tarnybos Šiaulių grupės vadovė Bronė Vainauskienė.
Maltiečių sriuba Krašto apsaugos ministerijoje
Maltiečių sriuba Krašto apsaugos ministerijoje / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pasak jos, kasmet „Norfos“ suteikiama kelių tūkstančių eurų parama – itin svarbi maltiečiams, organizacijai fondas padeda tiek maisto aprūpinimu, tiek logistika, organizaciniais klausimais.

„Jų indėlis mums – labai solidus“, – džiaugiasi Šiaulių grupės vadovė.

B.Vainauskienė maltiečiams vadovauja jau antrus metus, nors iki tol ketverius metus nuolat prisidėdavusi prie daugeliui puikiai žinomos „Maltiečių sriubos“ akcijos vėliau ji buvo pakviesta vadovauti padaliniui Šiauliuose.

Maltos ordino nuotr./Maltiečiai
Maltos ordino nuotr./Maltiečiai

Ir nors anksčiau ordino veikloje buvo labiau akcentuojama medicininė parama, globa ir sauga, vėliau atsirado ir daugiau svarbių sričių.

Šiandien savanoriška pagalba yra teikiama 42 Lietuvos miestuose, juose savanoriauja 1071 suaugęs ir 515 jaunųjų maltiečių savanorių.

Pagalbos tarnyba vykdo pačias įvairiausias veiklas: nuo socialinių vaikų dienos centrų iki senjorų klubų, neįgaliųjų pavežėjimo projekto, organizacija taip pat teikia pirmosios pagalbos mokymus, jos teikimą įvairiuose renginiuose, ruošia jaunuosius paramedikus, rengia kursus vadovams.

Vieni svarbiausių renginių – rugpjūčio pabaigoje vykstanti „Maltiečio diena“, bendras projektas su „Maisto banku“, prie kurio prisijungia ir 7 gimnazijų moksleiviai, taip pat – kalėdinė akcija, kalėdinė „Maltiečių sriuba“, „Lurdo žvakių“ akcija, kai platinamos pašventintos žvakės. Pastarasis renginys – daugiau religinis, tai esą toks „širdies veiksmas“, kai parapijiečiai aukoja pinigus, už kuriuos vėliau vieną neįgalųjį iš Šiaulių išsiunčia į piligriminę kelionę.

„Visi nori integruotis, nori susirasti bendraamžių. Integracija svarbi ir neįgaliesiems, siekiame praplėsti žmonių pasaulėžiūrą, siekiame, kad jie negyventų užsidarę tarp keturių sienų, kad suprastų, jog pasaulis didelis ir atviras“, – kalbėjo B.Vainauskienė.

Piligriminė maltiečių kelionė į Lurdą
Piligriminė maltiečių kelionė į Lurdą

Pasak jos, šiandien vienas svarbiausių maltiečių tikslų – skatinti savanorystę, rasti šiai veiklai atsidavusių žmonių. O tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, esą norinčių išbandyti save atsiranda nemažai, tačiau tik maža dalis jų čia užsilieka ilgėliau.

„Džiaugiamės, kad žmonės vieni kitus pakviečia prisijungti. Ateina ir socialiniai darbuotojai, ir moksleiviai, studentai, pensininkai, religinių bendruomenių nariai. Smagu tai, kad tiems, kurie prisijungia, nebereikia pasakoti, kas tie maltiečiai – organizacija jau spėjo pelnyti vardą“, – sako B.Vainauskienė.

Maltos ordino pagalbos tarnybą jis vadina vienu dideliu aviliu, kuriame visos bitės žino savo funkciją, kiekviena jų yra atsakinga už tam tikrą sritį. Visos jos dūzgia savo ritmu, tačiau kai darbas gerai organizuotas – organizacijos veikla plečiasi, jos svarba visuomenėje didėja.

B.Vainauskienė džiaugiasi, kad maltiečių veikla svarbi visoje Lietuvoje. Ir nors ji vadovauja Šiaulių grupei, nemažai laiko praleidžia Vilniuje, prisideda ir prie sostinėje vykstančių renginių.

„Visą rudenį praleidžiu Šiauliuose ir retai kada iš jų išvyktu iki Naujųjų – šaltuoju sezonu turime labai daug įvairiausiose veiklos. Ir nors save laikau šiauliete – čia užaugau, čia mokiausi, šiame mieste negyvenau 40 metų. Tačiau būtent maltiečiai mane grąžino į gimtąjį miestą, kai prieš kelerius metus nusprendėme atgaivinti tuomet laikinai nutrūkusią maltiečių veiklą. Buvau paskirta vadove ir šiandien be to nebeįsivaizduoju savo gyvenimo – tokia štai graži širdies istorija“, – pasakojo pašnekovė.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius