Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menininkų iniciatyva: kviečia įsigyti iliustracijas ir taip paremti Ukrainą

Vasario pabaigoje Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, žurnalą „Kaunas pilnas kultūros“ kuriantys Kęstutis Lingys su žmona Kotryna greitai suprato – negalima ramiai sėdėti ir reikia kokiu nors būdu prisidėti renkant paramą Ukrainai. Greitai į galvą šovusi mintis – iliustracijos, kurias pardavus, pinigai nukeliautų organizacijai „Blue/Yellow“.
Eglės Palubeckytės, Riva Elmante, Mindaugo Arlinsko iliustracija
Eglės Palubeckytės, Riva Elmante, Mindaugo Arlinsko iliustracija / Asmeninio albumo nuotr.

Įsigydami iliustracijas prisideda prie paramos

Kaip pasakoja Kotryna, prasidėjus karui ir vykstant pirmam protestui, dabar jau akcijos kolegėmis tapusios spaustuvės „Hands on press“ įkūrėjos Gabrielė Gudaitytė ir Ieva Navickaitė-Drąsutė savo iniciatyva atspaudė apie 100 plakatų, skirtų Ukrainai palaikyti. Jie buvo dalijami žmonėms, einantiems protestuoti.

„Mes juos pamatėme ir labai susižavėjome. Kęstutis pagalvojo, kad reikėtų plakatus paversti parama Ukrainai. Su merginomis pasitarėme, kaip galima iš to išpešti ne tik moralinio, bet ir materialinio palaikymo ukrainiečiams. Tiksliau, organizacijai „Blue/Yellow“, kuriai aukojami pinigai už atspausdintus ir parduotus plakatus, – sako K.Lingienė.

– Žurnalo, kurį su Kęstučiu kuriame, visi viršeliai yra iliustruoti, o Kęstutis palaiko ryšį su nemažai iliustratorių Lietuvoje. Sugalvojome per juos pabandyti pasiekti daugiau menininkų, kurie kurtų plakatus, merginos spausdintų risografijos būdu, žmonės galėtų įsigyti, o visi pinigai keliautų į organizacijos sąskaitą.“

Asmeninio albumo nuotr./Salcijos Vaičikonytės iliustracija
Asmeninio albumo nuotr./Salcijos Vaičikonytės iliustracija

Kotrynos teigimu, risografijos spauda yra specifinė tuo, kad naudojamos gali būti tik kelios spalvos, todėl margesnių iliustracijų iš karto negalėjo atspausdinti.

„Yra menininkų, kurių darbus publikuojame internete. Žmonės su jais susisiekia, atsiunčia pavedimo kopiją, kad kuriai nors organizacijai paaukojo pinigų, o tuomet gauna failą ir patys gali atsispausdinti norimo dydžio ir technikos. Šis būdas taip pat pasiteisino“, – aiškina K.Lingienė.

Anot Kęstučio, šiuo metu skirtingi menininkai sukūrė jau daugiau kaip 50 iliustracijų. Savo darbais prisideda ir žinomesni vardai, ir Dailės akademijos Kauno fakulteto dėstytojai.

„Autorių kūrinius įsigijo žmonės iš 16 šalių“, – sako K.Lingys.

Asmeninio albumo nuotr./Aistės Ambrazevičiūtės iliustracija
Asmeninio albumo nuotr./Aistės Ambrazevičiūtės iliustracija

„Vieno kūrėjo iliustracija praeitą savaitę buvo atspausdinta ir parduota, o šiandien jis atsiuntė savo dukros piešinį, nes ji irgi nori dalyvauti. Prisijungia nuo pačių mažiausių iki brandaus amžiaus kūrėjų“, – šypteli Kotryna.

Kaina prasideda nuo 20 eurų

Kaip teigia Kęstutis, iliustracijų galima įsigyti spaustuvės „Hands on press“ puslapyje, Kauno knygyne „Kolibris“, o kelių menininkų darbų yra Vilniuje „Sodas 2123“ esančioje spaustuvėje ir kavinėje.

„Gali būti, kad surengsime ir mugę. Norisi ne tik atspausdinti, paviešinti, bet ir rinkti paramą. Siekiame, kad visi darbai būtų išparduoti. Kadangi nesame verslininkai, mokomės tai daryti, – neslepia Kotryna.

– Tuo pačiu menininkai gali nukreipti savo energiją. Kai kurie yra pasimetę, nežino, ką daryti, ką piešti, o taip jie išreiškia savo solidarumą su Ukraina. Dalis plakatų yra tiesiogiai antikariniai, kiti - subtilesni, gana romantiški.“

Asmeninio albumo nuotr./Gvido Misiūno iliustracija
Asmeninio albumo nuotr./Gvido Misiūno iliustracija

„Kai prasidėjo invazija, bendraujant su iliustratoriais, matėsi, kad jie sutrikę, klausė, kaip daryti. Sakėme, kad darytų tai, ką moka. Plakatai pasipylė per naktį, o ryte atsikėlę vis randame naujų kūrinių. Žmonės neabejingi“, – priduria K.Lingys.

Anot Kotrynos, įprastai iliustracija kainuoja nuo 20 eurų, o norintys gali paaukoti ir daugiau.

„Merginos spaustuvėje pirmus plakatus parduoda už tiek, paskui – už 40 eurų, o likusius – už 60 eurų. Kolegė pasakojo, kad žmogus atėjo iliustracijos atsiimti gyvai, o tuomet pasakė, jog nori kažkiek sumokėti ir už dažus“, – pasakoja K.Lingienė.

„Buvo perkančių skaitmeninius kūrinius, kuriuos galima atsispausdinti patiems ar kitaip eksponuoti, tai žmonės kelis šimtus eurų perveda“, – sako K.Lingys.

Kęstučio teigimu, iki savaitgalio buvo surinkta jau kiek daugiau kaip 10 tūkst. eurų, o šiandien skaičius pasiekė 12 tūkst. eurų.

„Žmonės, įsigydami plakatą, ir paremia ukrainiečių kovą, ir įsigyja meno kūrinį, – pastebi Kotryna. – Plakatas gali būti panaudojamas įvairiai – pasikabinkite namie, eikite su juo į protestą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius