-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30

Neringa Rekašiūtė. Vienas baisesnių dalykų – matyti perdegusį žmogų

Viena psichologė man sakė, kad perdegimas – tai būsena, kai net paprastas arbatos puodelio pakėlimas prie lūpų prilygsta kopimui į Everestą. Tai yra baisus nusidirbimas, pervargimas ir išsekimas, kai niekas nebeteikia džiaugsmo, viskas atrodo beprotiškai sunku, nesuvokiamai greita, ir ši būsena tęsiasi ilgą laiką.
Neringa Rekašiūtė
Neringa Rekašiūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Perdegimo sindromas yra taip plačiai paplitęs, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įtraukė jį į oficialių diagnozių sąrašą. Švedijoje dėl perdegimo netgi galima pasiimti laisvų dienų, tačiau Lietuvoje informacijos apie degančią tūkstantmečio kartą nėra daug. Įdomu tai, kad šis sindromas yra būtent persidirbimo diagnozė. PSO teigia, kad perdegimas yra sukeltas lėtinio streso darbo vietoje ir jam būdingi trys bruožai:

  • pervargimas ir energijos nebuvimas;
  • padidėjęs cinizmas, beprasmybės pojūtis darbe;
  • sumažėjęs profesinis aktyvumas.

Bėda ta, kad ištikus perdegimui kelių dienų atostogų jau nebepakanka. Didžiulė mano kartos bėda, kad mes nesugebame sistemingai atostogauti. Savaitgaliai? Ne, negirdėjom. Iki trisdešimties savaitgalius praleisdavau arba dirbdama, arba tūsindama. Nuo trisdešimties, kaip standartinė lietuvė, pasijutau per sena tūsinti ir pradėjau vien tik dirbti.

123RF.com nuotr./Darbas
123RF.com nuotr./Darbas

Dar vienas projekčiukas, dar viena fotosesija, dar viena konferencija, kurioje būtinai turiu pakalbėti, dar vienas aktyvistinis tikslas dėl visuomenės, o kur dar darbas ir mokslai su, žinoma, pirmūnės etikete. Viskas turi būti ne bet kaip, o tobuliausia, ypatingiausia, išskirtiniausia, tad tenka sėdėti per naktis. O kur dar visi tie renginiai, į kuriuos BŪ-TI-NAI reikia nueiti, spektakliai / koncertai / filmai, apie kuriuos VISI kalba, A MUST READ knygos ir t. t.

Pati darbo kultūra pasižymi tokiu toksiškumu, kad šiandien workation mums skamba kaip normalus ir net džiuginantis dalykas.

Pati darbo kultūra pasižymi tokiu toksiškumu, kad šiandien workation – darbo ir atostogų hibridas – mums skamba kaip normalus ir net džiuginantis dalykas. Nors, tiesą sakant, būtent tokios „atostogos“ ir yra labiausiai paplitusios: su neišjungtais darbiniais laiškais, skambučiais, pasėdėjimais prie kompo, projektų pribaigimais ir t. t. Ypač juokinga, kai cool įmonės darbą pristato kaip „mes čia esame šeima“. Say what? Ne, ačiū, darbas yra darbas, o šeima yra šeima. Bet, kadangi intymų ryšį palaikyti darosi vis sunkiau, visada yra variantas susituokti su savo darboviete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius