TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 21 /2023 10 16

Psichosocialinę negalią turintis Domantas nustebino visus: mama negali patikėti įvykusiu stebuklu

„Mes negalime atsistebėti, koks didelis pokytis įvyko Domanto, o tuo pačiu ir jo artimųjų, gyvenime“, – jautriai kalba Domanto Navicko mama Danutė. Jos sūnui diagnozuotas raidos atsilikimas, psichosocialinė negalia, tačiau šiandien 26-erių metų jaunas vyras gyvena gražų gyvenimą, kuriame nestinga nei veiklų, nei bičiulių. Tačiau prieš keletą metų Domantas buvo itin uždaras ir niekas nė nebūtų pagalvojęs, kad kryptingo darbo su negalią turinčiu žmogumi rezultatai pranoks visus lūkesčius.

Domantas į Joniškį atvyko iš mažo miestelio: jame ugdėsi bendro lavinimo mokykloje, kurioje dirbo ir jo mama. Atvykęs į Joniškį pradėjo lankyti Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos specialiojo ugdymo skyrių, o vėliau – ir socialinių įgūdžių klasę.

Po pamokų Domantas ateidavo į mokyklos Dienos užimtumo centrą (DUC). Jaunuolis buvo nedrąsus, mažai bendraujantis dėl siauro žodyno, turintis daug įvairių baimių, jautrus, nepasitikintis savimi, į kontaktą einantis itin pasyviai.

Nuo beveik nebendraujančio – iki kompanijos sielos

Dienos užimtumo centro specialistai kartu su Domantu bei jo mama, sudarydami jam individualų socialinės globos planą, vienu iš svarbiausių tikslų išsikėlė jo savivertės didinimą, paraleliai dirbant ir su kitais jaunuoliui kylančiais sunkumais.

Praėjus keletui metų Domantas pasikeitė: savivertė pakilo, tapo drąsesnis, savo mintis reiškia aiškiai, bendrauja noriai, laisvai gali užkalbinti, diskutuoti. Domanto asmeninis tikslas – tapti dar savarankiškesniu ir gebančiu pasirūpinti savimi ateityje.

„Tai, kokį mes Domantą matome šiandien, stebina ne vieną. Jis gerokai drąsesnis, savarankiškesnis, kartais net sunku patikėti, kad čia tas pats mano vaikas, kuris augdamas buvo itin nedrąsus, uždaras. Kol mokėsi pagrindinėje mokykloje, jis, būdavo, stovi prie mokytojų kambario ir laukia, kol mokytoja eis į klasę, ir tik tada, drauge su ja, eidavo ir pats. Tikriausiai mokykloje dėl negalios buvo patyčių, tačiau to iki galo niekada taip ir nesužinojau – Domantas yra slapukas, nemėgsta skųstis“, – pasakoja vaikino mama Danutė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas

D.Navicko pokyčiai tapo dar ryškesni kai įstaigoje buvo pradėta įdiegti EQUASS (Europos socialinių paslaugų kokybės) sistema ir visa DUC bendruomenė susikūrė naujus įrankius, leidžiančius įgalinti centro lankytojus bei sistemingai juos naudojo.

„Man labai patinka lankyti dienos centrą, nes jame daug veiklos – galiu ir sportuoti, ir groti“, – šypsosi Domantas, kuris ne tik drąsiai savanoriauja valgykloje bei bibliotekoje, bet ir yra aktyvus muzikinių ir šokių projektų dalyvis, nacionalinio „Spalvų muzikos“ orkestro muzikantas.

Danutė skaičiuoja, kad Domantas dienos centrą lanko jau apie dešimt metų. „Iš to vaiko, kuris atsistoja nuošaly ir nedrįsta žengti žingsnio, per šitą laiką jis tapo drąsiu jaunu vyru, dienos centro siela. Darbuotojai man ne kartą sakė, kad Domantas iš to pilko ančiuko tapo savimi pasitikinčia gulbe, kaip toj pasakoj, – pasakoja graudindamasi mama. – Iš dėkingumo man net norisi verkti – šis pokytis yra toks didelis, kad pranoko mūsų lūkesčius.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas

Dienos centras – kaip antri namai

Šiandien Domantas pasakoja, kad DUC jau tapo jo antraisiais namais, kuriuose jis turi ne tik pareigų, bet ir smagių veiklų bei draugų. Tuo tarpu mama džiaugiasi, kad sūnus išmoko begalės dalykų – tvarkytis, atlikti užduotis iki galo, savarankiškai pasilikti namuose vienas, susitikti su draugais.

„Žinote, aš, kaip ir galbūt dauguma mamų, pagailiu savo vaiko, viską padavinėju, žiūrėk jau kažką darau už jį, o dar turint omeny Domanto situaciją... O štai dienos centre jis turi pareigas ir atsakomybes, jaučiasi savarankiškas, įpareigotas. Pamenu, būdavo, paprašai iššluoti grindis, tai tik per vidurį kambario perbraukia ir viskas, o dabar – visus baldus kilnoja, kiekvieną kampelį išvalo – taip jam svarbu padaryti viską gerai... Apskritai, Domantas labai geras vaikas, jautrios širdies. Nėra mamai didesnio džiaugsmo nei matyti, kad tas vaikas, kuris jau suaugo, geba pasirūpinti savimi, gyvena savo gyvenimą“, – dėkingumo dėl sūnaus pažangos projekto organizatoriams ir vykdytojams neslepia Danutė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas

Dienos užimtumo centras, dar prieš pradedant diegti EQUASS sistemą, turėjo patirties savanorystės srityje, naudojo įtraukties metodą. Domantas jau buvo išbandęs savanoriavimą mokyklos valgykloje, kartu su kitais jaunuoliais savanoriavo bibliotekoje.

Įdiegus EQUASS kokybės sistemą ir turėdami paslaugų gavėjų įgalinimo įrankius Domanto pokytis tapo dar ryškesnis, jam puikiai pavyko atsiskleisti, išlaisvinti savo stipriausias puses, nugalėti bendravimo baimes. Jo gyvenimo kokybė pagerėjo.

Šiuo metu Domantas jaučiasi pasitikintis savo jėgomis, įvertintas ir suprastas, priimtas DUC bendruomenės, jaučiasi naudingu Joniškio visuomenės nariu. Lankydamas dienos užimtumo centrą Domantas gauna galimybę atskleisti save kaip asmenybę ir realizuoti savo svajones, tad visada atsakingai įvykdo paskirtas pareigas ir įpareigojimus. Viena iš ateities jo svajonių – dirbti bibliotekoje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas

Gyventi tapo... drąsiau!

Dabar Domantas mėgsta sau išsikelti ir asmeninių tikslų, pavyzdžiui, nebesinaudoja teikiama pavežėjimo paslauga. Jis nusprendė savarankiškai ateiti į dienos centrą ir pareiti iš jo bet kokiu oru. „Jau senokai taip apsisprendžiau, kad sveikiau bus vaikščioti pėsčiomis. Tiesą sakant, taip nutariau labiausiai todėl, kad numesčiau svorio“, – prisipažįsta juokdamasis Domantas.

Laisvadieniais jis su draugu dalyvauja žingsnių rinkimo programoje, savarankiškai vaikštinėja miesto parke. Patinka su draugais savarankiškai eiti į Joniškio kultūros centro organizuojamus renginius, o savanoriavimas bibliotekoje suteikė Domantui domėjimąsi knygomis – jis turi skaitytojo bilietą ir savarankiškai, kartą per mėnesį, eina keistis knygų.

„Mėgstu ir muzikos klausytis, ir filmus žiūrėti“, – priduria Domantas, prisipažindamas, kad jau pasiilgo kasdienybės, kurioje keliauja į dienos užimtumo centrą, mat vasarą jis atostogavo.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai 2023“ dalyvis Domantas Navickas

Pasiteiravus, kas Domantui padėjo taip atsiskleisti, vaikinas ilgai nedvejoja – būtent dienos centro darbuotojai, kurių sėkmė – ne tik pasiteisinusi EQUASS sistema, bet ir atvira širdis: dienos centre lankosi skirtingą negalią turintys žmonės, bet visi jie čia randa pagal savo gebėjimus pritaikytas užduotis ir pramogas.

Projekte „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“ per 2017-2022 metus dalyvavo 122 įstaigos, teikiančios socialines paslaugas neįgaliesiems, senyvo amžiaus žmonėms, be tėvų globos likusiems vaikams, socialinę atskirtį patiriantiems asmenims.

120 įstaigų sėkmingai įdiegė EQUASS standarto reikalavimus, viena iš jų – Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla, kurios teikiamos Dienos užimtumo centro paslaugos sertifikuotos EQUASS Assurance sertifikatu: „Labai džiaugiamės, kad Joniškio bendruomenė turėjo tokią unikalią galimybę susipažinti ir dalyvauti Domanto pokyčiuose, jo sėkmės istorijoje. Žmogaus stiprybės galia yra jo tiksluose ir svajonėse.“

Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuotame projekte „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“, kurį įgyvendino VšĮ Valakupių reabilitacijos centras.

VIDEO: Psichosocialinę negalią turintis Domantas nustebino visus: mama negali patikėti įvykusiu stebuklu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius