-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta linki bendraamžėms: pakeisti profesiją – įmanoma ir 50-ies

Šiemet kaunietės Rūtos Raubienės namuose užgimė tikras pokyčių metas – brandos egzaminams ruošėsi trys Rūtos dukros, o ir mama po 20-ies metų tekstilės srityje nusprendė keisti profesiją. „Turiu puikų darbą, ilgametę patirtį ir, būdama 50-ies, susidomiu informacinėmis technologijomis – skamba turbūt kreizovai“, – teigia Rūta.
Rūta Raubienė
Rūta Raubienė / Pranešimo autorių nuotr.

Tačiau praėjus metams nuo pirmosios minties, moteris jau prisijungė į IT specialistų gretas. Siekdama padrąsinti ir kitas, ypač – jos amžiaus moteris, Rūta pabrėžia, kad smalsumas ir didžiulis noras nugali visas abejones.

Pokyčiai užgimė pandemijos metu

„Turėjau turbūt vienas geriausių darbo sąlygas, kokių galima tikėtis dirbant tekstilės srityje. Visi tikėjosi, kad joje ir liksiu – kurgi daugiau eisiu? O man užgimė didelis laisvės noras, paskatinęs ieškoti pokyčių!“, – neseniai žengtą pirmąjį žingsnį į informacinių technologijų sektorių prisimena Rūta.

Baigusi Tekstilės technologijų studijas, dar 1994 m. Rūta sulaukė pirmojo pasiūlymo prisijungti prie skandinavų kompanijos, pradedančios veiklą Lietuvoje. Vėliau daugiau kaip 20 metų moteris sėkmingai sukosi tekstilės srityje, kur rūpinosi kokybe, technologiniais procesais, vadyba.

„Tai buvo neįkainojama patirtis, įdomus ir dinamiškas darbas. Kol dirbau ten, užauginome ir vaikus. O tada atėjo pandemija. Dėl darbovietei kilusių verslo iššūkių liko tik trys darbo dienos per savaitę, tačiau nepuoliau į nerimą – išlaidos pandemijos metu vis tiek sumažėjo, atsirado daugiau laisvo laiko, o ir metų pačiai jau kiek! Viskas, maniau, yra gerai. Tačiau viduje kirbėjo mintis kažką su šia situacija daryti“, – prisimena Rūta.

Pranešimo autorių nuotr./Rūta Raubienė
Pranešimo autorių nuotr./Rūta Raubienė

„O kas blogiausio gali nutikti?“

Pašnekovė pastebi, kad ją nuolat domino įvairiausių procesų specifika. Tad ir socialinėje medijoje pasirodanti informacija apie persikvalifikavimą į technologijų sektorių vis užkabindavo akį.

„Vieną sekmadienį gerdama kavą pastebėjau, jog liko paskutinė diena užsiregistruoti į programą „Atrask Technologijas“, supažindinančia moteris su skirtingomis karjeros galimybėmis technologijų sektoriuje. Taip ir kava atšalo – suskubau registruotis, o netrukus atsidūriau ten, kur mane ir užkabino technologijos“, – pasakoja Rūta.

Moteris pamena, tąkart itin susižavėjusi viena lektore: „Ji dirbo informacinių technologijų srityje, o buvo panašaus amžiaus, kaip ir aš. Pasakiau sau: „Na, kas blogiausio gali nutikti?“ ir nusprendžiau, kad metas pabandyti. Jei nepavyks – vis dar turėsiu savo ilgametę patirtį kitoje srityje, galėsiu ir toliau joje dirbti“, – sako Rūta.

Savarankiškai baigusi kokybės testavimo bei projektų valdymo kursus, ji užsiregistravo į mentorystės programą „Women Go Tech“, padedančią moterims siekti karjeros tikslų technologijų sektoriuje. „Pamaniau, kad jei programos organizatoriai nuspręs, kad iš manęs – jokia ITišnikė – taip ir pasakys. Tačiau sulaukiau laiško, kad esu priimta. Labai tikėjausi, kad čia – ne pokštas!“, – juokiasi Rūta.

Įkvėpus pasitikėjimo – svajonė išsipildė

Rūta neslepia – pasitikėjimo savimi stokojo dar ilgą laiką. Gavusi galimybę į technologijų sektorių įsilieti padedama mentorės, ji išsikėlė tikslus, kurių atkakliai siekė, tačiau finišo tiesioji – darbas technologijų sektoriuje – jai vis dar atrodė labai toli.

„Kartą guodžiausi mentorei, kad neturiu ką parašyti į CV – juk vis dar neturiu realios darbo patirties su informacinėmis technologijomis. Mentorė nusistebėjo, ar tikrai. Paklausė, ar dabartinėje darbovietėje naudojame kažkokią IT sistemą. Taip, naudojame! O kai ją diegėme, testavau, teikiau pasiūlymus. Nebūčiau nė pati to sugalvojusi – juk faktiškai jau turėjau šiek tiek patirties. Tai išties įpūtė pasitikėjimo“, – sako Rūta.

Patekau į labai draugišką ir geranorišką aplinką, jaučiu vadovų ir kolegų palaikymą.

„Sulaukiau labai daug palaikymo ir iš šeimos, dukrų, vyro. Dukros tuo metu ruošėsi baigiamiesiems egzaminams, viskas namuose vertėsi aukštyn kojomis. Bet nesutikau nė vieno žmogaus, kuris būtų pasakęs „Rūta, tau gal visai kvakšt?“ – juokiasi moteris. Ir galiausiai, nusiuntusi savo CV į atvirą poziciją Miškų urėdijos IT skyriuje, ji sulaukė kvietimo prisijungti.

„Man pasiūlė ne tik testuotojos, bet ir analitikės poziciją – šis derinys labai artimas mano pomėgiui gilintis į procesus. O valstybinė tarnyba, galimybė darbuotis Lietuvos labui – tai buvo visiškas svajonių išsipildymas. Patekau į labai draugišką ir geranorišką aplinką, jaučiu vadovų ir kolegų palaikymą. Nauja patirtis ir nuolatinis tikslingas žinių gilinimas suteikia neįtikėtiną atradimų džiaugsmą“, – teigia Rūta, prieš keletą mėnesių atradusi savo kelią į technologijų sritį.

„Iššūkius mėgstu, bet šis buvo vienas rimčiausių. Tačiau, kai geriau pagalvoji – o ar išties kažkuo rizikavau? Kai nusprendi, kad norėtum kažką išbandyti, ir būna labai baisu, kai pats sau pasakai, kad negali – linkiu gerai pasikapstyti mintyse – gal tiesiog nepakankamai nori?

Iš savo pusės padarę viską, ką galime, o vėliau pasitikėdami profesionalais, pasieksime tikslų. Šį linkėjimą ir norėčiau skirti tokioms, kaip aš“, – užbaigia Rūta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius