Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Lašas: Lietuva gali didžiuotis sėkmės istorijomis

Beveik du dešimtmečiai Europos Sąjungoje Lietuvai tapo puikia mokykla, kurios dėka galime jaustis visaverčiais europiečiais. Lietuvos verslininkas ir visuomenės veikėjas Vladas Lašas mano, kad matome puikių sėkmės istorijų, kurios išjudino verslą ir pakeitė vietos bendruomenes, o rizikos kapitalo fondai, įkurti su Europos Sąjungos parama, padeda sparčiai augti technologijų startuoliams. „Svarbiausias rezultatas yra mūsų mentaliteto ir savivertės kokybinis šuolis“, – sako V.Lašas.
Vladas Lašas
Vladas Lašas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vladas Lašas pažymi, kad jau užaugo pirmoji karta, gimusi tuomet, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą. Jaunimas nežino, kaip mes gyvenome sovietiniais laikais, praeitis juos pasiekia tik iš tėvų ir senelių pasakojimo.

„Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, labiausiai įsiminiau laisvę – laisvę judėti, laisvę mokytis ir laisvę dirbti bet kurioje Europos Sąjungos šalyje. Kad tai pasiektume, reikėjo ne tik didelių investicijų, bet visuomenės susitelkimo, pertvarkant daugelį valstybės institucijų ir įstaigų, suderinant teisinį reguliavimą, informacines sistemas“, – prisimena V.Lašas.

Pasak verslininko, tai nėra vien pokyčiai, matomi išoriškai žvelgiant plika akimi – tai ir didžiulė mūsų visuomenės kultūrinė transformacija, kuri tęsiasi ir dabar, o jos sėkmė bei rezultatai labai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.

15min kviečia dalyvauti konkurse „Ar matai, kaip keičiasi pasaulis?“. Siųskite savo pastebėtus labiausiais džiuginančius pokyčius ir laimėkite solidžius prizus! Primename, kad šio konkurso prizinis fondas yra net 2600 eurų! Nesnauskite! Jūsų darbų laukiame iki gegužės 20 d.

Investicijas panaudoję Anykščiai tapo pavyzdžiu kitiems miestams

Verslininkas džiaugiasi, kad per šį netrumpą laikotarpį Lietuvoje įvyko daug gerų pokyčių. Tiesa, mes jau savotiškai „atbukome“, prie pokyčių tiesiog pripratome. Ten, kur vietos bendruomenė, savivalda ir verslas sugebėjo sukurti bendrą savo ateities viziją, nusibrėžti bendrus tikslus ir tam pasitelkė Europos Sąjungos investicijas, turime puikių sėkmės istorijų. „Šiandien žavi Anykščiai, kurie man labai artimi – ten gyveno mano seneliai, ten praleidau daug vasarų“, – pasakoja V.Lašas.

Prieš keletą metų Anykščiuose pastatytas Lajų takas tapo tokiu traukos centru, negalėjo sutalpinti visų norinčių – reikėjo laukti eilėse, kad pamatytum vieną garsiausių Lietuvos miškų, Anykščių šilelį, nauju rakursu. Atgaivintas ir turizmui pritaikytas siaurasis geležinkelis, Arklio ir kiti muziejai, kempingas, puikūs nauji viešbučiai, išplėtotos ir sutvarkytos miesto poilsio erdvės. Pasak V.Lašo, Anykščiai tapo pavyzdžiu kitiems Lietuvos miestams, kaip gera komanda protingai naudoja Europos Sąjungos investicijas, todėl gali konkuruoti su didmiesčiais: „Pažįstu ne vieną bičiulį, neseniai iš didžiųjų miestų persikėlusį gyventi į Anykščius. Dabar tai populiari vieta ir trumpoms šeimų atostogoms, ir vaikų stovykloms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladas Lašas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladas Lašas

Išjudino verslą, vietos bendruomenes arba tapo pamokomis ateičiai

Galime pasidžiaugti ir kitais miestais, miesteliais ar įdomiais istoriniais objektais: tai Telšiai, Tauragė ar Panemunės pilis ir daug kitų. „Europos Sąjungos investicijos buvo labai svarbi pradinė kritinė masė, tapusi katalizatoriumi išjudinant verslą, įtikinant bendruomenę ir įgalinant savivaldą veikti. Tiesa, turbūt negalime pasakyti, kad visos investicijos buvo pakankamai protingai panaudotos ir vienodai reikalingos. Tačiau nepasiteisinusių projektų, mano nuomone, mažuma. Tai irgi savotiškos pamokos ateičiai. Nes nuo mūsų priklauso, kam ir kaip panaudosime Europos Sąjungos paramą, ar tai bus naudinga investicija, ar tik nereikalingas balastas“, – sako visuomenės veikėjas.

Didžiausią vertę kuria edukacijos

V.Lašas mano, kad didžiausią vertę kuria ir ilgalaikę įtaką Lietuvai ir patiems lietuviams daro projektai, susiję su edukacijomis, kurių nauda yra įvairiapusiška. Vien iš savų resursų nebūtume pasiryžę pastatyti kalvose prie Molėtų fantastiškai atrodančių ir puikiai muziejaus turinį atspindinčių „kosminių“ pastatų, kuriuose įsikūrė Lietuvos etnokosmologijos muziejus. „Esu šio muziejaus tarybos narys, ir matau kaip panaudojama ši investicija. Čia kasmet apsilankantys dešimtys tūkstančių vaikų pamato pirmojo lietuviško žemės palydovo kopiją, unikalią meteoritų ekspoziciją ir daug kitų įdomių dalykų, galinčių jaunam žmogui padėti pasirinkti ateities studijas“, – pasakoja visuomenės veikėjas.

V.Lašui teko dalyvauti ruošiant ir dar didesnį edukacinės institucijos projektą – netrukus Kaune bus atidarytas Mokslo muziejus „Mokslo sala“, kuris taip pat yra labai laukiamas ir reikalingas visuomenei.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladas Lašas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vladas Lašas

Padeda augti technologijų startuoliams

Verslininkas pažymi, kad yra dar viena jam artima ir „plika akimi“ nematoma sritis, kurioje jis dirba ir kurioje ES pagalba yra labai svarbi. Tai naujų technologijų kūrimas ir inovatyvus verslas. Rizikos kapitalo fondai, įkurti su Europos Sąjungos parama, padeda sparčiai augti technologijų startuoliams. „Esu verslo angelas – mentoriauju, investuoju į jaunas inovatyvias technologijų kompanijas. Lietuvoje labai trūko finansavimo tokioms kompanijoms, todėl, pavyzdžiui, atsiradus Koinvesticiniam fondui, investuojančiam kartu su Lietuvos verslo angelų tinklo nariais į ankstyvos stadijos startuolius, situacija labai pagerėjo“, – pasakoja V.Lašas.

Kartu su Koinvesticiniu fondu ir kitais verslo angelais V.Lašas yra investavęs į 8 startuolius. Tai ir dirbtinis intelektas medicinai (Oxipit, Ligence), technologijų mokymo edukacinė platforma mokytojams (TeachersLeadTech), emocinio balanso programėlė (Mindletic) ir kitos sparčiai augančios kūrėjų komandos. „Daug metų esu „Elinta“ kompanijų grupės komandoje – su ES pagalba ir projektais sukūrėme robotikos sprendimus pramonei, komercinius elektromobilius, 3D skanerius. Šie produktai dabar sėkmingai naudojami ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio šalių“, – džiaugiasi verslininkas.

Svarbiausias pasiekimas – mentaliteto ir savivertės šuolis

Pasak V.Lašo, šiandien mes esame pakankamai stiprūs ir patyrę, kad galėtume padėti kitiems. Juk jau esame netgi pralenkę kai kurias Europos Sąjungos nares–senbuves pagal BVP vienam gyventojui. Verslininkas mano, kad mūsų pačių pagalba kitiems gali pakeisti mus pačius dar daugiau negu mūsų gaunama pagalba. Sugebėti dalintis tuo, ką mes pasiekėme, padėti kitiems mokytis, augti ir nekartoti mūsų klaidų yra labai svarbu. Šiandien Ukrainą užgriuvusios agresijos akivaizdoje mes parodėme, kad sugebame taip veikti. Nors Lietuva daug mažesnė už Ukrainą, mūsų pagalba ukrainiečiams yra labai reikšminga.

„Esame šalis, kuri gali padėti kitiems. Svarbu suteikti ne tik finansinę paramą, bet ir dalintis patyrimu, teikti konsultacijas ir mokymus – juk yra šalių, kurios norėtų taip sėkmingai praeiti Lietuvos pramintu keliu. Manau, svarbiausias rezultatas ir yra mūsų mentaliteto bei savivertės kokybinis šuolis“, – tvirtina V.Lašas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius