-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Programos „Big Brothers Big Sisters“ vadovė Jūratė Baltuškienė: Vilniuje draugo laukia 30 vaikų

Trečiadienį 15min studijoje viešėjo Paramos vaikams centro psichologė, programos „Big Brothers Big Sisters“ vadovė Jūratė Baltuškienė.
Jūratė Baltuškienė
Jūratė Baltuškienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Tiransliaciją iš 15min studijos žiūrėkite žemiau:

VIDEO: Programos „Big Brothers Big Sisters“ vadovė Jūratė Baltuškienė: Vilniuje draugų laukia daugiau nei 30 vaikų

15min studijoje kalbėjomės apie vaikų vienišumą ir priemones jį mažinti.

Mokykloje nepritampa ir jaučiasi vienišas kas trečias mokinys. Tiek pat vaikų išgyvena vienišumo jausmą tėvams skiriantis, kas antras nepilnametis – patirdamas įvairių rūšių smurtą. Taip pat – emigravus tėvams, netekties ar ligos šeimoje atveju, paauglystės metu.

Paramos vaikams centras pradeda socialinę kampaniją, kviečiančią tapti vaiko draugu ir užsiimti kartu su juo mėgstama veikla: sportuoti, skaityti, lankyti parodas, eiti į renginius, gaminti, tiesiog „čilinti”.

Paramos vaikams centro psichologė, daugiau nei 20 metų Lietuvoje veikiančios programos „Big Brothers Big Sisters” vadovė J.Baltuškienė sako, kad vaikai ir paaugliai vieniši gali jaustis ne tik neturėdami draugų, bet ir šeimoje, bendraamžių klasėje, būrelyje.

Dažniausiai vienišumo jausmas kankina, kai nėra nė vieno artimo žmogaus, su kuriuo vaikas galėtų apie viską pasikalbėti: pasidžiaugti pasiekimais, pasidalyti planais, sulaukti patarimo, padrąsinimo ir nuraminimo.

Neretai tereikia dėmesio ir pabuvimo kartu, kad liūdnas vaikas vėl šypsotųsi, pasitikėtų, svajotų.

Vilniuje yra 60 vaikų, turinčių vyresnįjį draugą. Tačiau apie 30 vaikų jau maždaug pusmetį jo laukia.

„Poreikis didelis, kartais net sustabdome registraciją, nes neturime nė vieno savanorio. Moterys yra aktyvesnės nei vyrai, o programa vyksta lyties principu: berniukai draugauja su vyrais, mergaitės – su moterimis.

Tai padeda labiau tapatintis su savo lyties suaugusiuoju. Be to, vaikams einant į paauglystę santykis taptų neaiškus: berniukui būtų sunku draugams paaiškinti, kas jam yra savanorė mergina, o mergaitėms draugaujant su vaikinu rastųsi grėsmė įsimylėti“, – svarstė J.Baltuškienė.

Vaikai programoje dalyvauja nuo 7 iki 14 metų. Savanoris turi būti suaugęs žmogus – pilnametis.

Savanoriai draugystei turėtų skirti pora valandų per savaitę. Susitikimai turi būti reguliarūs. Draugystė trunka ne trumpiau nei vienus metus.

Abipusiu sutarimu draugystės tarp vaikų ir savanorių gali būti pratęstos iki dvejų, trejų ar net penkerių metų. Yra atvejų, kai draugystės plėtojamos ir ilgiau, jau už projekto ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius