Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

4 naudingi faktai apie pietų pertrauką: ar už ją mokamas atlyginimas?

Kad ir kur dirbtumėte – samdomame darbe ar savarankiškai, kad ir kokią profesiją būtumėte pasirinkę, kiekvieną darbo dieną jums priklauso pietų pertrauka. Nors tai atrodo savaime suprantamas dalykas, darbo teisės specialistai pastebi, jog dėl to kartais kyla neaiškumų.
Advokatė apie pietų pertrauką
Advokatė apie pietų pertrauką / M. Kiznio / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

Darbo teisės advokatė Evelina Kiznė savo paskyroje instagrame primena svarbiausius dalykus, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas darbuotojas ir darbdavys bei jų laikytis.

Pietų pertraukos laikas

Lietuvoje paprastai darbuotojai pietauja 12-14 valandomis. Pasak specialistės, taip yra todėl, kad pagal galiojančius darbo teisės aktus pietų pertrauka darbuotojui turi būti suteikta ne vėliau kaip po 5 darbo valandų. Kadangi didžioji dalis darbuotojų Lietuvoje darbo dieną pradeda 8-9 val., natūralu, kad ir pietų pertrauka jiems „ateina“ panašiu laiku.

Pietų pertrauka paprastai yra skirta darbuotojo poilsiui ir maistui. Tiesa, darbdavys neturi teisės drausti, ją išnaudoti kitiems darbuotojui svarbiems tikslams.

Pertraukos trukmė

Daugelis esame girdėję apie tai, kaip Pietų Europoje darbuotojams įprasta su kolegomis išeiti pietauti ir neskubant valgyti bei ilsėtis bent porą valandų. Lietuvoje, pasak E.Kiznės, nustatyta, kad pietų pertrauka gali trukti ne trumpiau nei 30 minučių ir ne ilgiau nei 2 valandas.

Išimtis gali būti taikoma, kai darbdavys ir darbuotojas susitaria dėl suskaidytos darbo dienos laiko režimo – tada pietų pertrauka gali būti ir ilgesnė nei 2 valandos.

Atlyginimas nemokamas

Kaip jau minėta, darbuotojas pietų pertrauką gali išnaudoti savo nuožiūra ir gali palikti darbo vietą, jei to nori. Darbdavys negali kontroliuoti, ką darbuotojas veikia pietų pertraukos metu.

Reikėtų prisiminti, kad pietų pertraukos laikas neįskaičiuojamas į darbo laiką ir už jį nėra mokamas atlyginimas.

Pietavimas darbo vietoje

Pietų pertraukos laiką (pradžią ir pabaigą), atsižvelgdamas į reikalavimus, vidaus tvarkoje nustato darbdavys. Vis dėlto darbuotojas su tiesioginiu vadovu gali susitarti dėl abiem pusėm priimtiniausio varianto.

Kai nėra galimybės suteikti darbuotojui pietų pertraukos dėl jo darbo pobūdžio, pvz., budėtojams, vaikų auklėms ir panašių profesijų atstovams, darbdavys turi suteikti galimybę darbuotojui pavalgyti darbo vietoje ir darbo laiku.

Tokiu atveju pietų pertrauka įskaičiuojama į darbo laiką ir už ją mokamas atlyginimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius