-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

4 svarbios taisyklės, kad jaustumėtės tvirčiau skyrybų metu

Skyrybos – beveik visuomet skausmingas procesas, ypač, jei tai partnerio sprendimas, o jums nieko nelieka, kaip tik susitaikyti. Tinklaraštininkė Jenny Kanevsky pasakoja, kas jai padėjo išgyventi skyrybų periodu.
Skyrybos
Skyrybos / 123RF.com nuotr.

Greitai bus dveji metai, kad su vyru išsiskyrėme. Tai buvo jo sprendimas, už kurį dabar jam esu tik dėkinga. Tačiau, kai pasakė, kad nebemyli ir nori visiškai pakeisti savo gyvenimą, atrodė, kad visa subyrėjau. Visi tolesni įvykiai tartum vyko ne mano gyvenime, ne su manimi.

Užbėgdama įvykiams už akių galiu pasakyti, kad po metų, prisimindama savo išgyvenimus ir baimes, aš galėjau tik nusišypsoti, nors tuomet žodžiai žmogaus, su kuriuo išgyvenau 17 metų, man buvo sukrėtimas.

Mes seniai liovėmės būti aistringi meilužiai, tačiau buvome išsaugoję draugišką šilumą ir supratimą. Jis niekuomet nelaidė ženklų, kad yra pribrendęs tokiam radikaliam žingsniui.

Buvusiam vyrui neskambinkite, nes priklausomybės jausmas tik sustiprins ir prailgins jūsų išgyvenimus.

Praradimo skausmas ir nežinomybės baimė pradžioje buvo tokie stiprūs, kad aš nusprendžiau lankyti grupinės terapijos užsiėmimus. Ten aš sulaukiau palaikymo bei išgirdau kitų moterų istorijas. Tarp jų buvo ir tokių, kurioms sutuoktinio sprendimas skirtis buvo netikėtumas, taip pat tokių, kurios nujautė gresiančias skyrybas, bei tų, kurios pačios jas inicijavo. Bet kuriuo atveju, tai didelis sukrėtimas gyvenime, ir daugumai žmonių reikia pagalbos.

Terapijos patirtis mane išmokė gyventi ir kiekvienoje dienoje rasti tai, kas sugebėtų mane pradžiuginti. Šiandien aš galiu tvirtai pasakyti – kaip skausminga jums šiuo metu bebūtų, ta būsena – ne visam laikui. Taip, ji nepraeis greitai, svarbu kantriai laukti ir nemėginti pagreitinti vidinių poslinkių, kai jūs atsisveikinate ir paleidžiate svarbią savo gyvenimo dalį.

Atsigręžusi atgal aš taip pat suprantu, kokių klaidų svarbu išvengti skyrybų metu.

1. Nebijokite prašyti pagalbos. Pirmomis savaitėmis jūs galite jaustis ypač pažeidžiama. Sudėtinga akimirksniu pakeisti nusistovėjusį gyvenimo būdą ir susitaikyti su praradimu. Kad priimtumėte naują situaciją, prireiks laiko ir pagalbos: artimo žmogaus arba psichologo, kuris visada galės išklausyti.

Jei jūsų partneris nepalaiko sprendimo dėl skyrybų, yra linkęs fiziškai smurtauti ir jums gali kelti pavojų, raskite prieglaudą – draugės namus, moterų krizių centrą ir pan. Turėkite įsivedusios socialinių tarnybų telefono numerį arba būkite apgalvojusios, kam iš artimųjų galėtumėte paskambinti ir paprašyti pagalbos.

Tikėtina, kad laikui bėgant jūs abu nurimsite ir pradėsite suprasti vienas kitą, tačiau dabar, pačiu karščiausiu laiku, likti draugais bus išties sudėtinga.

2. Nesitikėkite, kad liksite geri draugai. Jūs tikitės, kad skyrybos bus civilizuotos, kuomet partneriai geranoriškai sutinka bendradarbiauti. Taip, anksčiau jūs sugebėdavote atvirai ir nuoširdžiai aptarti su partneriu bet kokias sunkias temas, tačiau tai nereiškia, kad taip bus ir dabar.

Moterų istorijos, kurias man teko išgirsti, buvo beveik tokios kaip ir mano. Pasakotojos įtikino mane posakio teisingumu: „Jūs niekada nepažinsite žmogaus, kol nepradėsite skyrybų proceso.“

Galbūt laikui bėgant jūs vėl imsite bendrauti, tačiau dabar, karščiausiu momentu, jūsų lūkesčiai gali būti per dideli. Tokiam bendravimui gali būti nepasirengęs ne tik jūsų partneris, bet ir jūs pati.

Nesutikite su bet kokiais pasiūlymais ir sprendimais, kad tik greičiau užbaigtumėte visus nemalonius juridinius formalumus.

Praėjus porai dienų po mūsų išsiskyrimo, buvęs vyras atsiuntė man elektroninį laišką su klausimais apie būsimų skyrybų procedūrą. Aš nusprendžiau neatsakyti raštu ir tuojau pat surinkau jo telefono numerį – juk daugelį metų būtent taip elgdavausi sudėtingomis situacijomis. Tačiau greitai supratau, kad padariau klaidą.

Aš kalbėjau gana ramiai, tačiau, kai pranešiau jam, kokios būtent sąlygos manes netenkina, jis pratrūko: „Aš moku alimentus ir noriu, kad po skyrybų galėčiau kurtis sau patogų gyvenimą.“

Aš tuomet mintyse pasakiau: „Tokiu atveju tu man skolingas už visus 17 metų, nes aš dirbdama auklėjau mūsų vaikus, buvau virėja, namų tvarkytoja, palaikiau tave mums kraustantis iš vienos vietos į kitą dėl tavo karjeros.“ Tačiau į ragelį jam ištariau tik tai, kad negaliu su juo daugiau kalbėti, ir tai buvo pats teisingiausias mano sprendimas.

Kai santuoka byra, nėra teisių ir kaltų, tačiau yra labai daug emocijų. Abipusiai priekaištai, kuriais dažnai mėginame nubausti partnerį už patirtas nuoskaudas, niekur nenuves. O dar jeigu turite vaikų, jums teks apgalvotai ir atsakingai spręsti klausimus, susijusius su jų gerove ir tolimesniu gyvenimu.

Taigi bus geriau, jeigu kai kuriuos klausimus aptartumėte su buvusiu sutuoktiniu raštu arba per tarpininką – advokatą. Tai nereiškia, kad taip bus visada. Tiesiog jei dabar, šiuo jautriausiu ir skausmingiausiu gyvenimo laikotarpiu, jums sunku bendrauti ramiai, padarykite pertrauką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nesėkmingai klostosi nauji santykiai? Būdai juos nutraukti, kol netapo blogiau

3. Nepriimkite skubotų sprendimų. Prieš priimdami sprendimus, susijusius su jūsų bei vaikų tolimesniu gyvenimu, surinkite kaip įmanoma daugiau informacijos apie savo teises. Dabar jūs išgyvenate tikrą emocijų audrą. Nesutikite su bet kokiais pasiūlymais ir sprendimais, kad tik greičiau užbaigtumėte visus nemalonius juridinius formalumus. Ginkite savo bei vaikų interesus. Jei jūsų emocinė būklė tokia, kad negali susikaupti ir tinkamai atstovauti sau, paprašykite artimo žmogaus ar advokato, kad jums padėtų veikti jūsų vardu.

4. Pagelbėkite pati sau. Tai sunkiausias dalykas, ypač, jei viskuo – mintimis ir išgyvenimais – buvote įpratusi dalytis su partneriu, sunkią akimirką juo pasikliauti. Sunku, bet naudinga pripažinti – jis daugiau nebus jūsų artimiausiu draugu. Netgi jei pastaruoju metu jūsų santykių nebuvo galima pavadinti idealiais, jus gali aplankyti prisiminimai apie tuos laikus, kai buvote laimingi, užsidegti viltis, kad viskas dar pataisoma. Skyrybos tą iliuziją sugriauna.

Jeigu jums pasisekė nugyventi su supratingu žmogumi, mintyse (galite ir garsiai) padėkokite jam už visus tuos metus ir paleiskite jį.

Neskambinkite jam, išskyrus atvejus, kai tai išties būtina. Iš anksto apsvarstykite, kokios tarnybos galėtų būti jums naudingos sprendžiant buities klausimus, kuriais anksčiau rūpindavosi vyras. Gal kas nors iš draugų ar giminaičių galėtų padėti šiuo sunkiu momentu? Pakalbėti, išklausyti, kai jums reikės?

Tačiau buvusiam vyrui neskambinkite, nes priklausomybės jausmas tik sustiprins ir prailgins jūsų išgyvenimus. Pamatysite – pamažu išmoksite vis dažniau kliautis savimi. Būsite savarankiška ir svarbiausia – laisva nuo išgyvenimų, kurie, kaip dabar jums atrodo, niekada jūsų nepaliks. Paliks. Taip, laiko prireiks, tačiau po dvejų metų jausitės tvirta ir džiaugsitės gyvenimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius