-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 pozityvūs dalykai, kurių išmokstate nutraukę nevykusius santykius

Plačiai paplitusi nuomonė, kad palikus patyčių kupinus santykius trauma išlieka visam gyvenimui, yra klaidinga. Net jei susirandate naują partnerį, su kuriuo santykiai, atrodytų, klostosi puikiai, galite būti užstrigę senuosiuose ir negalite jų pamiršti.
Moters šypsena
Moters šypsena / Vida Press nuotr.

Iš tiesų tai tiesiog ženklas, kad nesugebėjote paleisti ir pamiršti. Skyrybos su užgauliojančiu jus žmogumi yra sunkios, ir kai kuriems žmonėms prireikia mėnesių, net metų, kad visiškai atsigautų. Tačiau tai nereiškia, jog tai neįmanoma, rašoma businessinsider.com.

Perpetua Neo, psichologijos mokslų daktarė bei ekspertė, dirbanti su moterimis, atsigaunančiomis po žalojančių, toksiškų santykių, sakė, kad jei pradedate kapstytis savo skausme, suvokti savo demonus, dėl kurių jus patraukė prie blogo žmogaus, prasideda magija.

„Narcizas nenorėjo, kad būnant santykiuose iš jo ką nors gautumėte, tačiau iš tiesų jūs pasiėmėte viską ir tapote stipresni, – „Business Insider“ sakė moteris. – Žmonės, su kuriais dirbau, suvokė, kad po skyrybų su narcizais jie atrado pilnesnę, geresnę savęs versiją.“

Tikriausiai kurį laiką labai kankinsitės, kadangi jūsų kūnas buvo priklausomas nuo meilės trupinėlių, kuriuos jums mėtydavo smurtautojas. Tačiau laikui bėgant suprasite, kad esate daug stipresni, atsparesni, ir gebantys surasti kažką, kas neatsisakys jūsų už tai, kad būnate savimi.

Štai 7 jus stiprinantys dalykai, kurių galite pasisemti iš skaudžios patirties mylint toksišką žmogų.

1. Empatijos kaip supergalios naudojimas

Empatija gali būti ir dovana, ir jūsų kriptonitas. P.Neo sakė, kad jei esate per daug empatiškas kitiems, greičiausiai tai reiškia, kad kažkieno istoriją vertinate labiau už saviškę. Darydami tai nuolat, galite išprovokuoti „empatinį perdegimą“ – tai reiškia, kad vis duodate, duodate, tačiau pradedate nebesirūpinti savimi.

„Mes pamirštame, kad pirmiausiai turime puoselėti save, prieš galėdami puoselėti kažką kitą, – sakė P.Neo. – Tad šia prasme, po skyrybų žmonės pradeda naudoti empatiją kaip supergalią ir priimti empatiją kaip kažkokią naštą, pavyzdžiui: „Kodėl vis užkimbu ant žmonių, kurie pasakoja man savo už širdies griebiančias istorijas?“ Po to suvokiate, kad neprivalote prisiimti visų aplinkinių energijos.“

2. Turėti ribas yra sveika

Kuo daugiau laiko praeis, tuo labiau suvoksite, kad tai, kaip su jumis elgėsi, kelia nerimą. Aiškiai nustatytos ribos reiškia, kad geriau suvokiate, koks žmogus iš tiesų esate. Taip pat žinote, ką esate pasiruošę toleruoti, ir geriau suprasite, kas jus gerbs ir kas – ne.

„Ribos yra mūsų gyvenimo „nieku gyvu“ ir kartais jaučiamės, tarsi neturėtumėme leidimo sakyti „nieku gyvu“, – sakė moteris. – Kai aiškiai nusistatome ribas ir nebegalvojame, kad jos yra blogis, pradedame labai aiškiai matyti, kas yra nepriimtina. Nuo tada galima linksmintis į valias, kadangi aiškiai išdėsčiau savo ribas.“

3. Nauja perspektyva

Gyvenime mums visiems peršamos idėjos, kaip turėtumėme elgtis. Vieniems žmonėms jos padarys daugiau įtakos, nei kitiems. Pavyzdžiui, filmuose aiškiai perteikiama galios dinamika, kuriai esame pavaldūs.

„Undinėlėje“ Arielė įsimyli princą ir, norėdama būti su juo, paaukoja balsą. „Žvaigždžių karuose“ Hanas Solo netinkamai pagriebia Princesę Lėją. Jameso Bondo filmuose, pagarsėjusiuose dėl mizoginijos, J.Bondas beveik per prievartą vilioja moteris.

Kai rūkas pradės sklaidytis ir pamatysite, kas iš tiesų buvo, užsigydysite žaizdas taip, kad tapsite nenugalimi.

„Ką tokie filmai sako mergaitėms? – klausė P.Neo. – Žiūrėdami tokius dalykus apie netinkamą elgesį, nebesuprantame, koks elgesys yra priimtinas.“

Pabėgę nuo užgaulių santykių galite įgyti naują perspektyvą apie tai, ką praleidote pro pirštus, kai manėte, kad sutikote savo gyvenimo meilę. Jei ateityje susidursite su žmogumi, kuris, jūsų manymu, galėtų jus nuskriausti, arba savo elgesiu priverčia jus jaustis nepatogiai, suvoksite, kad galite pasipriešinti, sakė P.Neo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Smurtą tėvų šeimoje mačiusi Loreta ėmėsi socialinės iniciatyvos: „Pabandykime tas moteris suprasti“

4. Kontaktas su sudėtingais žmonėmis tampa lengvesnis

Savo ribų romantiniuose santykiuose suvokimas padeda ir kitose gyvenimo sferose. Sugebėsite pasakyti „štai mano riba, neperženk jos“ savo šeimo nariams, draugams ar net kolegoms.

„Mūsų balsas yra mūsų autonomijos pojūtis – jei negalite išreikšti, ko norite daugiau ir ko norite mažiau, ko visai nenorite, neišvystysite tvirtybės pojūčio, – sakė P.Neo. – Galbūt jūsų bosas nėra narcizas, tačiau jis šiek tiek savanaudiškas ir pasinėręs į savo pasaulį. O jei jūs vienas iš tų, kurie duoda per daug, duosite daugiau nei jūsų kolegos, o tai jus išvargins ir dėl to perdegsite. Tad kai viską labai aiškiai išdėstysite ir gyvensite pagal tas ribas, pastebėsite, kad turite daug daugiau energijos.“

123RF.com nuotr./Šeima
123RF.com nuotr./Šeima

5. Tampate atsparesni

Būnant su toksišku, įžeidinėjančiu žmogumi, gali apimti jausmas, kad jus bando, sakė P.Neo, nes tokie žmonės kelia kartelę ir reikalauja iš jūsų vis daugiau ir daugiau. Ji sakė, kad toks gyvenimas parodys, kokie esate atsparūs, ir iškels į paviršių stipriąsias puses, apie kurių egzistavimą net nenutuokėte.

„Žinote, kad kartą jis bandė jus palaužti, ir antrą kartą nebepalūšite, – sakė moteris. – Būtent tai yra gebėjimas atsispirti nuo sunkių situacijų. Kalbant apie traumą, kartais žmonės tiki, kad tai liks visam gyvenimui, ir niekas nepasikeis. Tačiau jūs atsispiriate ir atsigaunate, ir tampate stipresnė savęs versija.“

Turėdami patirties, galite padėti tiems, kas, jūsų nuomone, gali būti patekę į bėdą.

Skaudi patirtis, tokia kaip užgaulūs santykiai, jus pakeis, sakė P. Neo, ir kurį laiką jausitės visiškai palaužti. Tačiau kai rūkas pradės sklaidytis ir pamatysite, kas tai iš tiesų buvo, užsigydysite žaizdas taip, kad tapsite nenugalimi.

6. Padidėja poreikis padėti kitiems

P.Neo sakė, kad kai nebetelksite energijos į savo skausmą, pradėsite suvokti, kad esate ne vieni. Nesate pirmas žmogus, kuriuo pasinaudojo, ir nebūsite paskutinis, kadangi tokie žmonės vis ieško naujų aukų.

Kai tai suprasite, nebepajėgsite to pamiršti. P.Neo pabrėžė, kad labai daug jos klienčių nusprendė padėti moterims krizių centruose ir aprašė savo patirtį tinklaraščiuose.

Nebebūsite tokie užsidarę ir liūdni; pajusite naują gyvenimo skonį ir norėsite skleisti savo žinią. Suvoksite, kokia jūsų istorija svarbi žmonėms, kurie galbūt patiria tą patį, ką patyrėte jūs. Galbūt kažkam net padėsite to išvengti.

Labai sudėtinga pastebėti narcizo ar į prievartą linkusio žmogaus požymius. Taip yra todėl, kad jie puikiai įvaldę „miglos pūtimo“ technikas. Tik turėdami patirties sugebėsite matyti kiaurai kaukę.

Turėdami patirties, galite padėti tiems, kas, jūsų nuomone, gali būti patekę į bėdą, net jei būsite tik žmogus, su kuriuo jie gali pasikalbėti.

7. Atpažįstate blogus ženklus

Yra daugybė požymių, įspėjančių, kad žmogus nėra gera draugija. Tai gali būti kažkas akivaizdaus, pavyzdžiui, įžūlumas, tačiau dažniausiai požymiai yra labai subtilūs.

Retrospektyviai žvelgdami į buvusius santykius su toksišku žmogumi, galite lengviau identifikuoti žmogaus bruožus, kurie jus patraukė. Galbūt jis buvo paslaptingas ir žavingas, o pasirodė, kad jis – narcizas. Pažintis su nauju žmogumi, kuris iš pradžių verčia jus jaustis taip pat, kaip ir anksčiau jus engęs žmogus, yra pavojaus signalas.

„Taip jūsų kūnas jums sako, kad žmogus jums netinka, – sakė P.Neo. – Kai tampate stipresni ir išmintingesni, tampate įžvalgūs, ir tai nėra blogai. Kai pripažįstate faktą, kad esate įžvalgus, tampate grėsmingas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius