Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 būdai, kaip elgtis su nemėgstamais žmonėmis

Visi savo gyvenime esame sutikę žmonių, kurių nemėgstame. Pasak rašytojo Deepo Patelo, knygos „A Paperboy‘s fable: The 11 Principles of Success“ autoriaus, turėtumėte nepamiršti, kad niekas nėra tobulas, taip pat ir mes patys.
Moteris darbe
Moteris darbe / Vida Press nuotr.

Savo tinklalapyje „Enterpreneur.com“ D.Patelas dalinasi kai kuriais patarimais, kuriuos taiko sėkmingi žmonės bendraudami su žmonėmis, kurių jie nemėgsta. Mažai tikėtina, kad mums pavyks gyvenime išvengti nepatinkančių žmonių. Pasak rašytojo, jeigu taip elgsimės, tik ribosime save, todėl jis siūlo, užuot slėpus kaip stručiui galvą smėlyje pabandykite pakeisti savo požiūrį taip, kaip tai daro sėkmingi žmonė, rašo protalas www.businessinsider.com.

Susitaikykite – su visais sutarti neįmanoma

Kad ir kaip norėtume, kad mums patiktų visi mus supantys žmonės, dažniausiai taip nebūna. Pirmas žingsnis, bendraujant su žmonėmis, kurių nemėgstate, yra susitaikymas su mintimi, kad pasaulyje nėra žmonių, kurie su visais be išimties sutartų, ir tame nėra nieko bloga. Tai nereiškia, kad esate blogas žmogus, ir tai nereiškia, kad jie yra blogi žmonės (na, bent jau nebūtinai).

Pasak psichologų, greičiausiai jūs ir tas žmogus tiesiog netinkate vienas kitam. Mūsų elgesys dažnai priklauso nuo žmogaus, su kuriuo bendraujame: vieni žmonės linkę dominuoti, kiti yra ramesni ir paklusnesni. Vieni yra optimistai, kiti save laiko „realistais“.

Taip pat mes esame gerokai linkę labiau stengtis dėl to, ką mėgstame ir kas mums patinka. Todėl greičiausiai nesimėgausime bendraudami su mums nepatinkančiais žmonėmis ir net nesistengsime dėl jų. Tačiau laikui bėgant toks elgesys gali pavirsti pagieža.

Fotolia nuotr./Tėvas ir sūnus.
Fotolia nuotr./Tėvas ir sūnus.

Pasistenkite reaguoti pozityviai

Pabandyti stebėti, kaip skirtingai žmonės elgiasi. Tuomet galbūt suprasite, kad jūsų antrosios pusės tėvai neturėjo omenyje, kad esate kvailas, o jūsų kolega nebando jūsų pakišti. Net jei sunkumų keliantis žmogus erzina jus tyčia, supykę greičiausiai patys atrodysite blogai. Tad pasistenkite duoti jiems antrą šansą.

Stebėkite savo emocijas

D.Patelas sako, kad svarbu nepamiršti, kad nors jūsų emocijos yra svarbios, tik jūs patys galite valdyti savo reakciją į situacijas. Žmonės ves jus iš proto tik tuo atveju, jei patys jiems leisite. Tad neleiskite savo pykčiui tapti nekontroliuojamam.

Jei su kažkuo nesutariate, pripažinkite tuos jausmus ir paleiskite juos nesiveldami į santykių aiškinimąsi su tuo žmogumi. Kartais užtenka tiesiog šypsotis ir linksėti.

Svarbiausia, pasak D.Patelo, visiems rodyti deramą pagarbą. Tai nereiškia, kad turite sutikti su žmogumi, kuris jums nepatinka, ar pritarti viskam, ką jis sako, tačiau turite elgtis ramiai ir mandagiai. Taip elgdamiesi išlaikote tvirtą poziciją ir neužsipuolate žmogaus asmeniškai, o tai suteikia jums pranašumą.

Nepriimkite visko asmeniškai

Dažniausiai nesutarimas yra tiesiog nesusipratimas. Jei taip nėra ir iš tiesų iš pamatų nesutinkate su žmogumi, pabandykite pamatyti situaciją jo akimis. Pasistenkite neišpūsti burbulo, nes tuomet jums atsakys tuo pačiu, o tai reiškia, kad situacija gali įkaisti labai greitai. Pasistenkite susitelkti tik į faktus ir nesivelti į kito žmogaus reakciją, kad ir kokia iracionali ir absurdiška ji būtų. Susitelkite į problemą, o ne į asmenį, pataria D.Patelas.

Konkretumas padidina tikimybę, kad pašnekovas suvoks, ką bandote pasakyti.

Jei jums reikia erdvės – išeikite. Jūs turite teisę nustatyti ribas ir nuspręsti, kada bendrausite su žmogumi. Jei jaučiate, kad pradedate irzti, pasidarykite pertraukėlę ir pakvėpuokite grynu oru.

Savo jausmus išreikškite ramiai

Paprastai tai, kaip bendraujame, yra svarbiau už tai, ką sakome. Jei kažkas jus pakartotinai erzina ir tai sukelia problemų, pats laikas kažką pasakyti. Tačiau konfrontacija neturi būti agresyvi. D.Patelas rekomenduoja naudoti tokius sakinius: „Mane erzina, kai darai tai, tad gal galėtum vietoj to daryti šitai.“

Konkretumas padidina tikimybę, kad pašnekovas suvoks, ką bandote jam pasakyti. Tai taip pat suteiks jam geresnę galimybę pasidalinti savo nuomone tuo klausimu.

Taip pat nebloga mintis pasitelkti trečią asmenį kaip tarpininką, kadangi jis situacijai suteikia daugiau objektyvumo. Draugais galbūt ir neliksite, tačiau didelė tikimybė, kad surasite būdą efektyviai dirbti kartu.

Pasirinkite savo kovas

Kartais paprasčiau tiesiog viską pamiršti. Ne kiekviena situacija yra verta jūsų laiko ir dėmesio. Turite savęs paklausti, ar tikrai norite aiškintis su tuo žmogumi, ar geriau tas pastangas skirti darbui, kad ir ką darytumėte.

Pasak D.Patelo, geriausias būdas išspręsti šį galvosūkį yra pasverti, ar problema yra rimta. Ji pati išsispręs laikui bėgant ar ji gali pablogėti? Antruoju atveju būtų protinga energiją skirti problemos sprendimui. Jei tiesiog taip susiklostė aplinkybės, greičiausiai viskas greitai išsispręs savaime.

Gindamiesi nepulkite

Jei pastebite, kad kažkas nuolat jus žemina ar pabrėžia jūsų trūkumus, nesikandžiokite. Blogiausia, ką galima padaryti ginantis – tai pulti. Tai tik suteiks tam žmogui galios. Geriau nukreipkite visą dėmesį į jį ir pradėkite uždavinėti klausimus, pavyzdžiui, kuo konkrečiai jam kliūna tai, ką jūs darote.

Jei žmogus pradės jus užgaulioti, taip ir pasakykite. Jei jis nori, kad elgtumėtės su juo pagarbiai, jis turi tai užsidirbti padoriu elgesiu su jumis. Pasak neurologo dr. Berito Brogaardo neurologas, tinklaraščio „Psychology Today“ autoriaus, gandai bei užgauliojimas darbovietėje gali būti galios žaidimas arba būdas priversti kitus būti nuolankiais.

Jei norite klasta priversti kažką su jumis sutikti, galite panaudoti psichologinius triukus. Tyrimai rodo, kad turėtumėte kalbėti greičiau, kai su kažkuo nesutinkate: tokiu atveju žmogus turi mažiau laiko apdoroti tai, ką sakote. Jei manote, kad žmogus gali su jumis sutikti, kalbėkite lėčiau, kad jis turėtų laiko suvokti tai, ką sakote.

Atminkite – savo laimę valdote jūs patys

Jei kažkas jus tikrai labai erzina, gali būti sudėtinga pamatyti situaciją platesniame kontekste. Tačiau niekada neturite leisti kažkam kitam riboti jūsų laimę ir sėkmę.

Jei kitų žmonių komentarai jus tikrai erzina, paklauskite savęs, kodėl taip yra. Ar dėl kažko kompleksuojate, nerimaujate dėl darbo reikalų? Jei taip, susitelkite būtent į tai, o ne į tai, ką sako kiti žmonės.

Tik jūs esate savo jausmų valdovai, tad nelyginkite savęs su kitais. Geriau priminkite sau visus savo pasiekimus ir neleiskite kitiems jūsų paveikti tik todėl, kad jie trumpam aptemdė jūsų dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius